Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Alegeri 2009
Alegeri Europene 2007
Voce in Parlament
Initiative
Noi reglementari
Totul despre PE
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Romania in
Parlamentul European

Romania in
Parlamentul European

LSRS Marea Britanie organizeaza in octombrie cea de-a VII-a editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie

LSRS Marea Britanie organizeaza in octombrie cea de-a VII-a editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie Liga Studentilor Romani din Strainatate - Filiala Marea Britanie (LSRS UK), impreuna cu Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, organizeaza pe 11 octombrie 2014 la Firth Court, University of Sheffield, incepand cu ora 11:00 cea de-a VII-a editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie (CSPCR UK). Tema evenimentului de anul acesta este: "Building our place in Europe - the 7 years milestone within the EU".

 
 

 
 

Cum citesc sociologii afisele si sloganurile electorale: euroscepticismul la romani, teme anti-coruptie, prezidentialele din toamna

Trei sociologi consultati de HotNews.ro descifreaza atitudini eurosceptice in unele afise electorale din campania pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. HotNews.ro a cerut opinia  sociologilor Mircea Kivu, Calin Cotoi si Barbu Mateescu privind afisele si sloganurile electorale ale principalilor competitori. Cei trei au distins cateva teme precum lupta anti-coruptie ori valorile conservatoare, dar si un euroscepticism alimentat cu motive nationale. Sociologii observa si utilizarea campaniei europene ca rampa de lansare sau ca balon de incercare pentru viitoarea campanie prezidentiala din toamna.

 

Unda verde pentru un singur supraveghetor bancar la nivelul UE

Euro-deputatii au dat unda verde sistemului UE de supraveghere bancara, ce va aduce, din septembrie 2014, sub directa supraveghere a Bancii Centrale Europene (BCE) aproximativ 150 dintre cele mai mari banci ale Europei. Deputatii au intarit transparenta si responsabilizarea sistemului si au cerut Autoritatii Bancare Europene sa dezvolte practici de supraveghere care sa fie urmate de supraveghetorii din bancile nationale.

 

Monica Macovei, cel mai activ raportor din Parlamentul European

O statistica a Parlamentului European releva faptul ca europarlamentarul PDL Monica Macovei este cel mai activ din raportorii PE, cu 35 de rapoarte votate in 2012. Ea este urmata de europarlamentarul portughez Vital Moreira, cu 22 de rapoarte votate. In ceea ce priveste clasamentul raportorilor din Romania, Monica Macovei este urmata de eurodeputatul PSD Adriana Ticau, cu 2 rapoarte votate.

 

Traian Basescu participa vineri la summitul Partidului Popular European

Presedintele Traian Basescu va participa vineri, 11 ianuarie, la lucrarile Summitului Partidului Popular European (PPE), care are loc in Cipru, la Limassol, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

 
Sanatate europeana

Dosar: Directiva ingrijirii medicale transfrontaliere

Dreptul cetatenilor europeni la ingrijire medicala este un drept fundamental, recunoscut si de Carta Fundamentala a Drepturilor. In ultimii ani, ca in multe alte domenii, sistemele medicale si politicile privind sanatatea din statele membre ale UE au devenit din ce in ce mai interconectate, dar astfel au aparut si probleme.

Justitie

Dosar: Spre un drept penal european unic?

Armonizarea dreptului penal in tarile UE este un subiect care a starnit vii dezbateri intre opozantii si sustinatorii acestei idei. Datorita complexitatii acestui domeniu si a diferitelor definitii si interpretari date termenului de "armonizare", in dreptul penal aceasta nu poate sa se refere la eliminarea diferentelor dintre sistemele juridice nationale, ci ar trebui, in schimb, sa se refere la cresterea calitatii si coerentei dintre sistemele juridice.


Eurobarometru: Romanii, locul 1 in UE la cunoasterea modului de functionare a Parlamentului European

Parlamentul European a facut publice datele Eurobarometrului cu privire la perceptia Romaniei fata de PE. Eurobarometrul, realizat in perioada 2007 - 2011 releva date importante privind nivelul de cunostinte al romanilor in legatura cu modul de functionare a Parlamentul European, gradul de informare prin mass-media romaneasca a procedurilor europene dar si politicile si valorile pe care populatia Romaniei le considera prioritare in activitatea Parlamentului European.

 

Niculae Idu: Peste 2000 de romani lucreaza in institutiile europene. In Comisie, Romania si-a ocupat cota, de la functionari simpli, la directori

Niculae Idu: Peste 2000 de romani lucreaza in institutiile europene. In Comisie, Romania si-a ocupat cota, de la functionari simpli, la directori Peste 2000 de romani lucreaza in institutiile europene, fie ca sunt agenti contractuali, fie sunt functionari europeni, a spus Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, intr-o discutie online cu cititorii Hotnews.ro. Singurul post care mai trebuie ocupat in Comisie e acela de director general sau director general adjunct, ceea e probabil se va intampla in 2013.

 

Adrian Severin, reclamatie la adresa Parlamentului European

Adrian Severin, reclamatie la adresa Parlamentului European O reclamatie a europarlamentarului Adrian Severin la adresa conduitei PE in scandalul izbucnit dupa publicarea articolului din Sunday Times se afla pe rolul ombudsmanului european, acesta cerand, printre altele, acces la birourile sale si crearea unui organism al PE care sa apere eurodeputatii, potrivit Mediafax.

 
112

Dosar: Numarul de urgenta 112 in Europa si in Romania

Toti cetatenii Uniunii Europene aflati in situatii de urgenta trebuie sa aiba posibilitatea de a apela numarul unic 112 pentru a primi ajutorul specific necesar, indiferent de statul european in care se afla. Astfel, oricine calatoreste prin Uniunea Europeana nu trebuie sa retina decat un singur numar - 112 - in cazul in care este nevoie de o interventie a serviciilor responsabile in cazuri de urgenta (politie, salvare, pompieri). Statele membre trebuie sa asigure implementarea si buna functionare a serviciului de urgenta oferit prin apelarea numarului 112 si sa informeze cetatenii cu privire la existenta si functionarea sa.

Mandat PE

Dosar: Noua distributie pe tari a mandatelor in Parlamentul European

Un raport al PE elaborat de un roman si un francez a reusit sa impace pe toata lumea, propunand un sistem de tranzitie pentru distribuirea mandatelor intre tari. Nici o tara nu va avea mai mult de 96 de mandate si nici una nu va putea trimite mai putin de 6 europarlamentari. Incepand cu 2009, Romania va trimite 33 de euro-deputati.


Romania in UE. 5 ani de la aderare. Dacian Ciolos: Administratia este prima interfata cu institutiile europene

"Calitatea prezentei Romaniei in Uniunea Europeana este data in mare parte si de calitatea prezentei administratiei romanesti in relatia cu administratia europeana. Administratia este prima interfata cu institutiile europene", a declarat comisarul european Dacian Ciolos, prezent la deschiderea conferintei "Romania in UE. 5 ani de la aderare".

 

Studiu: Care sunt cei mai influenti eurodeputati romani ?

In ultima instanta, s-a urmarit realizarea unui punctaj si in ceea ce priveste gradul de influenta exercitat de fiecare europarlamentar roman in legislativul european. In acordarea calificativelor s-au avut in vedere criterii obiective precum functiile detinute, obtinerea de rapoarte, avize (si gradul de impact al acestora), precum si prezidarea, organizarea sau participarea la reuniuni internationale la nivel inalt.

 

Studiu: Cat de activa este delegatia Romaniei in Parlamentul European ?

Pe parcursul celor doi ani scursi din actuala legislatura, se constata o tendinta crescatoare a prezentei eurodeputatilor romani. Daca in primele 6 luni ale mandatului (iulie - decembrie 2009) Romania s-a aflat pe ultima pozitie la acest capitol (locul 27 din 27 de state membre), in clasamentul intocmit doar pentru anul 2011 Romania a urcat pana pe pozitia a 16-a. Cu toate acestea, per ansamblul celor doi ani, delegatia tarii noastre se afla inca la coada clasamentului, ocupand locul 25.

 

Studiu: Cum se inteleg eurodeputatii romani intre ei?

Pozitionarea politica a PNL in Parlamentul European este la mijloc, intre PSD, aflat la stanga pe esicherul politic, si PDL, aflat la dreapta sa. Constatarea se bazeaza pe analiza comportamentului la vot a vicepresedintilor grupurilor politice europene din partea celor trei partide romanesti, conform unui studiu anula realizat de Institutul European pentru Democratie Participativa - Qvorum.

 

Studiu: Europarlamentarii la raport: cum ne reprezinta in Europa (dupa 2 ani de mandat)?

Institutul European pentru Democratie Participativa - Qvorum a lansat o noua editie a studiului anual "Europarlamentarii la Raport: cum ne reprezinta in Europa?". In ceea ce preveste prezenta, in clasamentul intocmit doar pentru anul 2011 Romania a urcat pana pe pozitia a 16-a. Cu toate acestea, per ansamblul celor doi ani, delegatia tarii noastre se afla inca la coada clasamentului, ocupand locul 25. Pe de alta parte, Europarlamentarii romani nu par a avea deloc trac in a lua cuvantul in Parlamentul European. Ca delegatie nationala ne aflam pe locul 5 din 27 de state membre la acest capitol.

 

Corina Cretu: Politicile falimentare ale dreptei europene au permis riscul ca viitorul monedei unice sa fie decis de eficienta atacurilor speculative asupra Italiei si Spaniei

Corina Cretu: Politicile falimentare ale dreptei europene au permis riscul ca viitorul monedei unice sa fie decis de eficienta atacurilor speculative asupra Italiei si Spaniei Eurodeputatul socialist Corina Cretu considera ca la nivelul UE se impun masuri ferme si coordonate, in conditiile in care politicile falimentare ale dreptei europene au permis riscul ca viitorul monedei unice sa fie decis de eficienta atacurilor speculative asupra Italiei si Spaniei. "Cetatenii europeni vor fi cei chemati sa plateasca pentru salvarea euro, tot asa cum ei au achitat si dureroasa nota de plata a salvarii sistemului bancar. Daca europenii trebuie sa ramana fara locuri de munca si sa traiasca mai rau pentru salvarea euro, e cazul sa ne intrebam cat vor mai fi dispusi cetatenii sa accepte riscurile", a declarat Corina Cretu.

 

Adina Valean, desemnata "cel mai puternic deputat din Parlamentul European"

Adina Valean, desemnata "cel mai puternic deputat din Parlamentul European" Europarlamentarul liberal Adina Valean a fost desemnata "cel mai puternic deputat din Parlamentul European", potrivit celui de-al patrulea Raport al organizatiei Votewatch.eu. Prezentul raport analizeaza comportamentul politic in Parlamentul European in ultimele sase luni si activitatea individuala a fiecarui eurodeputat, precum si al grupurilor politice si nationale din care acestia fac parte.

 

Urmatoarele 15 articole din "Romania in
Parlamentul European
"
»

Agenda evenimente

Lista evenimente

Parteneri

Sectiune sustinuta de :

Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut