Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Legea in proiect
Practici mai bune
Reglementari alternative
E-guvernare
Ghiseul on-line
Transparenta
Anticoruptie
Frustrari de alegator
Opinii
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Opinii

Opinii

Discurs Klaus Iohannis: Locul Romaniei este in spatiul Schengen. Orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice

"Europenizarea completa a Romaniei este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta inseamna continuarea procesului de integrare europeana, prin aderarea la spatiul Schengen si prin adoptarea monedei Euro. Locul Romaniei este in spatiul Schengen, stat membru cu drepturi egale si depline. Indeplinim integral criteriile de aderare la spatiul Schengen. Orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice", a spus presedintele Klaus Iohannis in discursul sustinut joi, 29 ianuarie la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania

 
 

 
 

INTERVIU Bogdan Manoiu, Consilier prezidential: "In exercitarea atributiilor sale in cadrul Comisiei Europene, Corina Cretu se va axa, inevitabil, pe un grup de tari din care Romania face parte"

INTERVIU Bogdan Manoiu, Consilier prezidential: "In exercitarea atributiilor sale in cadrul Comisiei Europene, Corina Cretu se va axa, inevitabil, pe un grup de tari din care Romania face parte" Bogdan Manoiu, seful Departamentului Afaceri Europene din cadrul Administratiei Prezidentiale a explicat, in cadrul unui interviu acordat EurActiv.ro cum trebuia abordata relatia dintre Romania si viitorul Comisar european pentru Politica Regionala precum si efectele pe care le poate avea preluarea acestui portofoliu de catre Corina Cretu. "Cel mai bine pentru Romania si pentru celelalte state din pachetul de coeziune ar fi sa se pastreze linia de neutralitate. Sa nu incline balanta nici intr-o parte, nici in alta. Nici regim preferential acordat Romaniei sau unui alt stat similar ca dezvoltare, dar nici o severitate care nu se justifica". Citeste interviul integral

 

Opinie: Cheia UE este la britanici: David Miliband - Inalt Reprezentant pentru Politica Externa al Uniunii Europene ?

Opinie: Cheia UE este la britanici: David Miliband - Inalt Reprezentant pentru Politica Externa al Uniunii Europene ? Liderii europeni nu au reusit miercuri, 16 iulie 2014, sa ajunga la un acord privind numirea conducatorilor Uniunii Europene. Summit-ul s-a incheiat fara ca urmatorii sefi ai diplomatiei UE si presedintele Consiliului European sa fie numiti. Articol de opinie scris de Dan Luca, Bruxelles

 

Impactul alegerilor europene asupra urmatoarei Comisii Europene (de Alina Garbea)

Juncker (PPE), Schulz (PSE), Verhofstadt (ALDE), Bove/Keller (Verzi), Tsipras (GUE) - cinci candidati si jumatate! Unul dintre aceste nume va avea un rol decisiv in urmatorii cinci ani asupra vietii cotidiene a romanilor, fie si pentru simplul fapt ca acesta va fi la originea unei bune parti din legile aplicabile in Romania (unele estimari situeaza legislatia adoptata la Bruxelles la peste 70% din legislatia aplicabila in Romania). Parlamentul European a promis alegatorilor ca presedintele Comisiei va fi decis in functie de rezultatul alegerilor, insa promisiunea este interpretabila, iar miza mare.

 

[PR] Invitatie - Lansarea europeana a cartii: "European Union: Views from Brussels" (Dan LUCA) - Bruxelles, miercuri, 4.12.2013, la ora 18:30.

[PR] Invitatie - Lansarea europeana a cartii: "European Union: Views from Brussels" (Dan LUCA) - Bruxelles, miercuri, 4.12.2013, la ora 18:30. Cartea "European Union: Views from Brussels" reuneste articolele pulicate pe blogul autorului (casaeuropei.blogspot.com), aceasta carte evoluand astfel odata cu evenimentele la nivel european. Internetul o ia si de aceasta data inaintea tiparului. Volumul a fost lansat mai intai la Cluj, in 11 noiembrie, la Facultatea de Studii Politice a Universitatii clujene, apoi la Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, la 15 noiembrie a.c.. Cartea are cate o prefata redactata de Hannes SWOBODA, lider al Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European si de Vasile Puscas, fost Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.

 

Extinderea Uniunii Europene: mai intai, "principiile fundamentale" (de Stefan Fule)

Comisia Europeana a adoptat recent raportul de evaluare a situatiei actuale privind politica de extindere a UE si tarile implicate in acest proces. Tarile din Balcanii de Vest si Turcia au sanse sa adere la UE, insa numai dupa ce vor fi indeplinite criteriile necesare. Croatia, pana nu demult tara candidata, a aderat la UE in acest an, la 1 iulie.
Articol de Stefan Fule, comisar european pentru extindere

 

Democratia in Republica Moldova este o butaforie (de Petru Clej)

Caderea guvernului Filat in Republica Moldova in urma unei motiuni de cenzura pune capat unei perioade suprarealiste de patru ani in istoria acestei tari, demonstrand, odata in plus, superficialitatea implantarii democratiei aici. Motiunea de cenzura este rezultatul destramarii coalitiei guvernamentale, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), formata din Partidul Liberal Democrat (PLDM), al premierului Vladimir Filat, Partidul Democrat (PDM), condus de presedintele parlamentului, Marian Lupu, si Partidul Liberal (PL), al carui lider este Mihai Ghimpu.

 

Lectia de economie. Esecul de la Bruxelles - explicatiile structurale (de Cristian Socol)

Discutiile legate de esecul / succesul negocierilor pe bugetul UE 2014/2020 conteaza mult mai putin acum. Zarurile au fost aruncate si pare ca a iesit mai putin pentru tarile de coeziune. Majoritatea tarilor au pierdut in valoare reala deoarece rata inflatiei la nivelul UE in perioada 2007-2013, de 18,1%, este mai mare decat cresterile procentuale ale sumelor alocate in exercitiul financiar 2014-2020, comparativ cu precedentul exercitiu financiar. Fata de exercitiul financiar precedent, Polonia a castigat atat la fondurile structurale si de coeziune cat si la fondurile pentru agricultura (plati directe si dezvoltare rurala). Polonia a stiut sa-si maximizeze pierderile fata de propunerea Comisiei - este cu adevarat un castigator.

 

Care sunt avantajele semnarii Tratatului fiscal pentru Romania

Care sunt avantajele semnarii Tratatului fiscal pentru Romania Nu stiu in ce masura liderii europeni au neaparata nevoie de noi ca semnatari ai Tratatului, cat mai degraba as spune ca noi avem nevoie sa semnam Tratatul fiscal propus de ei. Si asta nu numai pentru a face parte din "club", cu toate avantajele ce pot decuge de aici. Ci mai cu seama pentru ca acesta poate fi folosit in mod legitim in Romania ca o ancora pentru continuarea reformelor din domeniul fiscal, scrie Aura Socol pe Contributors.

 

Romania-Franta: motivele racirii

In ultimul an, relatia dintre Franta si Romania s-a degradat semnificativ. In ianuarie presedintele roman Traian Basescu vorbea despre parteneriatul strategic cu Franta ca despre un model de dezvoltare a relatiilor bilaterale. Seful statului facea din intrarea in Schengen, prioritatea zero a politicii externe. 12 luni mai tarziu Franta, partenerul strategic, este principalul opozant al extinderii spatiului Schengen catre Romania si Bulgaria. Mai mult, oficialii francezi fac azi declaratii in care vorbesc despre coruptia persistenta din Romania (desi pina acum Franta nu insistase pe dosarele de coruptie si pe Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie), iar vara acestui an a fost marcata de un episod tensionat intre Bucuresti si Paris, atunci cind Franta a decis sa mediatizeze repatrierea romilor romani.

 

Occidentul plaseaza dezvoltarea in sarcina tarilor sarace

Occidentul plaseaza dezvoltarea in sarcina tarilor sarace In discursul sustinut in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, cancelarul german Angela Merkel si-a declarat tot sprijinul pentru telurile mileniului. Ea a subliniat ca pune mare pret pe rezultate verificabile si pe o buna guvernare de partea tarilor in curs de dezvoltare. Totusi, organizatiile nonguvernamentale s-au aratat dezamagite de cuvantarea Angelei Merkel cu ocazia reuniunii la varf pentru dezvoltare.

 

Iulian Fota: Ce este o strategie nationala de aparare sau securitate?

Iulian Fota: Ce este o strategie nationala de aparare sau securitate? Strategia Nationala de Aparare sau Securitate reprezinta modul in care statul asigura apararea si securitatea tarii si a cetatenilor sai. Un document cadru, politic, realizat la nivelul executivului si promovat de seful sau, presedinte sau prim-ministru. Strategia de aparare inseamna focalizarea atentiei pe proces, iar strategia de securitate inseamna focalizarea pe rezultatul final, respectiv atingerea starii de securitate nationala, definita prin absenta amenintarilor datorita corectei gestionari a riscurilor. Iulian Fota, Consilier prezidential pentru securitate nationala

 

Andreea Paul Vass: Romania nu va repeta greselile Greciei, care s-a imprumutat excesiv si prost

Grecia se confrunta in prezent cu o grava problema de credibilitate, dupa ce statul s-a imprumutat "excesiv si prost", iar greselile facute de guvernul de la Atena, nu pot fi, in nici un caz, repetate de alte guverne din regiune si in nici un caz de Romania, apreciaza intr-o analiza, Andreea Paul Vass, consilier pe teme economice al premierului Emil Boc, citata de HotNews.ro.

 

Ministrul britanic al afacerilor europene: "Am decis, din cauza recesiunii, sa continuam restrictiile pe piata muncii pentru Romania"

Ministrul britanic al afacerilor europene: "Am decis, din cauza recesiunii, sa continuam restrictiile pe piata muncii pentru Romania" Nu crede in referendumuri, considera restrictiile pentru imigranti o decizie buna, vrea Turcia in UE si nu vede UK in spatiul Schengen sau adoptand moneda euro in viitorul apropiat. Este vorba despre Chris Bryant, ministru britanic de stat pentru Europa si sub-secretar de stat in Parlament pentru Relatii Externe si Commonwealth. El a raspuns, intr-un interviu, intrebarilor cititorilor HotNews.ro.

 

Presa internationala despre numirea lui Stolojan in functia de premier

Theodor Stolojan, lipsit de carisma, dar un economist liberal riguros, va avea, la conducerea unui guvern de coalitie cu fosti adversari, dificila sarcina de a limita efectele crizei economice, dar si de a relansa lupta impotriva coruptiei, relateaza principalele agentii internationale de presa.

 

Urmatoarele 15 articole din "Opinii" »

Agenda evenimente

Lista evenimente

Parteneri

Sectiune sustinuta de :

Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut