Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Dosar de candidat
Vecinii europeni
Balcani
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Balcani

Balcani

Belgradul si Bruxelles-ul gasesc un punct de vedere comun in privinta Kosovo

In timp ce Adunarea Generala a ONU se pregatea sa dezbata rezolutia propusa de Serbia cu privire la Kosovo, autoritatile de la Belgrad au ajuns la un acord cu UE cu privire la amendarea documentului. Ajungand la un acord de ultim moment, Serbia evita o batalie politica costisitoare cu unii din cei mai influenti membri UE.

 
 

 
 

Serbia solicita sprijinul ONU pentru relansarea discutiilor cu privire la Kosovo

Serbia a inaintat miercuri (28 iulie) Adunarii Generale a ONU un proiect de rezolutie in care denunta independenta Kosovo si solicita relansarea discutiilor cu privire la fosta provincie sarba. Intre timp, premierul kosovar cere membrelor UE sa recunoasca independenta Kosovo.

 

Curtea de la Haga: Proclamarea independentei Kosovo nu violeaza dreptul international

Curtea de la Haga: Proclamarea independentei Kosovo nu violeaza dreptul international Curtea Internationala de Justitie de la Haga a dat un aviz consultativ foarte asteptat in legatura cu independenta provinciei Kosovo: declararea unilaterala a independentei provinciei nu reprezinta o violare a dreptului international. Moment important pentru Serbia si Kosovo dupa ce provincia si-a declarat unilateral independenta in februarie 2008, iar noul statut a fost recunoscut de 69 de state din intreaga lume, inclusiv de majoritatea statelor europene. Romania face parte dintre tarile care nu au recunoscut Kosovo.

 

Presedintii Croatiei si Serbiei restabilesc relatiile dintre cele doua tari

Presedintii Croatiei si Serbiei restabilesc relatiile dintre cele doua tari Locuitorii Belgradului au fost cu adevarat surprinsi la inceputul acestei saptamani cand presedintele tarii, Boris Tadic, si omologul sau croat, Ivo Josipovic, au facut o plimbare pe faimosul bulevard Knez Mihaljova, oprindu-se pentru a discuta cu trecatorii. A fost un semn ca cei doi lideri sunt pregatiti sa lase deoparte trecutul si sa imbunatateasca relatiile bilaterale.

 

Balcanii de Vest: UE nu face cadouri

Consecintele razboiului din fosta Iugoslavie au incetinit procesul integrarii europene a acestei regiuni. In vreme ce, de sase ani incoace, Slovenia apartine comunitatii celor 27, iar Croatia se afla in faza finala a negocierilor de aderare, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Macedonia si Kosovo au, deocamdata, sanse reduse de integrare.

 

Teodor Baconschi: Romania sprijina liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Bosniei si Hertegovina

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a exprimat sprijinul deplin al Romaniei pentru o decizie pozitiva a UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Bosniei si Hertegovina, cat mai curand posibil. Totodata, a afirmat disponibilitatea Romaniei de a furniza expertiza in domeniul integrarii europene si euro-atlantice autoritatilor bosniace. Declaratiile au fost facute in cadrul unie vizite in Bosnia si Hertegovina.

 

Aderarea Croatiei - inca nesigura

Poarta UE s-a deschis larg pentru Croatia. In 6 iunie, slovenii au aprobat prin referendum un compromis bi-lateral asupra unui diferend frontalier maritim. 51,84 % din alegatori au aprobat acest compromis, potrivit rezultatelor provizorii. Dar "problemele cu Slovenia nu sunt inca ingropate", titreaza Vecernji list.

 

BERD: inca 110 milioane de euro pentru competitivitatea firmelor din Balcanii de vest

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) isi sporeste cu 110 milioane de euro asistenta pentru cresterea competitivitatii firmelor din zona Balcanilor de vest, prin activitati si produse de calitate superioara, informeaza un comunicat transmis de banca.

 

Frattini anticipeaza ca Serbia va primi statutul de candidat la UE anul urmator

Ministrul italian de externe Franco Frattini s-a intalnit cu presedintele Boris Tadic pe 27 aprilie, la inceputul unei vizite de doua zile la Belgrad. Inaintea vizitei, Frattini a declarat cotidianului Blic ca este convins ca Serbia va primi statutul de candidat oficial la UE cel tarziu pana la jumatatea anului 2011.

 

Macedonia ar putea sti data de incepere a negocierilor de aderare la UE pana in iulie

Ministrul spaniol de externe, Miguel Angel Moratinos, si-a exprimat optimismul marti (20 aprilie) cu privire la faptul ca Macedonia ar putea primi o data pentru lansarea discutiilor de aderare la UE in timpul presedintiei spaniole a Uniunii, care se incheie in 1 iulie.

 

Presedintele croat face apel la reconciliere

Ivo Josipovic a devenit primul presedinte croat care a cerut scuze in mod public pentru rolul jucat de tara sa in conflictul insangerat din 1992-1995 din Bosnia si Hertegovina (BiH), razboi in care au fost ucisi aproximativ 100 000 de oameni, majoritatea bosniaci.

 

Atena, gata sa faca o concesie Macedoniei

Grecia ar putea accepta denumirea "Macedonia de Nord". Potrivit adjunctului ministrului grec de Externe, Dimitris Droutsas, s-ar pune astfel capat disputei care dateaza de 19 ani cu fosta republica iugoslava, careia ii neaga dreptul de a folosi numele de Macedonia.

 

Serbia cere scuze pentru masacrul de la Srebrenita

Parlamentul sarb a votat o rezolutie prin care condamna masacrul de la Srebrenita. Se pune astfel capat perioadei in care sarbii au refuzat sa recunoasca la nivel oficial amploarea dramei, care nu a fost calificata insa drept genocid de catre parlamentari. In aceeasi zi, fortele ONU au fost absolvite de vina in cazul masacrului. Fortele sarbilor bosniaci au ucis la Srebrenita opt mii de musulmani bosniaci la sfarsitul razboiului din Bosnia.

 

Presedintii sarb si croat isi dau mana

Incalzire a relatiilor dintre Serbia si Croatia, cu ocazia unei vizite a presedintelui sarb, Boris Tadic, pe coasta Marii Adriatice. Boris Tadic si Ivo Josipovic vor sa relanseze relatiile dintre cele doua tari.

 

Summitul pentru perspectiva europeana a Balcanilor are loc cu sau fara Serbia

Summitul UE-Balcani gazduit de orasul sloven Brdo va avea loc sambata, chiar daca unii dintre invitati nu vor fi prezenti, a informat pe 16 martie EUobserver. Vestile vin pe fondul speculatiilor ca intalnirea - prima care reuneste lideri din toate fostele republici iugoslave, plus Albania, din ultimii 18 ani - ar putea fi anulata din cauza amenintarii Serbiei ca va boicota evenimentul in cazul in care Kosovo va participa ca stat independent.

 

« Precedentele 15 articole  |  mai multe articole in Arhiva

Agenda evenimente

Lista evenimente

Parteneri

Sectiune sustinuta de :

Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut