Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Practici mai bune > UE ajuta Romania la cadastru

UE ajuta Romania la cadastru

Publicat: 8 Iulie 2005

Schimb de experiente pentru a face sistemul de cadastru si publicitate romanesc unul mai eficace si mai eficient.

10:00

Conferinta de doua zile avand tema "Consolidarea sistemului de cadastru si publicitate imobiliara in Romania" a fost deschisa de inalti reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Agentiei Nationale pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara, Delegatiei Comisiei Europene si Statelor Membre UE. Scopul evenimentului este de a permite un schimb de experiente intre actorii implicati, pentru a face sistemul de cadastru si publicitate romanesc unul mai eficace si mai eficient. Conferinta este organizata in cadrul proiectului de infratire institutionala "Cadastrul si sistemul de publicitate imobiliara in Romania", avand un buget de 1.161.562 de Euro.

La ceremonia de deschidere, Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene, a afirmat: "Experienta Statelor Membre ale Uniunii Europene a demonstrat ca un sistem unificat de cadastru si publicitate imobiliara reprezinta o premisa necesara pentru o practica unitara la nivel national, asigurand dezvoltarea unei piete imobiliare libere si a unui sistem eficient de impozitare".

Conferinta este o platforma pentru discutarea rezultatelor intermediare ale proiectului de infratire institutionala, precum si pentru prezentarea rezultatelor activitatii Agentiei. O atentie speciala se acorda inregistrarii sistematice si informatizarii registrelor imobiliare la nivel national in Romania. Mai mult, se vor discuta imbunatatirile cadrului legislativ existent, precum si cele ale sistemului de instruire.

Pe parcursul ultimului an, sistemul de cadastru si publicitate imobiliara din Romania a fost imbunatatit semnificativ din punct de vedere legal, administrativ si organizational. Experti din partea partenerilor austrieci si italieni din proiect au lucrat impreuna cu autoritatile romane pentru a consolida rolul Agentiei ca institutie cheie pentru stimularea pietei imobiliare, cu accent pe aspectele legislative, institutionale, de instruire si tehnologia informatiei.

Sursa: Centrul de Informare al Delegatiei Comisiei Europene in Romania

Adevarul: Pentru cadastru european, Romania mai are nevoie de 500 milioane de dolari

Operatiunea de fotografiere a Romaniei din avion este aproape finalizata, a declarat Cristian Ilie, directorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa fie developata si poza, adica obtinerea ortofotoplanurilor, pe baza carora se face o prima cadastrare a Romaniei, cu numere de cadastru provizorii. La acest moment, pentru 17 la suta din suprafata exista deja si ortofotoplanurile. Ortofotoplanurile reprezinta numai o baza de plecare, nu dau detalii despre proprietari sau proprietate.

Intregul proiect de cadastrare - definitiva - a Romaniei inseamna un alt proiect, foarte amplu, dar care ar putea fi facut intr-un an si jumatate - maximum doi, spune directorul ANCPI, in conditii in care ar exista finantare. "Avem un proiect de 500 de milioane de dolari depus la Banca Mondiala. Asteptam aprobarea sa", spune Cristian Ilie. "E un proiect foarte complex, Austriei i-a trebuit 12 ani sa si-l faca. Datorita faptului ca putem folosi experienta partenerilor straini, putem sa nu facem greselile pe care le-au facut ei, si putem reduce timpul mult. Este realistic sa ne gandim la doi ani, chiar mai putin, in cazul existentei unei finantari".(Adevarul)

Articole legate de acelasi subiect
Summitul liderilor de afaceri romani: Pana in 2020 crestere in domenii precum telecomunicatiile si agricultura | 13 Februarie 2015
STUDIU: Peste 50% dintre romani dau bani medicilor, dar si paznicilor din spitale sau laborantilor | 11 Februarie 2015
Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag: Impiedicare voita a exprimarii votului din partea Guvernului Ponta, inacceptabil pentru un stat membru al UE | 4 Noiembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut