Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Dosar de candidat > Romii din Bolintin vineaza fondurile UE

Romii din Bolintin vineaza fondurile UE

Publicat: 20 Aprilie 2005

Vile, masini de lux cu numar de Italia sau Spania, oameni bine imbracati si plini de bijuterii din aur, cocioabe, carute, copii cu picioarele goale si barbati nerasi fumind tigari ieftine. Asa arata cartierul romilor din Bolintin Deal.

10:00

Un grup de 11 jurnalisti a tulburat ieri pentru citeva ore linistea comunitatii rome din Bolintin. "Incursiunea" a facut parte din programul "Consolidarea tolerantei etnice prin presa", initiat de Centrul Regional PER si Agentia de Monitorizare a Presei. Vile, masini de lux cu numar de Italia sau Spania, oameni bine imbracati si plini de bijuterii din aur, cocioabe, carute, copii cu picioarele goale si barbati nerasi fumind tigari ieftine. Asa arata cartierul romilor din Bolintin Deal. Majoritatea spun ca sint zidari, lautari, colectionari de sticla si de fier vechi, foarte multi fiind plecati "la munca" in strainatate. Cei de acasa asteapta cu sufletul la gura semnarea Tratatului de aderare la UE, in speranta ca astfel vor putea accesa fonduri europene pentru a-si cumpara instrumente sa cinte la nunti si cumetrii.

Gheorghe Ghitica este lautar, are un acordeon si a cintat in ansamblul "Ciocirlia" vreme de 25 de ani. Acum cinta mai mult in strainatate, impreuna cu fiul lui. "Nu se face nunta sau botez fara noi", spune Ghitica. Lautarul povesteste ca, "de cind s-a dat drumul la vize", a cintat in Italia si Spania, in marile comunitati de romani. Mosteneste talentul de la tatal sau si este mindru ca fiul lui va continua traditia familiei. "Pe baiatul meu, Liviu, l-am invatat sa cinte de la 4 ani si a facut si scoala de muzica", a spus Ghitica.

Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ileana Ciuculete sint doar citeva dintre "marile voci ale muzicii populare romanesti" alaturi de care a cintat Gheorghe Ghitica. "Intrebati-le de mine si o sa va spuna ele cine este Gheorghe Ghitica, am cintat impreuna la multe nunti si sintem prieteni buni", a spus Ghitica.

Lautarul din Bolintin isi doreste ca Romania sa semneze mai repede Tratatul de aderare la Uniunea Europeana deoarece spera sa poata obtine si ei bani din fondurile europene pentru a-si cumpara instrumente muzicale. "Ajuta Dumnezeu si semnam si noi Tratatul de aderare sa ne mearga si noua bine si sa ne dea fonduri sa ne cumparam instrumente", a spus Gheorghe Ghitica.

Conflictul din '91nu a fost uitat

Romii din Bolintin Deal spun ca acum traiesc in buna pace cu romanii si ca nu au mai existat conflicte ca acela din 1991. Atunci, in Noaptea de Inviere (6 aprilie), a izbucnit un conflict intre romii si ursarii din Bolintin Deal, soldat cu moartea unui student si incendierea a 26 de case ale romilor ursari. Familiile ursarilor au plecat din Bolintin la rudele lor din Bucuresti si Giurgiu, unde locuiesc si in prezent.

Secretarul de stat pentru problemele romilor, Ion Dinca, spune ca ursarii alungati din Bolintin Deal si care acum locuiesc in sectorul 4 din Capitala, ar vrea sa se intoarca la Bolintin si sa-si construiasca case. Romi din Bolintin Deal sint insa de alta parere. "De ce sa se mai intoarca?", spune Gheorghe Ghitica. "Daca se intorc iara incepe conflictul dintre noi si ei, dar noi sintem prea mici si nu spunem mai mult", a mai adaugat Ghitica.
Secretarul Primariei din Bolintin Deal, Sorin Nuta; spune ca primaria nu ii poate improprietari pe ursari deoarece sint probleme cu terenurile si au cereri si de la romii localnici din Bolintin Deal. "Dar, daca vor sa cumpere pamint, nimeni nu le poate ingradi dreptul lor la proprietate", a mai spus secretarul primariei.

Fetele nu mai merg la scoala din clasa a V-a

Vasile Costel, reprezentantul Partidei Romilor, a spus ca in ambele localitati (Bolintin Deal si Bolintin Vale) sint probleme legate de numarul de copii care se duc la scoala. Majoritatea romilor isi lasa copiii la scoala pina la absolvirea primelor patru clase primare, dupa cum a spus Vasile Costel. "Majoritatea fetelor nu urmeaza decit patru clase deoarece stiti ca la noi e un obicei ca fetele sa se casatoreasca foarte tinere, iar tatii nu mai vor sa le lase la scoala de frica baietilor", a mai spus Vasile Costel.
 
Magda Barascu

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole legate de acelasi subiect
Parlamentul European ratifica Acordul de Asociere UE-Ucraina | 16 Septembrie 2014
CE: Romania nu indeplineste toate criteriile pentru aderarea la zona euro. Urmatoarea evaluare, peste 2 ani | 5 Iunie 2014
Presedintele Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pune conditii pentru a sustine aderarea la zona euro in 2019, consens larg si termene clare | 6 Mai 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut