Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Achizitii publice > Liberalii cer urgentarea transpunerii prevederilor directivelor europene privind achizitiile publice, in legislatia nationala

Liberalii cer urgentarea transpunerii prevederilor directivelor europene privind achizitiile publice, in legislatia nationala

Publicat: 26 Februarie 2015 @ 22:04

Liderul grupului parlamentar al Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a cerut astazi, 26 februarie 2015, in cadrul unei conferinte publice transpunerea in legislatia nationala a prevederilor cuprinse in cele trei directive europene referitoare la achizitiile publice, adoptate deja de Parlamentul European la jumatatea lunii ianuarie a anului trecut.

Referindu-se la problema transpunerii Directivelor Europene privind achizitiile publice, Ludovic Orban a somat Guvernul condus de premierul Victor Ponta "sa elaboreze, intr-un timp cat mai scurt, proiectul sau proiectele de legi necesare pentru transpunerea directivelor europene privind achizitiile publice in legislatia romaneasca, sa le supuna dezbaterii publice si sa le inainteze Parlamentului spre dezbatere si adoptare. In caz contrar, nu putem sa facem altceva decat sa suspectam, in continuare, Guvernul PSD de pactizare cu coruptia si de continuarea modului arbitrar, subiectiv, in care se atribuie contractele de lucrari publice si contractele de servicii publice".

Ca urmare a Raportului de tara pe 2015, prezentat astazi de CE, in care sunt amintite coruptia si achizitiile publice ca principale probleme impotriva carora tara noastra trebuie sa lupte in continuare, deputatul PNL sustine ca transpunerea celor trei directive (cea privind achizitiile publice clasice, cea a contractelor sectoriale si directiva privind contractele de concesiune), adopate de PE pe 15 ianuarie 2015, reprezinta o metoda eficienta de lupta impotriva coruptiei si de unificare a legislatiei europene.

"Mentinerea ambiguitatilor actuale din legislatia in domeniul achizitiilor publice si neaplicarea prevederilor europene in domeniu nu fac altceva decat sa duca la mentinerea unei cauze a coruptiei si sa permita actualilor guvernanti sa fure in continuare banul public, atribuind lucrarile publice clientelei politice de partid in baza unor criterii si proceduri netransparente. Se perpetueaza, astfel, un climat care conduce la utilizarea ineficienta a banului public in realizarea obiectivelor de investitii finantate de la buget", se mai arata in comunicatul de presa al liberalilor.

Fraudarea fondurilor publice poate fi evitata prin adoptarea celor trei directive care exclud orice majorare exagerata a valorii unui contract: "In directivele adoptate exista o prevedere foarte clara care spune ca nu poti sa majorezi valoarea contractelor cu mai mult de 10% in cazul contractelor de servicii, si cu 15% in cazul contractelor de lucrari. Daca apare o majorare mai mare, esti obligat sa inchei un alt contract", sustine Orban.

M.T.
Articole legate de acelasi subiect
Raport de tara Romania 2015: Absorbtia fondurilor UE este afectata inca de frauda in achizitii publice si coruptie | 26 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut