Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > UE si FMI lucreaza la un "Plan Marshall" pentru Ucraina

UE si FMI lucreaza la un "Plan Marshall" pentru Ucraina

Publicat: 23 Februarie 2015 @ 19:29

Comunitatea internationala vrea sa vina in ajutorul economiei ucrainene, aflata in cadere libera din cauza razboiului cu Rusia. In urma cu doua saptamani, ziarul german Die Welt relata, citand surse din Comisia Europeana, despre acest plan. Acum, comisarul european Johannes Hahn a confirmat intentia intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o vizita efectuata saptamana trecuta la Kiev.

Practic, afirma sursele citate de ziarul german, planul ar insemna organizarea unei conferinte a donatorilor internationali, la care sa participe reprezentanti de rang inalt ai UE, ai FMI, ai ONU si ai mai multor state occidentale. Telul imediat ar fi strangerea a 15 miliarde de dolari. Sursele citate atunci de Welt afirmau insa ca o conditie esentiala ar fi reforme suplimentare efectuate de guvernul de la Kiev si masuri concrete de combatere a coruptiei.

Aflat in vizita la Kiev, comisarul pentru extindere si politica de vecinatate Johannes Hahn a discutat despre acest plan cu reprezentanti ai Executivului ucrainean. Acest fapt a fost confirmat pentru EurActiv de biroul de presa al comisarului. Mai mult, Hahn a si amintit de plan in cateva fraze, in cadrul conferintei de presa sustinute la Bruxelles, a doua zi dupa intoarcerea din Ucraina. In inregistrarea video de mai jos, conferinta este amintita la minutul 3:29.

Comisarul european a discutat despre organizarea in primavara, cel tarziu vara, a unei conferinte internationale la Kiev, in cadrul careia Ucraina sa arate care sunt progresele inregistrate in reformarea structurala a tarii. Apoi, in vara, cel tarziu toamna, Johannes Hahn intentioneaza sa organizeze o „conferinta internationala a investitorilor”, care, convinsi de angajamentul regimului Poroshenko pentru reforme, sa vina sa investeasca in Ucraina.

Estimari neoficiale arata ca economia Ucrainei are nevoie anul acesta de minimum 15 miliarde de dolari pentru a evita falimentul statal. FMI a pus deja la dispozitia Kievului o linie de credit de 17 miliarde de dolari pana in 2016, iar UE a anuntat un ajutor suplimentar de 1,8 miliarde euro. Sumele nu ajung insa nici pe departe. La FMI se discuta deja despre un nou program de finantare. Si europenii iau in calcul alocarea de fonduri suplimentare. Cancelarul german Angela Merkel a lansat, de altfel, si un apel Fondului Monetar International de a permite conditii mai avantajoase pentru Ucraina, avand in vedere starea grava a economiei tarii.

Moneda locala, Hrivna, a pierdut considerabil din valoare din cauza confruntarilor militare din estul separatist. Incasarile din impozite sunt la cote negative record. Economia subterana ar insuma jumatate din PIB, estimeaza analistii economici, iar capitalul fuge din tara. La toate acestea se adauga si criza umanitara. Conform comisarului Hahn, intre 1,3 si 1,5 milioane de oameni s-au refugiat din cauza razboiului.

Link: Die Welt

Un articol de Laurentiu Colintineanu

Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut