Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Acordul cu Grecia: Hellas in ochi

Acordul cu Grecia: Hellas in ochi

Publicat: 23 Februarie 2015 @ 10:51

"Lasam masurile de austeritate in urma noastra" - asta le spune grecilor premierul Alexis Tsipras. In opinia sa, castigatorul rundei de poker cu zona Euro este Grecia. N-ar mai fi program de salvare, n-ar mai fi nici Troica de observatori internationali. Atena a reusit sa respinga asaltul fortelor conservatoare care vroiau "sa sufoce tara", a mai spus Tsipras intr-un discurs televizat. Realitatea arata insa cu totul altfel. Ce s-a intampat, de fapt, la Bruxelles?
Laurentiu Diaconu-Colintineanu


Marele acord intre zona Euro si Grecia, negociat dupa trei saptamani de schimburi verbale dure, a amanat inevitabilul. Care inevitabil? Exista doua: fie incheierea unui al treilea acord de finantare externa a Greciei, fie stoparea aruncatului cu bani in gaura neagra de la Atena. Alta posibilitate nu exista. Dar pana la inevitabil mai sunt patru luni, asa au decis ministrii de finante europeni la Bruxelles.

Culmea e ca nici aceste patru luni nu sunt tocmai sigure. Inainte de toate, guvernul elen trebuie sa vina, pana luni seara, cu o lista de reforme la care se angajeaza pe aceste patru luni cel putin. Aceasta lista trebuie aprobata, apoi elaborata in detaliu. Si abia daca aceste reforme vor fi acceptate de partenerii europeni se pune problema eliberarii banilor pentru Grecia.

Concret, lucrurile arata asa:

•    Acordul de vineri, 20 februarie, este primul pas catre acordarea ultimei transe de bani din actualul acord de finantare. Suma este de aproape 18 miliarde de euro. Reformele propuse de Grecia trebuie acceptate de ministrii de finante - acceptul politic. Apoi, ele trebuie detaliate si prezentate Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International - acceptul tehnic. Apoi, un alt pas, uitat de multa lume, este aprobarea de catre Bundestag, pentru ca Germania nu da niciun ban public fara votul Parlamentului. Ceea ce inseamna ca fondurile ar putea ajunge la autoritatile elene cel devreme in aprilie.
•    Dispare Troica internationala. Nu mai exista Programul sau Memorandumul de Intelegere. Dar toate acestea dispar numai la nivel lexical din vocabularul tehnic al acordului de finantare a Greciei. Adica, pe romaneste, ele nu se vor mai chema asa, dar vor exista in continuare ca institutii si mecanisme si vor avea exact aceleasi atributii.
•    Concesia facuta Greciei se refera la spatiul de manevra bugetara. Singura concesie facuta de europeni si institutiile internationale. Cel mai probabil, Atena va trebui sa inregistreze un excedent bugetar primar (fara calculul dobanzilor) mai mic decat era obligata pana acum. Dar mult spatiu pentru promisiunile electorale ale premierului Tsipras nu va fi acordat de nimeni.

Noul guvern elen e departe, chiar foarte departe de telul sau de a obtine o taiere a datoriilor si de incheiere a programului de austeritate. Cat de greu va fi sa vanda compromisul de vineri alegatorilor sai, se vede deja din discursul public al prim ministrului. Alexis Tsipras stie foarte clar ca nu a obtinut aproape nimic. Mai ales avand in vedere faptul ca ministrul sau de finante a stat la Bruxelles mai mult de forma in sala, in timp ce ministrii de finante din Eurogroup negociau la telefon direct cu premierul de la Atena, afirma surse apropiate reuniunii citate de Sueddeutsche Zeitung.

Cu alte cuvinte, Tsipras a negociat chiar el. Cum se poate sa spuna atunci public ca a reusit sa obtina mult mai mult decat a facut in realitate, numai el stie. Sau poate mai stie si omologul sau de la Bucuresti.

Surse: DPA, Reuters, DPD, AFP
Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut