Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Profil de proiect cu fonduri UE: Intreprinderi simulate ale studentilor/ "Intarzierile in evaluare au dus la scurtarea proiectului cu 1 an"

Profil de proiect cu fonduri UE: Intreprinderi simulate ale studentilor/ "Intarzierile in evaluare au dus la scurtarea proiectului cu 1 an"

Publicat: 22 Februarie 2015 @ 12:22

Profil de proiect cu fonduri UE: Intreprinderi simulate ale studentilor/ "Intarzierile in evaluare au dus la scurtarea proiectului cu 1 an"
Prin proiectul SIMPRACT, cei zece parteneri implicati, doua organizatii patronale si opt universitati, urmaresc sa-i invete pe studenti in mod practic cum sa devina antreprenori. Minimum 2250 de studenti urmeaza sa dezvolte firme simulate sau sa implice in activitatea acestora. Primul targ de intreprinderi simulate ale studentilor s-a desfasurat vineri, 20 februarie la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Foto: Standul firmei studentesti "Modatex SRL", Universitatea Gheorghe Asachi

Proiectul are o valoare totala de peste 17 milioane lei, finantat prin POSDRU si este in desfasurare pana in noiembrie 2015. Planurile beneficiarilor au fost insa incurcate inca de la inceput fiindca, asa cum spune profesorul Ovidiu Nicolescu, manager de proiect, intarzierile in evaluarea si contractarea proiectului au determinat scurtarea cu nu mai putin de un an a perioadei de activitati. Aceasta a insemnat comasarea activitatilor si implicit dificultati in desfasurarea lor. Prelungirea implementarii nu este posibila fiindca finalul anului 2015 este termenul final de implementare pentru toate proiectele cu fonduri europene.

27 de intreprinderi simulate create de studenti din cele opt universitati partenere si-au prezentat activitatea la standuri, in cadrul Universitatii Politehnica, la primul targul national din cadrul proiectului. Studentii care au infiintat aceste companii, printr-o metodologie europeana, au ales domenii variate, de la consultanta in afaceri si IT pana la comert sau productie textile.

Intreprinderea chiar functioneaza, au explicat pentru EurActiv studentele de la Universitatea Tehnica Gh.Asachi din Iasi care au infiintat firma simulata MODATEX SRL. "Avem un mic atelier de productie, dotat cu sprijinul Universitatii. Cream imbracaminte pentru tineri, la moda, iar produsele le vindem la preturi accesibile", au explicat reprezentantele firmei prezente la targul de la Politehnica.

Aici pot fi gasite firmele care au fost create si prezentate la targul national.

Intreprinderile simulate, afaceri serioase

Infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor simulate ale studentilor este coordonata de ROCT- Centrala Retelei Firmelor de Exercitiu/ Intreprinderilor Simulate din Romania; in baza unor criterii reglementate. Procedura de infiintare este asemanatoare cu cea necesara pentru companiile comerciale iar conditiile, sub anumite aspecte, chiar mai stricte:

Exemplu:
Standarde minimale pentru infiintarea unei intreprinderi simulate:

Metodologia completa poate fi consultata aici

Pe langa activitatile in intreprinderi simulate, proiectul SIMPRACT isi mai propune  o serie de alte obiective:

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul oficial al proiectului, aici

Partenerii in proiect: Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE), Universitatea "Ovidius" din Constanta, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati
Universitatea din Craiova, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Universitatea VALAHIA din Targoviste, Universitatea "CONSTANTIN BRANCUSI" Targu Jiu, Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Experienta accesarii fondurilor europene, un "sport extrem" practicat cu optimism  

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM, manager de proiect, a mai detaliat pentru EurActiv.ro cateva aspecte generale legate de experienta derularii proiectelor cu fonduri europene.

Problemele cele mai grave, care afecteaza bunul mers al proiectelor, tin de clasicele, deja, intarzieri in evaluarea si contractarea proiectelor, care au atins 9 luni, chiar un an. O usoara imbunantire in termenul de decontare al cheltuielilor s-a simtit, in opinia sa, odata cu obtinerea de catre Ministerul Fondurilor Europene a imprumuturilor de la Trezorerie.

In schimb, nu s-a imbunatatit activitatea autoritatilor de resort: "Nu sunt respectate procedurile, documentele sunt procesate si aprobate cu mare intarziere, ceea ce blocheaza activitatile. In experienta noastra de ani de zile de proiecte prin POSDRU, am pierdut multe fonduri din motive birocratice, chiar 30.000 de lei pe unul din proiecte, pentru care a trebuit sa garantez cu imobil si bunuri personale", a mai spus Nicolescu.

Cu toate acestea, organizatia patronala nu renunta la proiecte. Sperand ca SIMPRACT va putea fi incheiat la timp, desi demarat cu intarziere, Nicolescu a anuntat ca un alt proiect este in pregatire. Acesta va presupune construirea unui incubator de afaceri pentru tineri, iar 40 de intreprinzatori vor primi seed capital pe baza planului de afaceri.

Ioana Morovan

Articole legate de acelasi subiect
[P] Interviu VIDEO: Ioana Gheorghiade, Director in cadrul BCR: Bancile pot juca trei mari roluri in atragerea fondurilor europene pentru sectorul privat, din urmatorii sapte ani | 26 Februarie 2015
Analiza: Ce proiecte pot depune firmele mici si mijlocii pentru finantare UE prin programul de competitivitate | 26 Februarie 2015
Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Capital Uman si Programul Capacitate Administrativa | 25 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut