Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Pasii pentru a lansa 550 mil. euro pentru justitie si administratie publica

Pasii pentru a lansa 550 mil. euro pentru justitie si administratie publica

Publicat: 18 Februarie 2015 @ 15:18

Download fisiere:

     POCA 2015

Comisia Europeana da in martie unda verde la 550 mil. euro pentru eficienta, accesibilitate si transparenta in administratia publica si sistemul judiciar. Ce pasi urmeaza sa faca Romania.

Banii vor veni alocati prin Programul Operational Capacitatea Administrativa (POCA) 2014-2020. Suma alocata pentru program este de 553,19 mil. euro FSE
Pasul 1: publicarea ghidului cadru
Autoritatea de management pentru PODCA (AM PODCA) anunta ca va publica pana pe 20 februarie 2015 un ghid cadru pentru solicitantii de fonduri in cadrul POCA, ce va cuprinde un format ale cererii de finantare, impreuna cu criteriile de evaluare si selectie propuse de autoritatea de management.
Pasul 2: aprobarea programului operational de Comisia Europeana in martie 2015
Pasul 3: adoptarea la timp a cadrului national legal privind implementarea fondurilor ESI in perioada 2014-2020, vor determina perioada de lansare a primelor cereri de proiecte si de idei de proiecte pentru finantare din POCA. 
Pasul 4: reuniunea comitetului de monitorizare pentru aprobarea criteriilor de evaluare si de selectie a proiectelor
Pasul 5: lansarea primelor cereri de proiecte si de idei de proiecte pentru finantare din POCA. 
EurActiv.ro a discutat acest subiect cu reprezentantii AM PODCA in cadrul reuniunii Platformei de cooperare a societatii civile organizata in contextul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015, la sediul Ministerului Justitiei.
Institutiile publice si societatea civila se pot parteneria pentru a beneficia de oportunitatea de finantare a masurilor privind transparenta, etica si integritatea in cadrul obiectivului specific 2.2 ”Cresterea transparentei, eticii si integritatii in cadrul autoritatilor si institutiilor publice” din program.
Data estimativa de aprobare a programului de catre Comisia Europeana este finalul lunii martie. Apoi se va putea constitui oficial si organiza prima reuniune a Comitetului de monitorizare pentru aprobarea criteriilor de evaluare si de selectie a proiectelor. Membrii in Comitetul de monitorizare al POCA au fost identificati si selectati in conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei din 7 ianuarie 2014 privind Codul european de conduita referitor la parteneriat, in cadrul fondurilor structurale si de investitii europene.
Toate aceste aspecte, impreuna cu necesitatea adoptarii cadrului national legal privind implementarea fondurilor ESI in perioada 2014-2020, vor determina perioada de lansare a primelor cereri de proiecte si de idei de proiecte pentru finantare din POCA. 
Informatii referitoare la Programul operational Capacitate administrativa 2014-2020
Programul operational Capacitate administrativa 2014 – 2020 (POCA) isi propune sa consolideze capacitatea administrativa a autoritatilor si institutiilor publice de a sustine o economie moderna si competitiva, abordand provocarea 5 Administratia si guvernarea si provocarea 2 Oamenii si societatea din Acordul de Parteneriat al Romaniei. Programul este finantat din Fondul Social European, in cadrul obiectivului tematic nr. 11 Consolidarea capacitatii institutionale a autoritatilor publice si a partilor interesate si eficienta administratiei publice, prioritatea Investitii in capacitatea institutionala si in eficienta administratiilor si a serviciilor publice in vederea realizarii de reforme, a unei mai bune reglementari si a bunei guvernante.
Suma alocata pentru program este de 553,19 mil. euro FSE, din care vor fi finantate interventii in cadrul a 3 axe prioritare, dupa cum urmeaza:
Prima axa sustine masuri ce vizeaza adaptarea structurilor, optimizarea proceselor si pregatirea resurselor umane pentru realizarea si punerea in aplicare a politicilor publice bazate pe dovezi, corelarea planificarii strategice cu bugetarea pe programe, simplificarea legislatiei si reducerea sarcinilor administrative, consolidarea capacitatii autoritatilor si institutiilor publice pentru implementarea transparenta si eficienta a procedurilor de achizitii publice precum si imbunatatirea eficientei sistemului judiciar. POCA sprijina eliminarea principalelor puncte slabe din administratia publica si sistemul judiciar si creeaza premisele pentru implementarea cu succes a reformelor.
A doua axa vizeaza masuri de sprijin a autoritatilor si institutiilor publice locale in vederea implementarii de sisteme si standarde comune pentru sustinerea dezvoltarii la nivel local, masuri de sprijin pentru cresterea transparentei, eticii si integritatii la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, precum si pentru imbunatatirea accesului si a calitatii serviciilor furnizate de sistemul judiciar, inclusiv prin asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul acestuia.
Iar cea de a treia axa asigura asistenta tehnica pentru implementarea programului.
Articole legate de acelasi subiect
[P] Interviu VIDEO: Ioana Gheorghiade, Director in cadrul BCR: Bancile pot juca trei mari roluri in atragerea fondurilor europene pentru sectorul privat, din urmatorii sapte ani | 26 Februarie 2015
Analiza: Ce proiecte pot depune firmele mici si mijlocii pentru finantare UE prin programul de competitivitate | 26 Februarie 2015
Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Capital Uman si Programul Capacitate Administrativa | 25 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut