Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > VIDEO INTERVIU Corina Cretu: Comisia Europeana va lansa in martie o platforma cu rol de asistenta tehnica pentru proiectele cu finantare UE

VIDEO INTERVIU Corina Cretu: Comisia Europeana va lansa in martie o platforma cu rol de asistenta tehnica pentru proiectele cu finantare UE

Publicat: 17 Februarie 2015 @ 15:29

VIDEO INTERVIU Corina Cretu: Comisia Europeana va lansa in martie o platforma cu rol de asistenta tehnica pentru proiectele cu finantare UE
"In toate intalnirile cu ministri din Romania am ridicat problema folosirii instrumentelor financiare, deoarece Comisia Europeana are un obiectiv clar, acela de a dubla folosirea acestor mecanisme in urmatorii ani", a declarat Comisarul european pentru Politica Regionala in cadrul unui interviu pentru EurActiv.ro.Corina Cretu:
Stiu ca asteptarile sunt foarte mari pe noua perioada de programare 2014-2020 tocmai de aceea am incercat sa adoptam cat mai mult posibile, sunt fericita ca avem 80% din programe adoptate, mai raman 20% care vor fi adoptate dupa revizuirea cadrului financiar multianual. Pentru Romania, in decembrie au fost adoptate Programul Operational Competitivitate si cel de Asistenta Tehnica, noi consideram ca IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei europene si sprijinirea IMM este una din prioritatile noii perioade de programare.

Suma alocata IMM s-a dublat in noul cadrul financiar, avem 23 miliarde euro din Fondurile de coeziune dedicate sprijinirii IMM cat mai eficient. Asa cum stiti, potrivit noii legislatii, exista 11 obiective tematice; in principal noi incurajam cercetarea- dezvoltarea, dezvoltarea informatiei si a comunicatiilor, economia cu emisii reduse de carbon, energia regenerabila, transporturile.
In martie, vom lansa la Sevilla o platforma dedicata asistentei tehnice pentru IMM, pentru modul in care pot crea proiecte, pentru ca sunt sume mari si unele intreprinderi, sau chiar statele membre, nu au creativitatea necesara pentru a sti ce poate fi inclus in Programele Operationale. Exista instrumente puse la dispozitie de BEI pentru diversificarea activitatii IMM, mai ales in sectoarele de crestere economica, de creare de locuri de munca.

Stiti ca a existat JREMIE, exista acum Initiativa pentru IMM a Uniunii Europene, noi incurajam toate statele, inclusiv Romania, de a adopta aceasta initiativa, de a folosi instrumente financiare, pentru ca, in opinia noastra, este calea cea mai eficienta. Pare sofisticat, si mie mi s-a parut sofisticat, dar am vazut rezultate concret. Sunt state care au performat foarte bine in ceea ce priveste instruemntele financiare: Malta, Spania, Franta. Malta, spre exemplu, a fost surpriza Uniunii Europene, pentru ca a performat atat de bine in instrumentele financiare. Este evident ca asteptarile sunt foarte mari.

EurActiv.ro:
Ati recomandat si autoritatilor nationale aceste modele de buna practica? Pana acum a existat numai Jeremie si aceste exemple mai sofisticate nu s-au aplicat.

Corina Cretu: Fiecare stat membru poate avea discutii cu BEI privind instrumentele puse la dispozitie, in toate intalnirile cu ministri din Romania, inclusiv domnul Teodorovici, am ridicat problema folosirii instrumemntelor deoarece Comisia are un obiectiv clar, acela de a dubla folosirea acestor mecanisme; sigur ca fiecare tara isi face o analiza economica, fiecare stat membru poate folosi intr-o masura sau alta instrumentele; dar acestea nu sunt destinate numai sprijinirii IMM ci si eficientei energetice, dezvoltarii urbane, sau in domeniul turismului. Pentru Romania, un exemplu foarte bun este programul "Prima Casa".

EurActiv.ro: Legat de programele operationale, cel pentru Capital Uman nu a fost aprobat si nici cel Regional, si aici sunt fonduri pt mediul privat. Cand sa ne asteptam la noutati legate de aprobarea programelor?

Corina Cretu:
Programele de competitivitate si asistenta tehnica au fost adoptate, au fost virate prefinantarile, urmeaza ca statul membru sa creeze comitetele de monitorizare. Celelalte sunt in curs de dezbatere si negociere intre DG Regio si Ministere. Din cate stiu, sunt observatii minore pe transporturi, iar pentru Programul Operationa Regional este in discutie acea prevedere din legislatie legata de concentrarea de fonduri europene.

Am avut si o discutie cu comisarul Phil Hogan in ceea ce priveste dezvoltarea rurala, fiindca Romania are aceasta particularitate privind existenta a 45% din populatie in mediul rural, iar satul romanesc nu se compara cu satul din Franta sau Germania si vom face si o vizita comuna in Romania cu comisarul Hogan luna viitoare.

Ioana Morovan

Articole legate de acelasi subiect
[P] Interviu VIDEO: Ioana Gheorghiade, Director in cadrul BCR: Bancile pot juca trei mari roluri in atragerea fondurilor europene pentru sectorul privat, din urmatorii sapte ani | 26 Februarie 2015
Analiza: Ce proiecte pot depune firmele mici si mijlocii pentru finantare UE prin programul de competitivitate | 26 Februarie 2015
Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Capital Uman si Programul Capacitate Administrativa | 25 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut