Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Ucraina: Armistitiul de la Minsk a intrat in vigoare/ Separatistii respecta acordul "in general"

Ucraina: Armistitiul de la Minsk a intrat in vigoare/ Separatistii respecta acordul "in general"

Publicat: 15 Februarie 2015 @ 16:15

Ucraina: Armistitiul de la Minsk a intrat in vigoare/ Separatistii respecta acordul "in general"
Duminica, 15 februarie, a intrat in vigoare intelegerea incheiata la Minsk de liderii europeni, Rusia si Ucraina. Armata sustine ca rebelii separatisti au bombardat pozitiile ucrainene de 10 ori, in principal la Debaltseve, de la intrarea in vigoare a armistitiului, dar ca acestia respecta "in general" acordul. Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin a declarat, potrivit Reuters, ca pachetul de masuri din spatele acordului de incetare a focului in estul Ucrainei trebuie "respectat neconditionat". (Sursa foto: Euronews.com)

Analiza:

<<Armistitiul din Ucraina rezista, in mare. Armata ucraineana si fortele separatiste se acuza insa reciproc de incalcarea acordului de la Minsk. Situatia cea mai tensionata se inregistreaza la Debaltseve. Despre acest oras strategic s-a negociat intens si la Minsk, cand Vladimir Putin a cerut capitularea tuturor militarilor ucraineni de acolo, arata un cotidian german. Fusese acel moment in care presedintele ucrainean a parasit negocierile temporar, spunand ca Putin pune „conditii inacceptabile”.>>

Citeste analiza completa realizata de Laurentiu Colintineanu

Euronews.com:

Acordul de incetare a focului pare sa fie respectat, in general, se arata intr-o sinteza publicata de Eurnews.com. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko a declarat, duminica, la TV ca tara sa "nu va intoarce si celalalt obraz".

Citeste articolul integral pe Euronews.com

LIVE TEXT - HotNews.ro

Ora 12:47 Un comandant separatist senior a declarat duminica, la 12 ore de la intrarea in vigoare a armistitiului, ca rebelii prorusi au dreptul de a deschide focul asupra orasului Debaltseve din estul Ucrainei pentru ca este "teritoriul nostru", transmite Reuters.

"Bineinteles ca putem sa deschidem focul (asupra Debaltseve - n.red.), este teritoriul nostru... Teritoriul este in limitele interioare, este al noastru", a declarat Eduard Basurin telefonic pentru Reuters, spunand ca alte zone separatististii respecta acordul.

Ora 12:38 Doi civili si-au pierdut viata in estul Ucrainei, in localitatea Popasna din regiunea Lugansk, in noaptea de sambata spre duminica, in primele 8 minute de la intarea in vigoare a armistitiului, transmite AFP. Acestia au fost ucisi de focuri de arma care au venit din directia unei zone controlate de cazacii dizidenti care nu respecta autoritatea republicilor separatiste autoproclamate.

Ora 12:29 Doua convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta au traversat frontiera cu Ucraina si se indreptau duminica dimineata catre regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului, citat de portalul Sputnik, transmite Mediafax.

Urmareste LIVE TEXT evolutia evenimentelor din Ucraina pe HotNews.ro

Comisarul european pentru vecinatate, Johannes Hahn, a postat pe Twitter, sambata noapte:

BACKGROUND:

Pe 11 februarie, la Minsk, Porosenko, Putin, Merkel si Hollande au cazut de acord asupra unui pachet de masuri pentru implementarea acordului de la Minsk, pachet adoptat in 12 februarie 2015. Isi iau angajamentul sa colaboreze la acest proces si sa isi foloseasca influenta fata partile implicata in conflict pentru a contribui la punerea in aplicare a acestui pachet de masuri.

Masurile prevazute in declaratia comuna:

1. Incetarea focului in raioanele din regiunile Donetk si Lugansk incepand cu miezul noptii, ora Kievului, 15 februarie 2015.

2. Retragerea armamentului greu de ambele parti, la distanta egala, in scopul crearii unei zone tampon cu o latime de minimum 50 km intre cele doua linii pentru dispozitive de artilerie calibru 100mm i mai mult; o zona tampon de minimum 70 km si una de 140 km pentru baterii de rachete Uragan, Tornado si Smerci, precum i pentru sistemele de rachete tactice Tocika.

Forele ucrainene sa se retraga cu kilometri indicati de la linia de demarcatie stabilita in primul acord de la Minsk. Trupele separatiste sa se retraga cu aceeasi distanta de la aceeasi linie de demarcatie stabilita pe 19 septembrie 2014.

Retragerea armamentului greu trebuie sa inceapa nu mai tarziu de a doua zi dupa intreruperea focului i trebuie sa se incheie in decursul a 14 zile. Acest proces va fi facilitat de OSCE cu ajutorul grupului de contact de la Minsk.

3. Asigurarea unei monitorizari eficiente si a unei verificari a regimului de incetare a focului si a retragerii armamentului greu se face de catre OSCE din prima zi a retragerii armamentului prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice necesare, inclusiv a sistemelor radio, satelit si altele.

4. In prima zi dupa retragere, va incepe un dialog despre modalitatile de organizare a alegerilor locale in concordanta cu legislatia ucraineana si cu legea privind autodeterminarea locala temporara in raioanele Donetk si Lugansk si despre viitorul regim al acestor raioane in baza legii de mai sus. Nu mai tarziu de 30 de zile de la data semnarii acestui document, fara intarziere, trebuie adoptata prevederea Radei Supreme a Ucrainei care indica teritoriul pe care aplica acest regim special in conformitate cu legea despre autonomia locala temporara acordata raioanelor Donetk si Lugansk, pe baza liniilor indicate in memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014.

5. Sa asigure amnistierea prin adoptarea unei legi care sa interzica urmarirea penala si pedepsirea persoanelor in legatura cu evenimentele care au avut loc in Donetk si Lugansk.

6. Sa asigure eliberarea si schimbul tuturor prizonierilor si a celor retinuti ilegal pe baza principiului „toti pentru toti”. Acest proces trebuie sa se incheie cel mai tarziu in a cincea zi de la retragerea pe linia de demarcatie.

7. Sa asigure accesul, livrarea si pastrarea in siguranta a ajutoarelor umanitare printr-un mecanism international.

8. Sa se gaseasca o modalitate pentru reluarea tuturor platilor sociale, a pensiilor si altor drepturi banesti si pentru platile aferente administratiei locale. In acest scop, Ucraina trebuie sa reia conducerea sistemelor bancare proprii din raioane care au fost afectate in urma conflictului si, eventual, va fi creat un mecanism international pentru facilitarea acestor transferuri.

9. Reluarea intregului control asupra granitei de stat de catre autoritatile ucrainene pe toata zona de conflict, care trebuie sa inceapa din prima zi dupa alegerile locale din raioane si sa se incheie (procesul, n.r.) dupa intrarea in normalitate a sistemului politic spre finalul anului 2015, in conditiile indeplinirii punctului 11, dupa consultarile cu reprezentantii celorlalte raioane din Donetk si Lugansk in cadrul grupului de contact trilateral. Alegerile locale in celelalte raioane din regiunile Donetk si Lugansk au loc pe baza legii ucrainene privind sistemul electoral si reforma constitutionala.

10. Retragerea tuturor formatiunilor straine detinatoare de armament, tehnica militara precum si a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei, sub supravegherea OSCE; dezarmarea tuturor gruparilor ilegale.

11. Implementarea unei reforme constitutionale in Ucraina de la momentul intrarii in vigoare, la sfarsitul lui 2015, a noii Constitutii, considerata element cheie al descentralizarii (cu respectarea specificului raioanelor separate din regiunile Donetk si Lugansk, negociat cu reprezentantii acestor raioane), precum si adoptarea unei legislatii permanente privind statutul special al anumitor raioane din regiunile Donetk si Lugansk, in conformitate cu masurile indicate in notele de subsol, pana la sfarsitul anului 2015.
(Sursa: RFI.ro)

I.M.

Articole legate de acelasi subiect
Rusia: Lista celor care au platit cu viata pentru criticarea regimului. Si a celor ramasi sa continue lupta | 2 Martie 2015
Miting de amploare la Moscova in memoria lui Boris Nemtov, opozantul lui Vladimir Putin asasinat in centrul orasului: Peste 70 de mii de participanti | 2 Martie 2015
Trimisul Moscovei la NATO: Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea | 2 Martie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut