Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Practici mai bune > STUDIU: Peste 50% dintre romani dau bani medicilor, dar si paznicilor din spitale sau laborantilor

STUDIU: Peste 50% dintre romani dau bani medicilor, dar si paznicilor din spitale sau laborantilor

Publicat: 11 Februarie 2015 @ 23:08

Peste 50 la suta dintre romani ofera bani sau atentii tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, de la medici si asistente, la brancardieri, agenti de paza si laboranti, releva un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei, citeaza Mediafax.

Studiul din 2014 coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) si care a fost aplicat la nivel national de CSOP releva faptul ca fenomenul coruptiei din sistemul de sanatate vizeaza cadrele medico-sanitare, personalul de conducere si administrativ, dar si pacientii, care intretin situatia prin oferirea de atentii sau bani.

Potrivit cercetarii, mai mult de un sfert dintre persoanele care au apelat la servicii medicale in sistemul public de sanatate in anul anterior recunosc ca au oferit atentii sau bani personalului medical.

Pe durata ultimei spitalizari, 37 la suta dintre respondenti au oferit bani sau atentii medicilor, 34% asistentelor si 25% infirmierelor, potrivit declaratiilor acestora, in timp ce 14% dintre respondenti declara ca au oferit bani sau atentii si cadrelor auxiliare (brancardieri, agenti de paza, laboranti s.a.).

Rezultatele cercetarii evidentiaza faptul ca mai mult de 50 la suta dintre pacienti au oferit in mod voluntar astfel de "stimulente" tuturor categoriilor de personal medico-sanitar.

In acelasi timp, conform studiului, astfel de "stimulente" au fost solicitate si pentru sau de catre unii medici din spitale printr-o conditionare directa de catre medic, sau indirect, de catre asistenta pentru medic, de catre infirmiera pentru medic sau de catre personalul auxiliar pentru medic.

In aproximativ 10 la suta dintre cazuri in care pacientii internati au oferit bani sau atentii medicilor, aceasta s-a facut la solicitarea medicului, releva studiul. Un procent similar dintre asistentele si dintre infirmierele (intre 8% si 10%), care au primit bani sau atentii, au solicitat acest lucru.

Principalele motive pentru care respondentii au oferit bani sau atentii sunt legate, in primul rand, de dorinta de a beneficia de consultatii medicale mai amanuntite (mai mult de 50% dintre respondenti), dar si de a recompensa personalul medico-sanitar pentru serviciile prestate, de a nu sta la coada, de a obtine mai rapid rezultatele analizelor/ investigatiilor sau pentru a beneficia de internare.

Desi considera, pe de-o parte, ca aceasta practica nu ar trebui sa existe si ca nu este un gest normal, pe de alta parte pacientii afirma ca sanatatea lor depinde de acest gest sau ca aceasta practica reprezinta o forma de recompensare a muncii personalului medical. Mai mult, unii dintre respondentii care au oferit atentii sau bani nu vad nimic gresit in aceste practici.

In ceea ce priveste perceptiile referitoare la cauzele fenomenului de coruptie in sistemul public de sanatate cu referire la personalul medical, mai mult de jumatate dintre respondenti au apreciat ca medicii romani nu sunt motivati sa ramana sa profeseze in tara fara a fi corupti (neinregistrandu-se diferente comparativ cu studiul derulat in 2013).

Potrivit cercetarii, solutionarea problemei platilor informale oferite de catre pacienti personalului medical ar putea fi rezolvata prin existenta unui sistem de asigurari care sa acopere confortul si atentia pe care pacientii si le doresc (29%), prin sanctionarea cadrelor medico-sanitare care accepta aceste plati (17%), prin realizarea de controale mai dese la nivelul cadrelor medico-sanitare (15%), dar si printr-un sistem de plati directe, transparente (coplata) (14%).

sursa: Mediafax

Articole legate de acelasi subiect
Summitul liderilor de afaceri romani: Pana in 2020 crestere in domenii precum telecomunicatiile si agricultura | 13 Februarie 2015
Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag: Impiedicare voita a exprimarii votului din partea Guvernului Ponta, inacceptabil pentru un stat membru al UE | 4 Noiembrie 2014
Un raport al Consiliului Europei denunta incalcari grave ale drepturilor omului in Crimeea | 27 Octombrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut