Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Vecinii europeni > VIDEO Norica Nicolai (II): "Dialogul UE cu Rusia trebuie regandit pe baze pragmatice si tintite spre cetatean"

VIDEO Norica Nicolai (II): "Dialogul UE cu Rusia trebuie regandit pe baze pragmatice si tintite spre cetatean"

Publicat: 2 Februarie 2015 @ 00:29

"Cred ca parteneriatul estic trebuie regandit. Pana acum, aceasta formula a cam dansat si nu a inaintat in niciun fel. A fost o competitie de orgolii si de lectii date unii altora, cred ca trebuie sa ne regandim aceste lucruri foarte matur, sa vedem ce putem construi impreuna, sa luam in calcul lucrurile care ne unesc si nu cele care ne despart fiindca sunt foarte multe care despart", a explicat eurodeputata Norica Nicolai intr-un interviu pentru EurActiv.ro, in prima sesiune plenara de la Strasbourg, in luna ianuarie.Norica Nicolai:
Cred ca Moldova va trebui sa profite de beneficiile economice pe care deschiderea UE le ofera. Aceste beneficii se simt in planul pietei si al cetatenilor, dar situatia politica ramane blocata, incordata, liderii de la Chisinau sunt promotorii unei competitii de orgolii. Ma tem de evolutia lucrurilor pentru ca sunt conflicte inghetate in zona care pot izbucni oricand. Este Transnistria, care poate prelua oricand modelul Ucrainei, al Donetk-ului; asadar se poate intampla orice. In materide de securitate lumea este foarte fluida si UE ar trebui sa analizeze foarte matur relatia cu Rusia. Sanctiunile sunt o solutie, pot constrange Rusia la o anumita atitudine dar nu cred ca este bine sa confruntam si poprul rus cu aceste sanctiuni fiindca ei sunt principalii beneficiari ai sanctiunilor, nu liderii politici, s-ar putea ca aceasta constrangere generata de sanctiuni sa genereze un plus de suport pentru politici agresive. Nu avem nevoie de astfel de politici deci dialogul cu Rusia trebuie rebgandit pe baze pragmatice si tintite spre cetatean si nu spre dialogul dintre Guvern si lideri politici.

EurActiv.ro: Spre exemplu, in interviul pe care ni l-a acordat, domnul Ioan Mircea Pascu a amintit situatie Crimeei, a carei anexare a generat granite pe apa intre Romania si Rusia.

Norica Nicolai: Desigur, noi suntem vecini cu Rusia; Rusia a venit spre noi si, in acelasi timp, NATO s-a apropiat de Rusia. Cred a parteneriatul estic trebuie regandit. Pana acum aceasta formula a cam dansat si nu a inaintat in niciun fel.A fost o competitie de orgolii si de lectii date unii altora, cred ca trebuie sa ne regandim aceste lucruri foarte matur, sa vedem ce putem construi impreuna, sa luam in calcul lucrurile care ne unesc si nu cele care ne despart fiindca sunt foarte multe care despart: drepturile omului, starea democratiei in anumite spatii. Cu toate acestea, s-a dovedit ca nu intotdeauna democratia a fost un spatiu foarte prietenos pentru securitatea individului si anumite libertati, cum a fost spre exemplu Franta unde individul are totusi probleme de insecuritate. 

EurActiv.ro: Ce ar trebui sa faca Romania in relatia cu Republica Moldova?

Norica Nicolai: Romania a facut destul, trebuie sa ajute Republica Moldova sa nu repete greselile Romania. Guverne responsabile, profesioniste si putin corupte sunt necesare acum la Chisinau. Pentru ca, actuala coalitie care in fapt a pierdut alegerile, trebuie sa inteleaga ca subiectul  coruptie si perform econ a fost decisiv in ochii alegatorilor. Cred ca Romania asta trebuie sa le spuna, ca este nevoie de multa responsabilitate si onestitate fata de cetatean si sa le dea exemple de buna practica. Din pacate, Romania nu este in postura economica de a putea ajuta Moldova insa relatiile comerciale, dubla cetatenie, ajuta foarte mult la aceasta cooperare. Vom continua cu ceea ce stim noi mai bine, cu poduri de flori, cu o comunicare culturala, care de fapt a mijlocit crearea unei intelectualitati mult mai deschisa spre spatiul european.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa, in data de 15 ianuarie

Citeste si:

VIDEO INTERVIU Norica Nicolai: "Actuala arhitectura economica, optiunea de austeritate pe care o promoveaza Comisia in continuare, va trebui pusa in discutie"

Implicatiile si solutiile pe care le poate aduce politica de pescuit la nivel economic, apropierea Parlamentului European de cetateni si dezbaterea care a devenit necesara, despre modelul social european, sunt subiectele despre care a vorbit eurodeputata Norica Nicolai (ALDE) intr-un interviu acordat EurActiv.ro in timpul primei sesiuni plenare de la Strasbourg din luna ianuarie.

Articole legate de acelasi subiect
Rusia: Lista celor care au platit cu viata pentru criticarea regimului. Si a celor ramasi sa continue lupta | 2 Martie 2015
Miting de amploare la Moscova in memoria lui Boris Nemtov, opozantul lui Vladimir Putin asasinat in centrul orasului: Peste 70 de mii de participanti | 2 Martie 2015
Petro Porosenko: Boris Nemtov, ucis pentru ca se pregatea sa prezinte dovezi ale implicarii Rusiei in conflictul separatist din estul Ucrainei | 2 Martie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut