Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Socio-economic > VIDEO INTERVIU Norica Nicolai: "Actuala arhitectura economica, optiunea de austeritate pe care o promoveaza Comisia in continuare, va trebui pusa in discutie"

VIDEO INTERVIU Norica Nicolai: "Actuala arhitectura economica, optiunea de austeritate pe care o promoveaza Comisia in continuare, va trebui pusa in discutie"

Publicat: 30 Ianuarie 2015 @ 21:49

VIDEO INTERVIU Norica Nicolai: "Actuala arhitectura economica, optiunea de austeritate pe care o promoveaza Comisia in continuare, va trebui pusa in discutie"

Download fisiere:

     

     

     

Implicatiile si solutiile pe care le poate aduce politica de pescuit la nivel economic, apropierea Parlamentului European de cetateni si dezbaterea care a devenit necesara, despre modelul social european, sunt subiectele despre care a vorbit eurodeputata Norica Nicolai (ALDE) intr-un interviu acordat EurActiv.ro in timpul primei sesiuni plenare de la Strasbourg din luna ianuarie.Norica Nicolai:
Politica de pescuit are implicatii complexe, desi nu este atat de spectaculoasa, nu este la moda. Uneori, astfel de domenii sunt considerate marginale, dar in momentul de fata si in perspectiva unei crize alimentare si sociale cu care ne confruntam este un vehicul care poate aduce numeroase beneficii Europei si Romaniei.
Sa ne uitam, spre exemplu, la tarile nordice, Olanda, care stiu sa aiba o politica de pescuit eficienta si dezvolta si o industrie pe orizontala, in acest domeniu. Intr-adevar Parlamentul ar trebui sa se apropie mai mult de cetatean, sa nu se transforme in prizonierul unor elemente tehnice, birocratice pe care le propune Comisia in continuarea unor politici ci sa incerce sa dezbata teme majore. Actuala arhitectura economica, optiunea de austeritate pe care o promoveaza Comisia in continuare, va trebui pusa in discutie. In opinia mea, ceea ce se intampla pe strazi, in comunitatile noastre, aceasta alienare a generatiei tinere care nu isi gaseste locuri de munca are nevoie de raspunsuri, ori raspunsurile nu sunt in totdeauna tehnice, stau in masuri politice capabile sa creeze mai multa coeziune, mai multa Europa - acesta este un slogan care nu se regaseste, in opinia mea, in actualele politici.

EurActiv.ro:
Curios este faptul ca tinerii sunt prioritate zero; in aproape toate activitatile Parlamentului European se regaseste aceasta prioritate, chiar in politica de pescuit, dar aceste initiative sunt totusi putin vizibile.
Norica Nicolai: Da, fiindca traim intr-o lume in care spectaculosul face rating, lumea nu se uita la o mica la o mica fabrica in care tinerii prelucreaza pestele sau la o ferma de acvacultura, insa acestea aduc bunastare si echilibru social. Cred ca daca ne-am schimba atitudinea fata de informariile care ne sunt necesare, aceste lucruri care exista in multe state membre ar putea deveni benefice ca surse de informare in comunicarea publica, pentru spectatori.

EurActiv.ro: Este evident ca orientarea Parlamentului European este acela de a proteja cetateanul. Sigur, de a ajuta si industria, dar in masura in care efectul devine benefic pentru cetatean.

Norica Nicolai: O dezbatere foarte serioasa vizavi de modelul social european nu am avut. El este puternic perturbat de consecintele crizei si dupa sase ani de criza, lucrurile acestea se vad si in politicile salariale, si in politicile de licentiere si in cele de emigrare. Nu au existat astfel de dezbateri fiindca am considerat ca modelul nostru social este relevant pentru Europa. Poate ar trebui sa lasam la o parte aceasta atitudine politically corect si sa ne gandim ca sunt diferente foarte mari intre venituri, ca exista discriminare la locul de munca, ca licentierile colective sunt prezente mai ales in contextul fluidizarii industriei, relocarii companiilor care se duc spre spatii mai prietenoase in detrimentul cetateanului european care devine doar consumator. Poate ar trebui o discutie serioasa legata de acest model insa din pacate suntem tinuti de initiativele Comisiei iar Comisia Juncker este mai degraba una tehica decat politica.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa, in 15 ianuarie 2015
Articole legate de acelasi subiect
Alexis Tsipras evoca o "obligatie istorica" de a solicita Germaniei indemnizatiile de razboi | 8 Februarie 2015
VIDEO Preview sesiune plenara Strasbourg: Lupta impotriva terorismului, torturile CIA, etichetarea carnii | 8 Februarie 2015
eBuletin de Europa (1): Proiectul TEN-T "Crocodil", Raportul MCV, Plati de 1 miliard de euro in agricultura | 2 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut