Comisarul european pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu, a declarat dupa intalnirea de la Bruxelles cu ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca il incurajeaza sa utilizeze "Initiativa pentru IMM"; in urma informatiilor publicate de EurActiv prin care Ministerul anunta ca programul nu este oportun pentru Romania . Cretu a mai spus ca pe viitor nu incurajeaza finantarile retroactive, adica acele proiecte deja finantate din alte surse. Teodorovici a declarat, pe de alta parte, ca doreste sa extinda finantarea proiectelor retroactive si la nivelul primariilor.

Corina Cretu s-a intalnit marti, 27 ianuarie, cu Eugen Teodorovici, la Bruxelles. Aceasta a subliniat importanta folosirii instrumentelor financiare in implementarea politicii de dezvoltare regionala:
"Instrumentele financiare reprezinta viitorul fondurilor de coeziune. Cu ajutorul lor, putem face de zece ori mai mult, cu aceeasi bani. Ma astept ca Romania sa inteleaga aceasta oportunitate si sa dubleze ponderea instrumentelor financiare in perioada 2013-2020". Comisarul l-a incurajat pe Ministrul Tedorovici sa sprijine implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania: "Romania are sansa de a da un exemplu si altor state membre prin implementarea Initiativei pentru IMM-uri. Am sa scriu Guvernului de la Bucuresti si am sa le recomand sa acorde intreaga sustinere acestei Initiative
"

Declaratia vine in urma articolului publicat de EurActiv.ro cu cateva zile in urma unde a fost publicat raspunsul oficial al Ministerului Fondurilor Europene potrivit caruia, in urma analizei la nivel de Autoritati de Management, a fost stabilit ca nu este oportuna participarea Romaniei la aceasta initiativa.

  • "In urma consultarilor cu Autoritatile de Management s-a ajuns la concluzia ca resursele financiare sunt prea limitate pentru a putea utiliza alte instrumente financiare in afara celor absolut necesare sprijinirii directe a IMM-urilor inovative.
  • In plus, din cele 28 de state membre, la nivelul lunii aprilie 2014, 22 state membre si-au declinat participarea la aceasta initiativa".
Citeste articolul integral pe acest subiect aici: Ministerul Fondurilor Europene: Romania a decis ca nu este oportuna participarea la "Initiativa pentru IMM-uri" a Uniunii Europene


Corina Cretu i-a mai spus ministrului roman ca executivul comunitar nu incurajeaza, pe viitor, finantarea retroactiva a proiectelor nationale cu bani europeni.

"Vreau sa intelegeti ca este un efort foarte mare pentru Comisie sa analizeze si sa avizeze aceste proiecte intr-un timp atat de scurt si ca nu incurajam aceasta practica in viitor, dar avem toata bunavointa de a recurge si la aceasta ultima solutie pentru a ajuta statele membre sa utilizeze o parte cat mai mare din fondurile ramase. Cu totii ne dorim sa atingem obiectivele stabilite de comun acord intre Romania si Comisie", a spus Cretu, potrivit sursei citate.

Practica finantarii retroactive este prevazuta in regulemantele europene ca masura speciala pentru cheltuirea banilor europeni, este permisa dar nu este incurajata.

EurActiv.ro a scris pe larg despre acest subiect, date fiind doua situatii recente in care Romania a apelat la acest tip de finantare:

Sectiunea Cernavoda-Constanta din Autostrada Soarelui va fi decontata din fonduri europene (12 ianuarie)

O noua finantare retroactiva pentru transporturi: Comisia Europeana a decis sa acopere costurile de constructie a tronsonului Cernavoda - Constanta din Autostrada Soarelui, finantat initial de statul roman printr-un imprumut. Romania va primi astfel 305,7 milioane euro in urma deciziei semnate de Comisarul pentru Politica Regionala Corina Cretu, potrivit unui comunicat de presa.

La finalul lunii noiembrie 2014, in mod similar, Corina Cretu a semnat o decizie prin care 262 milioane de euro au fost alocati pentru doua tronsoane de autostrada din Romania, finantate initial de statul roman prin imprumuturi bancare. Asistenta financiara retroactiva, practic "finantarea proiectelor deja finantate" este un mecanism promovat de Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici prin care incearca sa recupereze absorbtia redusa a finantarilor pe POS Transport 2007-2013. UPDATE Comisia Europeana a transmis pentru EurActiv explicatii legate de finantarea celor doua proiecte/ 
Citeste detalii aici: 262 milioane euro in plus de la UE pentru doua autostrazi, pe proiecte finantate "retroactiv"


Eugen Teodorovici pluseaza cu finantarile retroactive
Acesta a declarat, la randul sau, in urma intalnirii de la Bruxelles, ca doreste sa ceara Comisiei Europene finantarea retroactiva nu numai pe marile proiecte de infrastructura, ci va solicita decontare (partiala, cel mai probabil) si pentru proiectele autoritatilor locale altele decat cele europene.

"Pentru a accelera absorbtția in acest an, ultimul in care mai putem cheltui fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 – 2013, identificam proiecte finantate din surse publice, care pot fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Am aplicat deja aceasta solutție la nivelul Programului Operațional Sectorial Transport si la nivelul Programului Operațional Sectorial Mediu, iar acum intenționam sa extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autoritaților publice locale, care sunt in implementare i care respecta regulile i principiile europene", a spus Teodorovici, intr-un comunicat d epresa separat, transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

El vrea sa-i atraga pe primari in aceasta procedura oferindu-le bani de la Comisia Europeana.

"Pentru a cointeresa primarii sa sprijine aceasta solutție, propunerea mea este ca autoritațile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene sa primeasca o parte importanta din suma rambursata de Comisia Europeana", a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a mentionat ca vrea sa identifice "noi categorii de cheltuieli eligibile in scopul amendarii programelor operaționale 2007 – 2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare".

"Subliniez ca aceasta soluție este permisa de regulamentele europene i a fost folosita i de alte state membre", a completat el.

In plus, pentru a mai salva din fondurile europene alocate Romaniei in perioada de programare 2007-2013, MFE vrea sa recurga la solutia refazarii proiectelor europene care treneaza si care nu au sanse sa fie terminate pena la finalul acestui an.

"Proiectele vor fi imparțite in doua etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile facute pana la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Sumele cheltuite in a doua etapa a implementarii acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2014 – 2020", a explicat el.

Romania mai poate absorbi fondurile europene din perioada de programare 2007-2013 pana la finalul anului 2015. Banii europeni alocati tarii si necheltuiti pana atinci vor fi pierduti de Romania. Mai mult, pentru proiectele europene nefinalizate pana atunci, Romania va fi obligata sa puna bani de la bugetul de stat pentru a le incheia, in caz contrar riscand sa-i fie luati inapoi si banii europeni deja absorbiti pana atunci in acele proiecte, a avertizat Comisia Europeana, la inceputul anului 2014, intr-o scrisoare prezentata de HotNews.ro.

Solutia ministrului Teodorovici pentru a preveni acest deznodamant devastator pentru bugetul Romaniei este tocmai aceasta refazare a proiectelor europene care treneaza, astfel incat sa receptioneze o prima etapa a lucrarilor pe care sa ia banii europeni. 

"Am discutat astazi despre soluțiile pentru optimizarea utilizarii fondurilor europene i pentru accelerarea absorbției. In principal, optimizam utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor in cazul carora exista riscul sa nu fie finalizate pana la sfaritul acestui an, iar prin aceasta soluție degrevam bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate dupa 31 decembrie 2015", a spus ministrul, marti, dupa discutiile de la Bruxelles cu Corina Cretu.

De asemenea, dupa ce a fost trimis de Corina Cretu la Task-Force-ul european pentru asistenta destinata statelor UE cu absorbtie de fonduri europene slaba, Eugen Teodorovici a salutat initiativa colegie lui de partid.

"Apreciez inițiativa doamnei Comisar Corina Crețu de a crea inițiativa Task Force, care va ajuta statele membre cu o rata de absorbție redusa sa investeasca o parte cat mai mare din fondurile ramase din perioada 2007 – 2013 i sa adopte masuri strategice pentru exercițiul 2014 - 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit comunicatului MFE.

Citeste si:

EXCLUSIV Bruxelles-ul avertizeaza Romania: Terminati proiectele europene pana in 2016, ca sa nu le platiti cu bani din tara sau sa nu dati inapoi si fondurile UE primite. Ce trebuie sa faca Guvernul imediat. Bubele si progresele din programe

Ioana Morovan (EurActiv.ro)
Claudiu Zamfir (HotNews.ro)