Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Educatie & Cariera > Programe > VIDEO Iuliu Winkler: Programul Erasmus este cel mai de succes proiect al Uniunii Europene in ultimii 30 de ani

VIDEO Iuliu Winkler: Programul Erasmus este cel mai de succes proiect al Uniunii Europene in ultimii 30 de ani

Publicat: 24 Ianuarie 2015 @ 20:29

VIDEO Iuliu Winkler: Programul Erasmus este cel mai de succes proiect al Uniunii Europene in ultimii 30 de ani
Eurodeputatul PPE (UDMR) Iuliu Winkler a explicat, intr-un interviu pentru EurActiv.ro ca politicile europene care vizeaza tinerii ar trebui sa fie prioritare si la nivelul fiecarui stat membru, insa de multe ori sunt puse piedici in aplicarea lor. Acesta a vorbit si despre importanta majora a programului Erasmus pentru tinerii din intreaga Europa.

EurActiv.ro: In ceea ce priveste tinerii, face Europa suficient? Sigur ca tinerii sunt prioritatea zero dar reusesc institutiile europene sa tina pasul cu asteptarile acestora?

Iuliu Winkler: De multe ori suntem usor ipocriti, vorbim de locuri de munca, vorbim despre educatie ca fiind cel mai important elemente pentru viitorul tineretului dar in acelasi timp statele membre, daca ar fi fost de capul lor, ar fi redus din bugetul programului Erasmus. In acest sens, Parlamentul a fost vehement, in toamna anului trecut PE a retrimis proiectul de buget pe anul 2015, intre alte motive fiind si diminuarea sumelor de finantare pentru programul Erasmus. In opinia mea, dar nu sunt singurul care are aceasta opinia, Cel mai de succes prtoiect al Uniunii Europene din ultimii 30 de ani.
Este proiectul care a permis la mii si mii de tineri sa vada ce inseamna Europa, sa-si perfectioneze cunostintele intr-o limba straina, sa invete un semestru intr-o Universitate europeana, putand sa-si sschimbe opiniile, putand sa se dezvolte, sa invete in mod practic ce inseamna spiritul european.

Sigur ca aceasta usoara ipocrizie a fost corectata de catre PE. Cu alte ocazii vad ca exista multe bune intentii la nivel declarativ , piedicile apar cand trebuie sa trecem la fapte, piedicile depind de statele membre, in multe tari exista o rigiditate la nivelul pietei muncii, provenita din legi nemodificate de zeci de ani care asigura privilegii ale vechilor generatii fata de noua generatie, exemplu aceasta nedreptate care se aplica Romaniei si Bulgariei in chestiunea Schengen. Tinerii cu atat mai mult nu pot sa inteleaga aceste lucruri, ei trebuie sa primeasca raspunsuri astazi, raspunsuri care vin dintr-o atenta balansare a politicilor europene cu cele la nivel national. Exista multe politici si posibilitati pe care Ro nu le foloseste, cum este Garantia pentru tineri, care a demarat in Romania dar a demarat greoi, nimeni nu le foloseste, nu stie despre ce este vorba, sigur ca banii europeni vor fi folositi de altii daca noi nu le vom utiliza pentru tinerii nostri.

Interviu realizat la Strasbourg de Manuela Preoteasa

Informatii de background
Potrivit ultimei evaluari oficiale a Comisiei Europene, impactul programului Erasmus asupra vietii profesionale, dar si personale, a tinerilor participanti este unul important.

ü╩In prezent, aproximativ 10 % dintre studentii UE studiaza sau se formeaza in strainatate, cu sprijin public si privat. Aproximativ 5 % primesc o bursa in cadrul programului Erasmus. (Aceasta cifra se bazeaza pe cele mai recente date furnizate de Eurostat pentru 2011-2012, conform carora, in tarile participante la programul Erasmus, numarul de absolventi a fost de peste 5,35 milioane, iar numarul studentilor care au beneficiat de o bursa Erasmus a fost aproape 253 000).

De asemenea, exista o probabilitate mai mare ca fostii studenti Erasmus sa formeze un cuplu cu o persoana de alta nationalitate: 33 % din fostii studenti Erasmus au un partener de alta nationalitate, in comparatie cu 13% din cei care raman in tara lor pe parcursul studiilor; 27% dintre studentii Erasmus isi intalnesc partenerul in timpul programului Erasmus. Pe aceasta baza, Comisia estimeaza ca, incepand din 1987, este posibil ca aproximativ un milion de copii sa se fi nascut din cupluri formate datorita programului Erasmus.

In urmatorii sapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi posibilitatea de a merge in strainatate unui numar de 4 milioane de persoane, printre care se numara 2 milioane de studenti si 300 000 de angajati din invatamantul superior. In plus, programul va finanta 135 000 de schimburi de studenti si de personal care implica tari partenere din afara Europei. Erasmus+ va fi si mai accesibil, datorita cresterii sprijinului lingvistic, normelor mai flexibile si sprijinului suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni izolate.
Mai multe informatii, pe site-ul Comisiei Europene, aici
Articole legate de acelasi subiect
In cel mai mare contract IT al Comisiei Europene vor lucra si romani | 9 Decembrie 2014
Ghidul pentru programul Erasmus+ 2015, publicat in versiune actualizata | 28 Octombrie 2014
Website-urile gestionate de Oficiul pentru Publicatii vor functiona pe platforma Liferay | 26 Septembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut