Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Vecinii europeni > Republica Moldova: Continua criza politica pentru formarea coalitiei/ VIDEO Victor Bostinaru: "Romania trebuie sa lucreze cu partenerii moldoveni pentru lansarea de proiecte comune"

Republica Moldova: Continua criza politica pentru formarea coalitiei/ VIDEO Victor Bostinaru: "Romania trebuie sa lucreze cu partenerii moldoveni pentru lansarea de proiecte comune"

Publicat: 22 Ianuarie 2015 @ 16:21

Republica Moldova: Continua criza politica pentru formarea coalitiei/ VIDEO Victor Bostinaru: "Romania trebuie sa lucreze cu partenerii moldoveni pentru lansarea de proiecte comune"
Negocierile pentru formarea coalitiei de guvernare sunt inca incurcate, in Republica Moldova. In urma alegerilor din 30 noiembrie a rezultat un blocaj politic. Eurodeputatul Victor Bostinaru, vicepresedinte al grupului S&D din Parlamentul European, a declarat pentru EurActiv.ro ca lucrul cel mai important este ca aceste negocieri sa duca, la final, la un Guvern care sa continue eforturile de apropiere de Uniunea Europeana.

Ultimele stiri dion Republica Moldova, sintetizate de HotNews.ro, arata ca blocajul politic nu se apropie inca de final. Marian Lupu, presedintele PD, a propus joi o coalitie de guvernare intre partidul sau si PLDM, partidul condus de Vlad Filat si Iurie Leanca, o coalitie din care sa fie exclus Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu. Problema unei coalitii PD-PLDM este ca nu are majoritate parlamentara, ceea ce inseamna ca are nevoie de sustinere comunistilor lui Voronin.

Victor Bostinaru explica pentru EurActiv.ro care sunt asteptarile in ceea ce priveste parcursul european al Moldovei, in acest an si ce ar trebui concret sa faca Romania.EurActiv.ro: Ce se asteapta pentru Republica Moldova in anul 2015, din perspectiva Parlamentului European?

Victor Bostinaru: Ceea ce este foarte important, Parlamentul European ramane extrem de angajat fata de Republica Moldova, aceasta insemnand ca procesul de sprijinire a orientarii proeuropene de la Chisinau este extrem de consistent. Ma refer la faptul ca exista un mare interes privind negocierile de formare a coalitiei proeuropene, este un sporijin substantial in ce priveste eforturile viitoare ale Republicii Moldova privind eforturile de apropiere de UE. Cred ca implementarea de catre Guvernul de la Chisinau a Acordului de stabilizare si asociere nu este doar posibila dar garantie pentru o potentiala candidatura a Moldovei in viitor la aderare. Spun aceste lucruri pornind de la faptul ca toti politicientii care au un rol in politica de vecinatate a UE se uita cu mare interes la ce se intampla acolo si la rationalitatea de care dau dovada liderii politici din Moldova in acest moment si vreau sa cred ca aceste sperante vor fi confirmate de negocieri. Acesta este lucrul cel mai important, ca negocierile sa conduca la un guvern care sa continue eforturile de apropiere de Uniune.

EurActiv.ro. Am avut mari emotii in ultimii ani, am vazut evolutiile din zona, evenimentele din Ucraina, anexarea Crmeei, tendinta aceasta puternica a Rusiei de a influenta, iata nici rezultatul alegerilor din Moldova nu a fost unul clar proeuropean. Care sunt riscurile?

Victor Bostinaru: Riscurile sunt mari si provin din faptul ca Rusia a relansat o atitudine imperiala extrem de agresiva care s-a concretizat spre exemplu in anexarea Crimeei si sprijinirea deschisa a interventiei si destablizarii din Ucraina prin crearea unor structuri gen Republica Populara a Donbasului, a anexat de facto recent si Osetia de Sud printr-un asa-zis acord de cooperare si parteneriat.
Nu putem sa excludem capacitatea Rusiei de a interveni si a destabiliza in egala masura. Cred ca pe masura ce apropierea Republicii Moldova de UE capata consistenta, in egala masura, vom putea avea mai multe garantii ca efectele de destabilizare ale Moscovei isi vor reduce din eficacitatea de pana acum, chiar daca Transnistria ramane o placa turnanta in operatiuni de tip  conflicte si post-conflicte inghetate pe care Rusia le opereaza in ultima vreme.
Dar, inclusiv noua abordare a politicii de vecinatate a UE, care vizeaza finantarea din fonduri de preaderare a unor proiecte de infrastructura in statele cu care avem acorduri de asociere, si apoi construirea unor proiecte economice comune, vor fi de natura a consolida integrarea Republicii Moldova in spatioul economic al UE, ceea ce va asigura noi elemente de protectie, nu de natura hard sau militara ci de natura soft, politica, economica.

EurActiv.ro: Ce ar trebui Romania sa faca prioritar?
Victor Bostinaru: Romania trebuie sa fie extrem de discreta, sa vorbeasca putin si sa faca mult. Sa coopereze cu partenerii din moldoveni in lansarea unor proiecte comune, ma refer la proiecte de infrastructura energetica, acestea sunt cele mai importante, dar si proiecte de infrastruct rutiera si feroviara. Daca vom face acest lucru, vom gasi sprijinul necesar. Dupa aceea, Romania trebuie sa fie unul din factorii cheie capabili sa construiasca pachete de coalitii in jurul unor proiecte referitoare la Moldova, proiecte europene care odata sprijinite de catre Uniune sa devina proiecte europene extrem de semnificative. Vorbitul prea mult si mai ales declaratiile siropoase nu ajuta nici Moldova, nici Romania si nici Europa in ansamblu.
Articole legate de acelasi subiect
Rusia: Lista celor care au platit cu viata pentru criticarea regimului. Si a celor ramasi sa continue lupta | 2 Martie 2015
Miting de amploare la Moscova in memoria lui Boris Nemtov, opozantul lui Vladimir Putin asasinat in centrul orasului: Peste 70 de mii de participanti | 2 Martie 2015
Petro Porosenko: Boris Nemtov, ucis pentru ca se pregatea sa prezinte dovezi ale implicarii Rusiei in conflictul separatist din estul Ucrainei | 2 Martie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut