Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Programe > 90 milioane lei, finantari pentru IMM din bugetul de stat, nu mai devreme de luna martie/ UPDATE Ajutorul "de minimis", in impas; 600 de firme afectate

90 milioane lei, finantari pentru IMM din bugetul de stat, nu mai devreme de luna martie/ UPDATE Ajutorul "de minimis", in impas; 600 de firme afectate

Publicat: 19 Ianuarie 2015 @ 13:16

Sapte programe de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii, in valoare totala de circa 90 milioane lei, sunt deocamdata in stand-by la Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri. Programele vor demara cel devreme in luna martie, deoarece banii alocati sunt deocamdata blocati, potrivit legislatiei privind bugetul de stat pe 2015, a transmis acest Minister, la solicitarea EurActiv.ro. UPDATE Ministerul nu va aloca in 2015 fondurile necesare proiectelor pentru care au fost semnate deja contracte, in cadrul ajutorului "de minimis". Fostul ministru pentru IMM, Florin Jianu, spune ca in aceasta situatie sa afla circa 600 de companii.

Ioana Morovan

Astfel, din cele 14 programe propuse de fostul ministru pentru IMM, Florin Jianu, au ramas numai sapte, adica programele finantate si in anii anteriori. Pe site-ul Directiei Generale Politici Antreprenoriale, care a preluat gestionarea acestor programe de la Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri i Turism pot fi gasite inca si cele 7 noi programe propuse la finalul anului trecut, dar care nu au fost bugetate in 2015.

Chiar si cele sapte ramase intampina greutati si nu au sanse de a demara prea curand. Mai intai, Ministerul trebuie sa achizitioneze aplicatia electronica pentru de inscriere, evaluare automata, monitorizare plati si raportare. Licitatia pentru aceasta achizitie va demara, cel mai probabil, pana la finalul lunii ianuarie, potrivit unor surse din Minister.

Vestea buna este ca, odata realizata aceasta aplicatie, se va pune in practica o procedura noua si aparent mai eficienta de inscriere si selectie a proiectelor (vezi mai jos: "Noua procedura pentru inscriere si selectie in programele de finantare").

Sursele consultate de EurActiv.ro au mai explicat ca programele pentru IMM-uri sunt importante pentru ca, numai in anul 2014, spre exemplu, au creat 5.000 de locuri de munca.

UPDATE Circa 600 de firme, care au semnat in 2014 acorduri de finantare in cadrul "Schemei de ajutor de minimis", nu vor primi fondurile in 2015.
Ministerul a transmis: "prin Legea bugetului de stat pentru anul 2015, nu a fost alocata suma de 205 000 mii lei, aferenta acordurilor de finantare incheiate pentru anul 2015". Anuntul a fost publicat si pe site-ul Ministerului.

"Vorbim de aproximativ 600 de firme beneficiare ale ajutorului de minimis aferent anului 2015, de crearea a 4000 de noi locuri de munca in contextul unei nevoi acute de finantare a mediului de afaceri. Situatia trebuie remediata de urgenta printr-un dialog la nivelul prim-ministrului, astfel incat firmele vizate sa nu aiba de suferit. Asa cum in anul 2014 programul s-a desfasurat cu succes, firmele beneficiare realizand toate investitiile solicitate, in mod similar sunt absolut convins ca exista solutii si pentru situatia de fata. Imi pun la dispozitia guvernului intreaga expertiza pentru a identifica modalitatile potrivite pentru depasirea situatiei de fata", a declarat Florin JIANU, fostul ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

HG nr. 274/2013 instituie o schema de ajutor de stat avand ca obiectiv acordarea de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, prin alocari de la bugetul de stat, sub forma de sume nerambursabile, in procent de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi, in limita creditelor bugetare aprobate, in limita echivalentului in lei al valorii maxime de 100.000 euro.

Pentru anul 2014, bugetul alocat programului a fost de 250.000.000 lei, 648 de IMM-uri au beneficiat de facilitate, iar 2285 de noi locuri de munca au fost create, mai transmite Florin Jianu.

Raspunsul integral transmis de Ministerul Energiei la solicitarea EurActiv,ro:

"Estimam lansarea programelor cu finantare de la bugetul de stat incepand cu luna Martie 2015, in mod esalonat, avand in vedere pasii de mai jos ce trebuie parcursi:

1.  Achizitionarea aplicatiei electronice de inscriere, evaluare automata, monitorizare plati si raportare (mentionam ca accesul la finantare in cadrul programelor nationale se face in mod transparent si in timp real, in ordinea punctajului acordat automat de catre aplicatie, in functie de cheile de interes ale Guvernului, precum locuri de munca nou create in economie, tranzitia de la scoala la viata activa a absolventilor, incadrarea pe piata muncii a somerilor, investitiile in tehnologii noi, inovative, implementarea strategiei IMM, etc.);

2.  Aprobarea in Guvern a memorandumului privind privind incadrarea in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman a schemelor de ajutor de minimis ce urmeaza a fi implementate in anul 2015, de catre Directia Generala Politici Antreprenoriale prin programele nationale. Memorandumul include si analiza de oportunitate privind derularea programelor nationale;

3.  Transmiterea memorandumului aprobat si a procedurilor programelor nationale la Consiliul Concurentei in vederea obtinerii avizului privind conformitatea, corectitudinea si indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia europeana in domeniul ajutorului de stat. (aceasta etapa este necesara incepand cu anul 2015, conform prevederilor OUG nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificaea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996);

4.  Deblocarea prin memorandumul aprobat de Guvern cu avizul Ministerului Finantelor Publice a sumelor retinute in valoare de 90.000 mii lei conform anexei nr. 4 aSume retinute conform art. 48 alin. (2) la Legea 186/2014 privind Legea bugetului de stat pe anul 2015 ( mentionam ca aceasta suma nu poate fi repartizata, angajata si utilizata decat dupa deblocare. Potrivit prevederilor art. 48 alin (2) din Legea nr. 186/2014 privind Legea bugetului de stat pe anul 2015, repartizarea sumelor prevazute in Anexa 4 se poate realiza in mod esalonat pe o perioada de 6 luni, incepand cu luna martie);

5.  Aprobarea prin ordin al ministrului a procedurilor de implementare a programelor nationale si publicarea acestora in Monitorul Oficial, precum si aprobarea Hotararii de Guvern de modificare a HG nr. 96/2011 privind normele metodologice de aplicare a OUG nr.6/2011 pentru Programul pentru stimularea infiintarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri;

6.  Postarea pe site-ul institutiei a anuntului privind deschiderea inscrierilor la programele nationale (cu cel putin 10 zile inaintea deschiderii aplicatiei).

 BUGET TOTAL SI BUGET PE FIECARE PROGRAM:

Potrivit Anexei nr. 3 la Legea 186/2014 privind Legea bugetului de stat pe anul 2015, suma alocata pentru programele dedicate IMM-urilor, derulate de catre Ministerul Energei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri este de 166.879 mii lei, defalcata astfel:

 
INFORMATII DE BACKGROUND:
Noua procedura pentru inscriere si selectie in programele de finantare

"5.1.Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de investitii in vederea obtinerii finantarii se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro.
 5.2.  Data de la care este activa inregistrarea on-line se comunica pe site-ul institutiei cu minim 5 zile inainte de data inceperii procesului de inregistrare propriu zis.
 5.3. Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola. Dupa inregistrare se completeaza on-line planul de investitii si  se incarca in aplicatie documentele solicitate conform anexei nr. 3 la prezenta procedura. In vederea inscrierii in cadrul Programului, operatorul economic va completa si transmite on-line planul de investitii incepand cu ora 10.00 a primei zile de inscriere, timp de 10 zile de la demararea inscrierii in Program, pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului. In cazul in care nu sunt completate toate punctele si subpunctele din cadrul fiecarei sectiuni a planului de investitii sau informatiile din planul de investitii nu prezinta coerenta, aplicantul va primi scrisoare de respingere.
 5.4. In momentul salvarii si transmiterii datelor inregistrate in aplicatie in cadrul planului de investitii on-line, aplicatia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii cu datele corespunzatoare, completate de catre acesta, mesaj care va ajunge automat pe adresa de email a solicitantului. Solicitantii vor tipari Cererea-tip de acord de principiu pentru finantare dupa completare, o vor semna, stampila, scana si incarca in aplicatie. Originalul semnat si stampilat se depune in termenul prevazut la 5.8.1 la prezenta procedura, la OTIMMC de care apartine judetul in care este inregistrata firma solicitanta insotita de documentele  justificative prevazute in Anexa 10 la prezenta procedura .
 5.5. Planul de investitii on-line corect si integral completat va putea fi transmis si inregistrat o singura data in cadrul aplicatiei pe parcursul perioadei prevazute la subpct. 5.3., programul electronic de inregistrare on-line a planurilor de investitii nepermitand inscrierea de doua ori a aceluiasi operator economic.
 5.6. Calcularea punctajului planurilor de investitii se face in mod automat si transparent dupa completarea de catre aplicanti a sectiunilor din aplicatia software conform Anexei nr. 3 la procedura programului, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu la finantare fiind de 50 de puncte din maxim 100 de puncte posibile.
 5.7.(1) Dupa expirarea termenului prevazut la subpct. 5.3 si in conformitate cu punctajul obtinut in urma evaluarii online a planurilor de investitii, Directia Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din cadrul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism va face publica pe site-ul institutiei, la adresa www.aippimm.ro, lista cu solicitantii  acceptati in vederea evaluarii administrative in cadrul Programului precum si lista cu solicitantii respinsi care nu au obtinut punctajul minim de 50 de puncte.  Admiterea in Program se va face  in  ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de investitii on-line. La punctaje egale va prevala:
- numarul mediu de salariati la 31.12.2014,
-valoarea cifrei de afaceri,
-achizitia de IT, software, echipamente tehnologice,
-activitatea de comert on-line,
-activitatea de comercializare la export,
-curs de antreprenoriat,
-valoarea profitului din exploatare,
-numarul de inregistrare RUE, conform principiului aprimul venit-primul servita, in aceasta ordine. Dupa aceasta etapa, aplicatia electronica va genera un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul Unic Electronic.
(2) In scopul verificarii solicitarilor si implementarii Programului, in cadrul OTIMMC se va constitui Unitatea Programare, Selectie, Evaluare si Contractare a Programului, denumita in continuare UPSEC , al carei numar de persoane, atributii si responsabilitati vor fi stabilite prin decizia ordonatorului tertiar de credite al fiecarui OTIMMC.
 (3) UPSEC  din cadrul OTIMMC va transmite, in termen de 3 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin. (1), solicitantilor care au indeplinit punctajul minim de 50 de puncte scrisori de instiintare cu privire la acceptarea acestora in vederea evaluarii administrative, precum si scrisori de respingere a finantarii solicitantilor care au obtinut mai putin de 50 de puncte la evaluarea automata a planurilor de investitii completate on-line, semnate si stampilate de catre Seful OTIMMC.
 5.8.(1) In termen de maximum 10 zile lucratoare de la primirea scrisorilor de instiintare cu privire la acceptarea la evaluarea administrativa, solicitantii care au indeplinit punctajul minim de 50 de puncte au obligatia depunerii Cererii tip de acord de principiu pentru finantare, anexa 13, semnata si stampilata de administratorul societatii care a fost incarcata in aplicatie la data inscrierii on-line, insotita de documentele justificative, indosariate, conform anexei nr. 10 la prezenta procedura, sectiunea A, la sediul OTIMMC de care apartine judetul in care este inregistrata firma solicitanta (anexa nr. 11 la prezenta procedura).
 (2) Nedepunerea documentelor mentionate la alin. (1) in intervalul de timp prevazut atrage dupa sine decaderea solicitantului din dreptul de a beneficia de prevederile Programului."

Articole legate de acelasi subiect
Nou mecanism de selectie a proiectelor pentru dezvoltare rurala cu fonduri UE, din 2015 | 19 Ianuarie 2015
Prioritatile pentru Romania in reteaua TEN-T: infrastructurile feroviara si fluviala, principali beneficiari al investitiilor | 19 Ianuarie 2015
VIDEO Jean-Claude Juncker si Donald Tusk, dezbatere despre planul de investitii cu deputatii europeni | 13 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut