Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Socio-politic > UPDATE #Moldova: Comentarii despre primele rezultate/ Foto cu observatorii OSCE/ Probleme cu sistemul electronic/ Comisarul european pentru vecinatate incurajeaza votul pro-european/ Interviu exclusiv al presedintelui Republicii Moldova

UPDATE #Moldova: Comentarii despre primele rezultate/ Foto cu observatorii OSCE/ Probleme cu sistemul electronic/ Comisarul european pentru vecinatate incurajeaza votul pro-european/ Interviu exclusiv al presedintelui Republicii Moldova

Publicat: 29 Noiembrie 2014 @ 10:40

UPDATE #Moldova: Comentarii despre primele rezultate/ Foto cu observatorii OSCE/ Probleme cu sistemul electronic/ Comisarul european pentru vecinatate incurajeaza votul pro-european/ Interviu exclusiv al presedintelui Republicii Moldova
UPDATE Ora 23.00 Primele comentarii despre rezultatele partiale/ Ora 20.00 Pe twitter se comenteaza probleme cu incarcarea datelor d pe buletinele de vot in sistemul electronic/ Presedintele Moldovei, Nicolae Timofti a votat la prima ora (foto http://www.presedinte.md). "Sunt increzator ca oamenii vor opta, in majoritate, pentru vectorul european", a declarat Timofti recent, in interviul exclusiv pentru jurnalistan.ro

UPDATE Johannes Hahn, Comsiar european pentru vecinatate, pe Twitter:
Va juca Internetul in Moldova un rol similar alegerilor romanesti din 16 noiembrie? Fara niciun exit poll aprobat oficial pentru scrutinul din 30 noiembrie, desfasurarea alegerilor este urmarita pe Facebook si Twitter #Moldova #30noiembrie.
Va invitam sa ne transmiteti relatari in timp real, foto&video de la eveniment pe pagina de Facebook EurActiv.ro.


UPDATE ora 23.00

Comentarii pe Twitter despre primele rezultate, care indica un avans al socialistilor si comunistilor:

"Whatever the result, we can see a European failure to reach 's ears and hearts. EU has not shown enough support for Moldova's future"

Communists and Socialists seem to be ahead in first unclear images of the 1st preliminary results in poll.

: after preliminary count, pro-European political parties received approx. 44%, while anti-European parties received 48% of votes.

 • Mai multe postari pe Twitter semnaleaza probleme cu incarcarea datelor in registrul electronic:
1 minute a"Biggest issue with voting in is that electronic registry crashed and never worked properly. Unclear what'll happen."
 • Imagini cu observatorii OSCE care lucreaza intens la sectiile de votare :
 • Observatorii AP a activi la locul de munca in ziua alegerilor din Republica . IMAGINI:    
  • Politicienii si artistii posteaza mesaje pe Facebook si Twitter care indeamna tinerii sa mearga la vot.
    
  Cantaretul Catalin Josan a publicat pe pagina de Facebook o poza cu stampila de pe buletin si mesajul:
 • Catalin Josan Official
 • Fac colecie de tampile de vot. Nu se vand. Ia zi, TU ai votat?
  ###
  Collecting election stamps. Not for sale. Please tell me you moved/are about to move your precious behind to take part in the elections. 
  #AlegeriMD #30noiembrie #Moldova #YesLaVot


  Pe Twitter sunt postate mesaje de incurajare de la oficialii europeni si imagini cu trupele rusesti de la Ambasada Moldovei din Moscova 
    

   

  Intr-un interviu realizat de Iulian Comanescu pentru jurnalistan.ro, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este oprimist cu privire la rezultatul pro-european al alegerilor. Redam in cele ce urmeaza fragmente din interviul realizat de Iulian Comanescu.

  Nicolae Timofte este presedinte al Moldovei din 2012, dupa o cariera de peste 36 de ani in magistratura. Desemnat de Parlament dupa trei ani de negocieri intre fortele politice ca un factor de echilibru, magistratul si-a confirmat reputatia. Cu toate acestea, in interviul acordat in exclusivitate Jurnalistan, presedintele Moldovei e nu numai pro-european la modul transant,

   

  Ce configuratii politice vedeti posibile in Republica Moldova dupa alegerile din 30 noiembrie si care este impactul probabil asupra orientarii pro-europene din prezent?

  Nicolae Timofte: Poporul va decide, prin vot, asupra cursului de dezvoltare a tarii. Eu sunt increzator ca oamenii vor opta, in majoritatea lor, pentru vectorul european, care este singurul, in opinia mea, care poate asigura propasirea de mai departe a Republicii Moldova. Toate lucrurile bune pe care le-am realizat in ultimii ani se datoreaza sustinerii si solidaritatii de care am beneficiat din partea puterilor occidentale. De aceea este important sa continuam parteneriatul strategic cu Uniunea Europeana si Statele Unite, in vederea modernizarii tarii, in particular a reformarii institutiilor publice, consolidarii economiei si ridicarii bunastarii cetatenilor. Un alt vot majoritar decat cel pro-european ar pune in pericol procesele de modernizare a statului si a societatii noastre si ar afecta viitorul poporului nostru.

  De asemenea, am increderea ca partidele care impartasesc valorile europene si care vor accede in Parlament vor sti sa puna in prim-plan interesul national al tarii atunci cand vor configura majoritatea parlamentara si structura guvernamentala.

  Tulburarile din aceasta saptamana au legatura cu "fortele straine" despre care vorbeati in mesajul pe care l-ati dat publicitatii acum cateva zile?

  Nicolae Timofte: Tulburari nu s-au inregistrat, dupa cum ati putut observa. [N.r.: Fortele de ordine ale Republicii Moldova au facut perchezitii la sediile unei organizatii pe nume Antifa, unde au descoperit arme si valuta. Tulburarile nu au aparut, ulterior.]

  Am transmis poporului acel mesaj vorbind in cunostinta de cauza, fiind informat de catre serviciile speciale ale statului despre diverse actiuni ilegale intreprinse de anumite forte ostile tarii noastre.

  Spuneam atunci ca persoane si partide dubioase, necunoscute de popor, finantate din surse suspecte si din strainatate, vorbesc despre uniuni vamale si proiecte asiatice iluzorii, atacand fundamentul european pe care asezam tara noastra.

  Noi nu vom accepta ilegalitati pe teritoriul tarii noastre. Republica Moldova si-a facut un renume bun in ceea ce priveste organizarea corecta a alegerilor, fie acestea parlamentare sau locale. Institutiile statului, abilitate sa ia masuri impotriva practicilor ilegale, si-au spus cuvantul.

  In mandatul Dvs., institutia presedintiei a ajuns sa fie considerata de comentatori avizati una solida si neutra. Credeti ca va ramane asa dupa 30 noiembrie?

  Nicolae Timofte: Categoric. Eu nu percep lucrurile altfel decat intr-un registru echilibrat. Am dorit sa le transmit concetatenilor mei, inca din primele zile de mandat, ca sunt un presedinte care exclude abuzul si actiunile partinitoare. Imi doresc ca in tara noastra institutiile sa fie puternice, asa incat oricine ar sta in fruntea lor, ele sa functioneze legal si ritmic.

  Citeste interviul integral pe jurnalistan.ro

  Inca de la primele ore ale zilei au inceput sa apara postari relevante si comentarii precum "isi vor lua rusii revansa?" sau "Follow elections closely. Wish Moldovans a good election day. Hope that a new gvnmt will continue close coop w ".

  *#‎Moldova, in 'EU v Russia' election *#‎757Live,
  Moldova is to vote in parliamentary elections which are widely seen as a contest between pro-EU parties and those backing closer ties with Russia.

  De asemenea, sunt distribuite linkuri la stirile si analizele din presa internationala, precum:

  BBC News:

  Moldova votes in 'EU v Russia' election

  Reuters:

  Moldovans vote, may slow moves to integrate with Europe

   Citeste si: MOLDOVA voteaza! si Alegeri in Republica Moldova: duminica, 30 noiembrie.

Articole legate de acelasi subiect
Traian Basescu, despre sefia SRI: O numire gresita. A fost un soc anuntarea axei Bucuresti-Berlin-Washington | 25 Februarie 2015
Sefia SRI: Presedintele Iohannis il propune pe Eduard Hellvig in fruntea Serviciilor | 19 Februarie 2015
Reuniunea Eurogrupului a luat sfarsit dupa ce Grecia a refuzat sa prelungeasca pachetul actual de asistenta financiara | 17 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut