Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Fonduri structurale > Marian Marinescu: Noile reguli europene permit crearea unui fond pentru IMM-uri cu pana la 7% din fondurile UE. Romania nu a propus nimic concret

Marian Marinescu: Noile reguli europene permit crearea unui fond pentru IMM-uri cu pana la 7% din fondurile UE. Romania nu a propus nimic concret

Publicat: 28 Noiembrie 2014 @ 17:17

Marian Marinescu: Noile reguli europene permit crearea unui fond pentru IMM-uri cu pana la 7% din fondurile UE. Romania nu a propus nimic concret
Utilizarea instrumentelor financiare (de tip garantii, fonduri cu capital de risc) in cadrul noilor programe cu fonduri europene 2014-2020 este un subiect intens dezbatut, in conditiile in care noile regulamente europene incurajeaza utilizarea acestor mecanisme cu ajutorul institutiilor financiare precum Banca Europeana de Investitii. Europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu a declarat vineri, 28 noiembrie in cadrul dezbaterii organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European ca pentru IMM-uri ar fi permisa infiintarea unui fond care sa atraga pana la 7% din suma alocata prin finantarile UE si ca Romania ar fi trebuit deja sa propuna concret modalitatea de aplicare. Vezi in text care sunt ideile autoritatilor detaliate concret, pana la acest moment.

Ioana Morovan

Deocamdata singura decizie concreta pe care Ministerul Fondurilor Europene a facut-o publica a fost includerea Fondului National de Garantare pentru IMM in schema gestionarii fondurilor UE, pe post de organism intermediar pentru instruemnte financiare.

Prevederea la care face trimitere Marian-Jean Marinescu este inclusa in Regulamentul financiar comun pentru Fondurile Structurale si de Investitii 2014-2020.
In acest document, un intreg capitol - Titlul IV - se refera la instrumente financiare.

(Mai exact, in articolul 39 se precizeaza:

"(2)   Statele membre pot recurge la FEDR si FEADR pentru a realiza o contributie financiara la instrumentele financiare mentionate la articolul 38 alineatul (1)  litera (a) din prezentul regulament, care sunt gestionate in mod indirect de Comisie, sarcinile de implementare fiind incredintate BEI in temeiul articolului 58 alineatul (1) litera (c) punctul (iii) si al articolului 139 alineatul (4) din Regulamentul financiar, in ceea ce priveste urmatoarele activitati:
(a) garantii neplafonate prin care se asigura o asistenta de capital intermediarilor financiari pentru noile portofolii de finantare prin indatorare a IMM-urilor eligibile in conformitate cu articolul 37 alineatul (4) din prezentul regulament;
(b) titlurizarea, in sensul definitiei de la articolul 4 alineatul (1) punctul (61) Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European si al Consiliului (34), a oricaruia dintre urmatoarele elemente:
(i) portofolii existente de finantare prin indatorare a IMM-urilor si a altor intreprinderi cu mai putin de 500 de salariati;
(ii) noi portofolii de finantare prin indatorare a IMM-urilor.
Contributia financiara mentionata in prezentul alineat primul paragraf literele (a) si (b) contribuie la transele subordonata si/sau mezanin ale portofoliilor mentionate la literele in cauza, cu conditia ca intermediarul financiar respectiv sa retina o cota suficienta a riscului legat de aceste portofolii, care sa fie cel putin egala cu cerinta de retinere a riscului prevazuta in Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European si a Consiliului (35) si in Regulamentul (UE) nr.  575/2013, pentru a se asigura alinierea adecvata a intereselor. In cazul unei titlurizari in temeiul prezentului alineat primul paragraf litera (b), intermediarul financiar are obligatia sa acorde noi finantari prin indatorare IMM-urilor eligibile in conformitate cu articolul 37 alineatul (4) din prezentul regulament.

Fiecare stat membru care doreste sa recurga la astfel de instrumente financiare contribuie cu o suma proportionala cu necesitatile de finantare ale IMM-urilor din statul membru in cauza si cu cererea estimata de finantare prin indatorare a IMM-urilor, tinand seama de evaluarea ex ante mentionata la alineatul (4) primul paragraf litera (a), care nu este, in niciun caz, mai mare de 7 % din suma alocata din fondurile FEDR si FEADR statului membru in cauza. Contributia agregata din FEDR si FEADR a tuturor statelor membre participante este supusa unui plafon global de 8 500 000 000 EUR (la preturile din 2011).")Deocamdata, instrumentele financiare sunt mentionate numai orientativ in Programele Operationale - variantele care au fost facute publice pana in prezent. Dat fiind ca este vorba despre mecanisme destinate IMM-urilor, posibilitatea utilizarii instrumentelor financiare este prevazuta in Programul de Competitivitate si Programul Operational Regional.

Clara Volintiru, expert care lucreaza la finalizarea Programului Operational Competitivitate 2014-2020 a declarat pentru EurActiv.ro ca in acest program numai in cadrul Axei 1 se regaseste o actiune dedicata instrumentelor  financiare, in cadrul prioritatii de investitii privind investitia in CDI - instrumente de creditare si masuri de capital.
 
In cadrul Programului Operational Regional, versiunea existenta acum pe site-ul Ministerului de Resort, se mentioneaza instrumentele financiare, dar numai la modul genral, in cadrul catorva componente:

Exemplu:

1) "Obiectivului tematic 3, reprezentat prin axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, ii sunt alocate 11,12% din fonduri, in vederea incurajarii economiilor regionale prin sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor in toate etapele de dezvoltare. Avand in vedere ca in cadrul acestei axe prioritare vor fi implementate masuri care se supun legislaiei ajutorului de stat, luandu-se in considerare inclusiv utilizarea instrumentelor financiare, efectul de multiplicare a fondurilor alocate este considerabil mai mare.

2) "Prioritate de investitii 2.2 Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor
Utilizarea instrumentelor financiare: In perioada de programare 2014 -2020 Romania va furniza asistenta financiara beneficiarilor utilizand instrumentele de implementare recomandate Regulamentul comun 1303/2013, utilizand instrumentele de implementare recomandate Regulamentul comun 1303/2013 mai precis sub forma de granturi, premii, asistenta rambursabila, instrumente financiare sau sau o combinatie a acestora."

3) "Prioritate de investitii 3.1 Sprijinirea eficientei energetice si utilizarea energiei regenerabile in infrastructura publica, inclusiv cladiri publice si in sectorul locuintelor. Decizia utilizarii unor instrumente financiare va fi luata dupa finalizarea analizei ex-ante (ex-ante assessement) pentru identificarea tipurilor de instrumente (ex. contracte de performana energetica1) dedicate dezvoltarii urbane, studiu realizat cu sprijinul BEI."

Trebuie mentionat ca posibilitatea introducerii instrumentelor financiare diversificate in cadrul Programelor Operationale este discutata de cel putin jumatate de an in Romania. Astfel, Seful diviziei de dezvoltare regionala a Fondului European de Investitii (FEI), Hubert Cottogni, a explicat intr-un interviu pentru EurActiv.ro/HotNews.ro in luna aprilie ce noi instrumente financiare, sub "umbrela" fondurilor structurale europene, propune FEI pentru Romania, in mod similar cu alte tari, cu potential impact economic semnificativ: fonduri de investitii de tip seed fund, pentru finantarea ideilor de afaceri, fonduri de co-investitii, un eco-sistem de investitii prin participare la capital (private equity).

Citeste interviul cu detalii despre aceste mecanisme - aici

Deocamdata, singura decizie concreta consta in desemnarea Fondului National de Garantare pentru IMM (FNGCIMM) ca Organism de  implementare pentru Instrumentele Financiare de tip garantii finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii 2014-2020. Acest lucru a fost comunicat de Ministerul Finantelor Publice miercuri, 26 noiembrie.  

"Este un pas premergator actelor normative necesare, initiate de MFP si Ministerul Fondurilor Europene pentru ca instrumentele financiare de tip garantii incluse in Programele Operationale 2014-2020 - respectiv Programul Operational Regional, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Capital Uman, sa fie implementate de catre FNGCIMM, prin desemnarea directa a Fondului in cadrul Programelor Operationale ca organism de implementare al acestor instrumente financiare.

Prin acest demers, s-ar incuraja procesul de creditare a IMM-urilor, s-ar facilita accesul la finantare a contributiei proprii a beneficiarilor Programelor Operationale 2014-2020, vor fi impulsionate investitiile cu impact economic clar dar si cu o contributie la revigorarea pietei garantiilor si la schimbarea structurii creditelor", mai arata comunicatul Ministerului de finante.

In prezent, Programele Operationale mentionate, inclusiv posibile detalii legate de instrumentele financiare, se afla in curs de negociere cu Comisia Europeana.

Articole legate de acelasi subiect
Lansarea finantarilor prin noul Program Operational Competitivitate, cel mai devreme in martie | 12 Februarie 2015
EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv "Garantia pentru tineret" a Uniunii Europene | 2 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 Ianuarie 2015


COMENTARII


1. POR = Foarte putine fonduri pentru IMM
Christian (29 Noiembrie 2014 21:08)

Sa punctam aspectul cel mai elocvent: Prin POR, pentru IMM-uri sunt alocate in jur de 7-800 mil euro. Daca vii se pare cumva ca aceasta este o suma relevanta atunci faceti socoteala asa: aceasta suma inseamna in jur de 100 mil euro / regiune / 6 ani. Fiecare regiune este - in general - compusa din 5 judete. Rezulta ca fiecare judet are repartizata anual (facand o medie grosiera) o suma de APROAPE 3,5 MIL EURO!!!

Va dati seama ce mini impact o sa aiba aceasta alocare pentru IMM-uri?!?! Practic analiza statistica nici n-o sa poata surprinde impactul acestui ajutor... e minuscul.

Oricum, din momentul in care spui - citez de mai sus: "Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, ii sunt alocate 11,12% din fonduri, in vederea incurajarii economiilor regionale prin sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor" - nu mai e nevoie de nici un comentariu. Daca din tot POR-ul DOAR 11,12% sunt alocate IMM-urilor, nu se poate astepta nimic, nici o imbunatatire a situatiei economice.

Banii - 88,88% (ce ironie, un procent compus numai din cifra infinitului - 8 - pusa de patru ori!!! hehe, poate vor sa spuna ca pentru primarii si cj-uri banii sunt fara numar, fara numar...la infinit) - sunt dati administratiilor locale ca d'aia lupta omu' in campanie

Pentru locuri de munca si amaratii aia de IMM-isti... doar simbolic, ca de obicei, ca sa nu poata comenta...
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut