Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Mass-Media > Stiri interne: cazul Alina Bica, B. Aurescu, noul ministru de externe; OUG contra discriminarii in domeniul energiei; diaspora si votul prin corespondenta

Stiri interne: cazul Alina Bica, B. Aurescu, noul ministru de externe; OUG contra discriminarii in domeniul energiei; diaspora si votul prin corespondenta

Publicat: 24 Noiembrie 2014 @ 17:28

Alina Bica si-a dat demisia din functia de procurer sef DIICOT si din magistratura; Bogdan Aurescu va fi noul ministru de Externe, ceremonia in aceasta seara la ora 19.00; Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire; Diaspora si votul prin corespondenta: romanii din Italia fac primul pas!

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni suspendarea Alinei Bica din functia de procuror-magistrat si incetarea activitatii la DIICOT, dupa ce aceasta a fost arestata preventiv. Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al CSM, a declarat, luni dimineata, ca in sedinta de luni s-a luat act de demisia de la sefia DIICOT a Alinei Bica, intermitatul fiind asigurat de Elena Hosu. Alina Bica este astfel suspendata din functia de procuror pana la solutionarea cazului.
"Sectia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din functia de procuror, pana la solutionarea definitiva a cauzei, a Alinei Bica, ca urmare a arestarii preventive si de asemenea Sectia pentru procurori a decis incetarea la DIICOT a activitatii Alinei Bica, la cererea ei si continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unitate de unde a provenit la momentul accederii in DIICOT, respectiv decembrie 2004", a declarat luni Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al CSM, potrivit Agerpres.
Pe perioada suspendarii, Alina Bica nu mai este magistrat si nu isi poate desfasura activitatea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar daca va fi condamnata definitiv, atunci ea va fi exclusa din magistratura.
Alina Bica si-a depus demisia din functia de procuror sef al DIICOT si procuror DIICOT, dupa ce a fost arestata preventiv pentru 30 de zile, intr-un dosar in care este acuzata de DNA de abuz in serviciu in legatura cu retrocedarea unui teren in Capitala.
Pana la numirea unui nou procuror sef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurata de Elena Giorgiana Hosu, procuror sef adjunct.

Presedintia informeaza ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura, atat a lui Bogdan Aurescu in functia de ministru al Afacerilor Externe, cat si a Csillei Hegedus in functia de ministru al Culturii si viceprim-ministru, va avea loc luni seara, de la ora 19.00, la Palatul Cotroceni.
Anterior, surse oficiale au precizat, pentru Mediafax, ca premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe si l-a propus pentru aceasta functie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat in minister.
Sursele citate mentionasera ca noua propunere a fost acceptata de presedintele Traian Basescu.
Propunerea a fost inaintata de Ponta la scurt timp dupa ce a revenit la Bucuresti, din Emiratele Arabe Unite.
Saptamana trecuta, presedintele Basescu a mentionat ca, pentru a nu intra in stare de incompatibilitate, inainte de numirea lui Motoc in Guvern, acesta trebuie sa nu mai aiba calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din functia de ambasador la UE.

Solicitarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) catre Departamentul pentru Energie de amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru CET-urile care furnizeaza energie termica populatiei a starnit confuzii si polemici. Departamentul pentru Energie a reactionat spunand ca in acest caz ar putea fi solicitata amanarea in cazul mai multor consumatori non-casnici de gaze, nu doar pentru CET-uri. In schimb, ANRE spune ca este vorba doar despre "eliminarea discriminarii intre cetatenii care utilizeaza gaze naturale pentru incalzire si cetatenii care locuiesc in cele circa 1600 de apartamente racordate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termica".
Potrivit ANRE, este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic care detine o centrala de apartament si este in zona reglementata si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica. Trebuie precizat ca toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori, ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

Propunere a unui roman din Italia pentru implementarea votului pentru romanii din diaspora. Solutia avansata doreste sa permita votul prin corespondenta oricarui roman cu drept de vot, indiferent de locul in care se afla.
Problema bazei electorale de date: indiferent de modelul de vot adoptat (uninominal, proportional, pe liste blocate sau pe liste cu preferinte ) si indiferent de sistemul de vot aplicat (cu stampila si urna, prin corespondenta sau electronic), baza de date numita oficial Registrul electoral (gestionat de catre Autoritatea Electorala Permanenta) este fundatia oficiala a alegerilor nationale (locale, parlamentare si prezidentiale). Actualmente, aceasta baza de date este inexistenta pentru romanii aflati in afara hotarelor patriei (conform declaratiei ministrilor de Externe succesivi ai Romaniei si ambasadorilor romani la Paris si Roma).
Articole legate de acelasi subiect
Editia de miercuri a revistei Charlie Hebdo va avea un tiraj de trei milioane de exemplare si va contine caricaturi ale profetului Mahomed | 13 Ianuarie 2015
TOP EVENIMENTE GLOBAL: 9 decembrie - Ziua Internationala a Luptei Anticoruptie/ Atena se pregateste in avans pentru alegeri prezidentiale/ Israelul si-a dizolvat Parlamentul/ Bilantul Ebola: 6.331 de morti | 9 Decembrie 2014
Stiri interne: Declaratii surprinzatoare din partea lui SOV: "Daca statul roman m-ar fi prins cu tot ce am facut, faceam puscarie pe viata"/ A fost abrogata legea privind sanctiunarea infractiunii privind presiunile asupra justitiei | 3 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut