Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Dezbateri > UPDATE Europarlamentarii raspund cititorilor/ VIDEO TEXT Alegerile din Moldova, relatia cu Rusia, Garantia pentru tineri

UPDATE Europarlamentarii raspund cititorilor/ VIDEO TEXT Alegerile din Moldova, relatia cu Rusia, Garantia pentru tineri

Publicat: 8 Decembrie 2014 @ 17:05

<"Rusia trateaza Moldova ca parte a confruntarii sale cu vestul si este un teatru de confruntare politica si non-politica"/ "Pana la 7% din fondurile UE pot merge intr-un fond special pentru IMM" - declaratiile europarlamentarilor./ Securitatea energetica, locurile de munca, problemele economice, oportunitatile din agricultura - au fost teme dezbatute la evenimentul organizat in 28 noiembrie 2014 de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, cu titlul "Noua legislatura a Parlamentului European 2014 - 2019: provocari si prioritati pentru Romania"

Evenimentul a adus in dezbatere principalele prioritati ale deputatilor europeni din Romania in legatura cu agenda noului Parlament European si va acoperi doua teme principale de discutie din perspectiva prioritatilor la nivel national:

1. Politica externa a Uniunii Europene. Securitatea energetica

2. Crestere economica si locuri de munca. Dezvoltarea sectorului agricol. Piata interna europeana. 

Membri ai Parlamentului European din Romania vor prezenta unele dintre cele mai importante teme legislative si politice la nivel european:

 • Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat) (PPE) - Securitatea energetica la nivelul UE;
 • Victor BOSTINARU, Membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Politica externa a Uniunii Europene si securitatea energetica;
 • Doru-Claudian FRUNZULICA, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Politica comuna de securitate si aparare: realitati si perspective;
 • Maria GRAPINI, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Consolidarea pietei interne europene;
 • Ana-Claudia TAPARDEL, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), Crestere economica si locuri de munca.

 • Broadcast live streaming video on Ustream

 •  

  Dezbaterea a fost moderata de jurnalistul Luca Niculescu. 

  LIVE TEXT - ORA 10.40

  TEMA 1- lansata de Luca Niculescu: alegerile in Republica Moldova din 30 noiembrie 2014; relatia Romaniei si a UE cu Rusia

  Marian-Jean MARINESCU:

  - Nu ma mira ce se intampla la Chisinau; am fost prezent la alegerile anterioare si la investigarea evenimentelor de dupa alegeri. Acolo cred ca este posibil orice.

  - Dezbaterea nu mai este intre partide, ci intre Europa sau Rusia.

  - Acordul de asociere si Tratatul de liber schimb vor influenta foarte mult viata din Moldova. Moldova s-a ajutat foarte mult pe ea insasi; exista acea Alianta care a rezistat eroic.

  - Eu cred ca duminica (n.r. 30 noiembrie) fortele pro-Europa vor avea majoritate, nu stiu daca pentru presedinte dar vor avea pentru Guvern. Ar fi un semnal foarte bun, un castig in fata Federatiei Ruse.

  - Uniunea Europeana a descoperit Estul, insa nu acum, ci mai demult. Sa ne amintim criza de gaze; energia este subiectul cel mai important; dupa parerea mea UE a facut o eroare cu Nabuco, faptul ca nu l-a sustinut cum trebuia. Eu cred ca daca exista Nabuco, daca incepea constructia, Rusia nu facea tot ceea ce a facut.

  -Sper ca rezultatul va fi in favoarea Aliantei.

  - Am avut un grup de jurnalisti la Strasbourg si am avut o intalnire cu liderul PPE Manfred Weber care a spus ca nu mai ai cu cine discuta la Moscova in aceasta perioada. Pozitia PPE este impotriva a ceea ce se intampla acolo.


  Victor BOSTINARU:

  -Federatia Rusa trateaza Republica Moldova ca parte a confruntarii sale cu Vestul si este un teatru de confruntare politica si non-politica. La final se va vedea cine reuseste sa castige si spre ce se poate indrepta politica Rusiei; in functie de rezultat probabil Rusia se va reorienta; este si un test pentru puterile politice rasaritene.

  - Este la fel de important pentru UE si pentru Romania ca Rep Moldova sa-si continue traseul european; perpetuarea influentei Rusiei in Republica Moldova inseamna instrumente in plus pentru Federatia Rusa.

  - Exista o cooperare ireprosabila intre cele 3 mari grupuri politice din PE si din aceasta cooperare au aparut rezultate importante. Este o atitudine pragmatica a celor 3 grupuri

  - Este imperativ ca Republica Moldova sa reuseasca dupa aceste alegeri sa continue implementarea corecta a acordului si sa putem crea conditiile pentru ca Republica Moldova sa poata cere aderarea la UE.

  - Rezultatul de duminica este in mare masura decisiv pentru directia in care se va indrepta Republica Moldova; va avea un impact in ceea ce priveste pozitia Bruxelles-ului.
  - Ne dorim ca Romania sa ramana pragmatica si sa stie sa-si gaseasca partenerii in momente cheie, pentru a sprijini acest efort. Orice logoree inutila dauneaza acestei tari.

  Doru FRUNZULICA:

  - UE are o misiune in Republica Moldova, civila si de dezvoltare a democratiei. Ce se intampla acolo are legatura cu noua ecuatie strategica. In Crimeea s-a spus ca sunt trupe ruse, dar sunt si in Transnistria. Aceasta situatie pune probleme securitatii Romaniei si a organizatiilor din care face parte.

  - UE este un gigant din punct de vedere economic. Potrivit acordului de la Berlin, UE poate sa foloseasca capabilitatile militare ale NATO pentru diverse actiuni. Vedem ca s-au luat anumite masuri de catre NATO privind anumite provocari. Este o colaborare stransa intre cele doua organizatii.

  - Este o situatie noua, terorismul ramane o mare provocare, migratia, traficul de arme - ne intoarcem la provocari clasice militare - cum se intampla in Crimeea ; Romania trebuie sa faca fata acestor situatii.

  -Summitul NATO din tara Galilor a tras un semnal de alarma - tarile trebuie sa revina la 2% din PIB alocat apararii. Romania s-a angajat sa ajunga la acest procent pana in 2017.

  - Am participat in PE cand s-a votat asocierea Republicii Moldova la UE; exista din pacate euroscepticii care efectiv sunt intr-o ecuatie care pune probleme dezvoltarii integrarii europene in viitor. UE si-a dus aportul; Romania a participat la toate aceste misiuni.

  Maria GRAPINI:

  - Ne-am intalnit cu dl Hahn, noul comisar pentru vecinatate.

  - Personal, abia astept sa merg in Republica Moldova. Cred ca putem face mult noi, ca tara vecina si poate face mult si in UE.

  Luca NICULESCU: Pana unde poate merge Rusia? Exista sanctiuni dure adoptate de UE. Pe de alta parte, Rusia nu da semne ca s-ar opri. Vedem declaratiile lui Putin. Care este scenariul cel mai rau si care este raspunsul pe care il poate da UE?

  Marian-Jean MARINESCU:

  - UE a facut foarte multe pentru Moldova, fostul comisar pe extindere a fost un prieten al Moldovei si noul, dl Hahn, va sustine Moldova.

  - Extinderea - tehnic este imposibil sa se intample in urmatorii 5 ani. Poate doar Serbia, daca face progrese deosebite. Poate ca este bine cum se doreste acum, ca tara respectiva sa atinga toate conditiile necesare.

  - Rusia: foarte multa lume este ingrijorata de ce se intampla in Ucraina. Faptul ca Putin nu mai poate fi un interlocutor. Intentiile sale sunt foarte clare, este foarte periculos. La Parlamentul European s-a discutat ca se poate opri la Dunare. Eu cred ca nu putem sa stam linistititi. Sanctiunile au avut efect pentru ca pe piata financiara din Rusia au avut efect si cred ca trebuie continuate. Totusi UE trebuie sa se pregateasca daca Rusia va continua, si gazul poate fi o arma periculoasa.

  - S-au facut aceste teste de stress, ce se va intampla daca se va opri gazul 1 luna, 6 luni. Din pacate, Romania nu a indeplinit tot ceea ce trebuia sa faca. Nu am facut planul de preventie si nici planul de urgenta. UE se pregateste. Exista gaze care trebuie inlocuite. Sunt preocupari in acest sens.

  - Este in pregatire acum in PE un raport de initiativa pe securitatea energetica a UE; am discutat deja in aceasta saptamana , PPE considera ca South Stream nu trebuie continuat, trebuie readus la viata Nabucco. Rusia nu poate fi oprita decat daca UE ajunge la o politica energetica comuna. Rusia poate fi oprita daca UE ajunge sa nu mai fie dependenta. Pana atunci va fi o situatie complicata. Nimeni nu vrea rezboi, dar Rusia are aceasta atitudine. 

  Victor BOSTINARU:
  - Sunt doua state care sunt pe radar: Polonia si Romania, plus tarile baltice. Rusia foloseste dependenta bolnavicioasa de gazul rusesc; UE se poate confrunta cu o criza a gazului - efect posibil - crearea unor convulsii sociale.

  - Partide precum: Frontul National din Franta / un partid nazist din Germania si alt partid, sunt investigate pentru faptul ca ar primi finantare ruseasca.

  - Un fost parlamentar bulgar a inceput campania cu un discurs la Moscova.

  - UKIP - cine se uita la discusul lui Nigel Farage va constata ca seamana cu discursurile din Vocea Rusiei; aceeasi argumentatie, aceeasi logica; el spune ca nu-si ascunde admiratia pentru dl Putin.
  - O parte din reprezentantii partidelor eurosceptice arata ca avem o strategie de infiltrare si trimitere in PE. Acest mecanism extrem de sofisticat care impune redefinirea polticii energetice. South Stream este o formula de a accentua dependenta. Pentru a nu fi atat de elocvent / Chiar in secunda aceasta se continua lucrarile la South Sream in Bulgaria. Serbia este o alta secventa;

  - Discursul dlui Viktor Orban este cea mai pro-ruseasca voce din UE. Austria - care nu e foarte fericita ca South Stream nu se va continua. Este imperatriv ca UE sa puna capat South Stream pentru a reduce dependenta de Rusia.

  Doru FRUNZULICA:

  Romania trebuie sa-si gaseasca o stabilitate interna, iar toate partidele trebuie sa coopereze si sa stabileasca un program strategic pentru urmatorii 20 de ani.

  UE are o mare problema privind aceasta alimentare cu energie. Trebuie gasite noi resurse; Romania trebuie sa exploreze in continuare resursele interne. Cu gazul din Marea Neagra cred ca ne putem asigura un consum intern, dar fara resurse alternative s-ar putea sa existe problema.

  Federatia Rusa a fost atinsa in mod clar de sanctiunile impuse. Numai o mai mare unitate in UE pot creste rolul acesteia; noi, tarile membre, trebuie sa ne asiguram securitatea si apararea frontierei de est, care este si frontiera Romaniei. Noi speram ca aceasta frontiera se va muta spre est.

  Tema 2: Pachetul de investitii de 300 miliarde euro prezentat de JC Juncker. Somajul in randul tinerilor.

  Maria GRAPINI:

  - Am un optimism moderat; paradigma de la care se pleaca este exact opusa celei de la care a plecat dl Barroso. Juncker si-a denumit programul "crestere si creare de locuri de munca". Privatii nu investesc din cauza riscului si a neincrederii, iar in partea publica s-a demonstrat ca s-a investit prost.

  - Polonia - se constata ca e pe primul loc, dar la eficienta banilor - nu au un rezultat cu ar fi fost daca se investea inteligent.

  - Dl Juncker vorbeste de 300 mld, dar sunt bani noi. Noi vom urmari propunerea ca 100 miliarde/an vor fi private. Este un program foarte ambitios, 15 euro pentru fiecare euro investit. Este foarte greu. A atras atentia ca acest fond poate fi mai mare daca statele membre isi asuma sa contribuie.

  - NU politicienii trebuie sa faca aceste programe; fondul nou va fi coordonat de experti.

   Ana-Claudia TAPARDEL

  - Planul lui Juncker este o obligatie pe care si-a asumat-o.

  - Somajul in randul tinerilor este in continuare o mare prioritate. Eu militez pentru a majora cuantumul garantiei pentru tineret. Pentru Romania- un aspect foarte important - nu stiu daca trebuie directionata numai spre formare, ci si spre meserii vocationale. In Romania avem meseriile pe care le putem practica si in strainatate.

  - Avem meserii foarte bine platite, sectorul IT, auto, si putem incuraja tinerii spre aceste domenii, care dezvolta economia romaneasca. Apoi sectorul de cercetare.

  - Transport si turism: se concentreaza pe partea de infrastructura foarte mult/ Orientarea de a investi in infrastructura de granita a UE. Nu exista o comisie care sa se ocupe efectiv de turism. Am reusit sa creez un grup interparlamentar pe turism. Am reusit prin primele intalniri sa adun factori de decizie din domeniul turismului. Turismul este o sursa foarte importanta de locuri de munca pentru tineri.

  Marian-Jean MARINESCU:
  - De acord cu strategiile; avem un moment foarte favorabil. Strategiile trebuie elaborate in toate domeniile. Deocamdata avem un Master-plan pe transport foarte controversat, in schimb, in celelalte domenii nu exista niciun plan.

  - Tinerii: din pacate noi avem 106 milioane din octombrie 2013 si nu am cheltuit un ban. Sunt masuri inclusiv pentru angajatori.

  - Planul de investitii: din cate stiu, politic a fost agreat de toata lumea. Este vorba de crearea unui vehicul special alaturi de Banca Europeana de Investitii. Acest fond - principala lui sarcina este sa asigure garantia; se presupune ca va aduce o crestere de 15 ori: 75 miliarde pentru IMM, restul pentru infrastructura.

  Exista posibilitatea ca 7% sa se transforme intr-un fond pentru IMM-uri. Romania nu a spus nimic, nici daca face, nici daca nu face.

  INTREBARI: Dumitru Miron, profesor ASE: Unde se afla acum echilibrul in relatia UE-Rusia?

  Marinescu: Exista la nivelul organismelor comunitare si varianta 2, daca rezultatul de duminica nu este cel pe care il asteptam? Mai sunt cateva luni si implinim 5 ani de la lansarea Strategiei Europa 2020; in primavara se face un raport intermediar.

  Bostinaru: Logica de pana acum in ceea ce priveste relatia cu Rusia a fost exclusiv economica; criza din Ucraina a dovedit ca nu este de folos; va avea loc o deplasare pe zona de securitate; un element important: se produce o deplasare a furnizarilor de energie dinspre Rusia catre China. UE trebuie sa ia act.

  Marinescu: UE nu isi face planurile in functie de cine este in Guvern, se ghideaza dupa criteriile de la Copenhaga si alte strategii. Politica UE va continua in acelasi sens daca Moldova va avea aceeasi atitudine.

  Raspuns pentru un cititor: Speram sa nu se ajunga la o miscare separatista in Gagauzia.

  Legat de Europa 2020: toate programele sunt facute pentru locuri de munca, sa vedem care va fi situatia pentru fiecare stat in parte.

  Doru Frunzulica: Republica Moldova face parte din planul geostrategic european. UE a facut eforturi foarte mari de a sustine exporturile Republicii Moldova.

  --------------

  Pentru a urmari informatiile care vor fi comunicate prin intermediul canalelor social media puteti utiliza hashtag-ul #DezbaterePE. 

  Dezbaterea va fi transmisa live pe aceasta pagina, iar participantii prezenti online vor putea adresa intrebari europarlamentarilor prezenti la dezbatere. In limita timpului invitatilor, se va raspunde la intrebarile legate de temele de discutie din timpul dezbaterii, dupa terminarea dezbaterii.

  Nota: comentarile care contin atacuri la persoana, injurii si limbaj licentios si cele care nu contin intrebari la tema, nu vor fi aprobate. 

  Multumim pentru intrebarile adresate. Acestea sunt transmise europarlamentarilor; raspunsul va fi publicat online in aceasta pagina.

  Articole legate de acelasi subiect
  One year after: Video Debate "Single European Sky" | 27 Ianuarie 2015
  VIDEO & TEXT Dezbaterea "Cerul Unic European: un spatiu aerian eficient si performant", 30 ianuarie 2015 | 26 Ianuarie 2015
  VIDEO Gesine Meissner, eurodeputat: "Guvernele europene trebuie sa fie mai cooperante pentru trafic aerian eficient" | 21 Ianuarie 2015


  COMENTARII


  1. rata somajului in randul tinerilor
  Claudia Predila (Craiova) (08 Decembrie 2014 16:48)

  Cum se poate reduce rata somajului in randul tinerilor, atat timp cat lor nu li se da posibilitatea de a se afirma pe piata muncii, fiind conditionati de experienta?
  Raspunde
  2. rata somajului in randul tinerilor
  Claudia Predila (Craiova) (08 Decembrie 2014 16:46)

  Cum se poate reduce rata somajului in randul tinerilor, atat timp cat lor nu li se da posibilitatea de a se afirma pe piata muncii, fiind conditionati de experienta?
  1. RE: rata somajului in randul tinerilor
  Ana-Claudia Tapardel, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:51)

  Ma bucur ca m-ati intrebat acest lucru. Este o problema pe care si noi am sesizat-o la randul nostru, in interiorul TSD. Primul lucru pe care l-am facut si ma bucur ca am reusit, a fost sa introducem in legislatie o Lege a Voluntariatului. Astazi orice elev, student, tanar care participa la activitati de voluntariat castiga in mod oficial vechime in munca.

  Ce mai putem face este sa reglementam internship-ul, deci sa reglementam stagiile de pregatire, care, pentru multi romani, nu sunt suficient de atractive pentru ca nu sunt cinstite. Avem nenumarate cazuri in care ucenicii care fac un stagiu de pregatire, nu primesc nici un fel de compensatie si stau mult peste orele legale la locul de munca. Exista si cazuri in care acestia nici nu primesc de la companii o dovada a stagiului petrecut acolo. Acest domeniu trebuie reglementat si verificat mai bine. Daca atragem tinerii catre internship-uri chiar din timpul facultatii, prin masuri care sa-i motiveze, lipsa de experienta nu va mai fi o problema.

  Intrarea pe piata muncii este dificila pentru tineri in toata Europa. Din punctul meu de vedere este o problema de remuneratie pentru ca cei care isi permit sa fie intretinuti nu considera necesara intrarea pe piata muncii pentru un salariu mic si cei care nu isi permit sa fie intretinuti, cu un salariu mic nu se pot descurca pentru ca in multe locuri costul vietii este foarte ridicat.

  Solutii exista, trebuie doar sa ridicam capul din piept si sa le vedem. De asta vrem sa crestem gradual salariul minim, pentru a determina angajatorii sa ii sustina pe tineri financiar. De aceea statul roman are facilitati fiscale pentru angajatorii care iau studenti din facultate si ii tin angajati cel putin doi ani, de aceea am redus CAS-ul pentru a scadea costurile pe munca si pentru a-i ajuta pe privati sa le dea cat mai multe sanse celor tineri.
  Raspunde
  Raspunde
  2. Energie
  Amelia Tuta (28 Noiembrie 2014 12:30)

  Amelia Tuta (Craiova): Care este gradul de dependenta din punct de vedere energetic al UE fata de Rusia si, in particular, al Romaniei? Ce strategii concrete sunt in vedere in prezent de catre Parlamentul European?
  Raspunde
  3. Agricultura
  Amelia Tuta (28 Noiembrie 2014 12:30)

  Amelia Tuta (Craiova): Ce importanta agricola prezinta Romania in cadrul UE? La sfarsitul actualei legislaturi pozitia Romaniei va fi diferita de cea actuala, din punct de vedere agricol?
  1. RE: Agricultura
  Laurentiu Rebega, Membru al Parlamentului European (MEP) (09 Decembrie 2014 12:51)

  Importanta Romaniei la nivel agricol in cadrul Uniunii Europene este una deosebita, deoarece are multe din capacitatile necesare sa devina un actor activ in acest sector. Acest lucru se datoreaza celor 10 milioane de hectare de teren care pot produce hrana pentru aproximativ 80 de milioane de oameni.

  Gandindu-ne doar la cateva aspecte ale sectorului agricol romanesc, putem observa ca, in primul rand, terenul nostru agricol nu a fost supus unor cicluri intensive de folosire si nivelul de absorbtie a pesticidelor in productia agricola este inferior fata de alte tari din Uniune, precum in unele tarile fondatoare ca Germania sau Franta. Asadar, terenul agricol romanesc este de o buna calitate din punct de vedere al sanatatii solului si prin urmare, productia agricola poate fi una de foarte buna calitata. In mod special, poate fi folosit pentru culturile ecologice. Stim cu totii ca produsele bio devin din ce in ce mai cerute pe piata europeana, iar Romania este un important producator.

  In al doilea rand, avem o suprafata de teren agricol neexploatat si cand Uniunea Europeana si intreaga lume au nevoie sa produca mai mult, Romania incepe sa contribuie in mod eficient prin productiile obtinute la hectar in sustinerea productiei, devenind fruntasa la productiile de porumb, grau si altele. Romania a ocupat locul I la productia de porumb si locul al II-lea pentru floarea soarelui.

  Daca ne referim la pozitia actuala a Romaniei cu privire la evolutia pe care aceasta a avut-o in cadrul Politicilor Agricole Comune, putem spune ca multe s-au facut, dar si mai multe trebuie facute pentru a recupera distanta fata de celelalte tari din UE, mai ales fata de cele 12 vechi State Membre.

  La sfarsitul acestei legislaturi, sper si voi face tot ceea ce imi este cu putinta ca pozitia sa fie diferita si in acest sens ma refer la:
  capacitatea de absorbtie a fondurilor destinate sectorului agricol;
  inovarea domeniului agro alimentar;
  o mai buna organizare si reorganizare a organizatiilor profesionale (OP);
  ajutarea implementarii unor proiecte pilot si de start-up in zonele rurale;
  sustinerea tinerilor si micilor agricultori in a-si continua activitatea;
  facilitarea inserarii de noi operatori in agricultura pentru a evita abandonarea zonelor rurale.
  Raspunde
  Raspunde
  2. Aparare
  Amelia Tuta (28 Noiembrie 2014 12:29)

  Amelia Tuta (Craiova): Aveti in vedere crearea unor structuri de aparare la nivel european, independente de NATO?
  1. RE: Aparare
  Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:53)

  Politica de aparare ramane in buna masura si pana in acest punct, apanajaul statelor membre ale Uniunii. Cu toate acestea, Serviciul European de Actiune Externa inglobeaza mai multe structuri militare capabile sa elaboreze strategii si planuri de actiuni comprehensive care privesc apararea si securitatea europeana. Aceaste strategii trebuie gandite si implementate in colaborare cu NATO si partenerii occidentali.
  Actiunile izolate, bilaterale, in optiuni si actiuni vitale cum sunt cele legate de securitate, trebuie evitate. In egala masura, redundanta unor astfel de organisme nu serveste interesului unor pozitii articulate si coordonate.
  Raspunde
  Raspunde
  2. Republica Moldova
  Andreea Dascalu (28 Noiembrie 2014 12:27)

  Din punct de vedere economic, ce avantaje va avea Republica Moldova daca va intra in Uniunea Europeana?
  1. RE: Republica Moldova
  Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:54)

  Chiar daca Romania nu este inca cel mai bun exemplu de buna practica in absorbtia fondurilor europene, acesta este principalul motor de dezvoltare pentru orice tara si economie. Romania a avut in schimb o absorbtie foarte buna a fondurilor pre-aderare.
  La nivelul economiei Republicii Moldova, chiar si aceste fonduri pot aduce un sprijin ridicat pentru reducerea decalajelor de dezvoltare. Pe langa deschiderea catre una dintre cele mai mari piete de desfacere din lume, libertate de miscare a lucratorilor si a capitalului, impunerea unor standarde ridicate pentru statul de drept si respectarea legii, Republica Moldova va fi mult mai aproape de Romania si implicit, de Europa. Vorbim aici despre cresterea increderii investitorilor straini in guvernarea de la Chisinau si un plan de stabilitate si echilibru in aceasta zona.
  Raspunde
  Raspunde
  2. Economia Romaniei
  Andreea Dascalu (28 Noiembrie 2014 12:27)

  Cum arata economia Romaniei de la intrarea sa in Uniunea Europeana? Se indreapta intr-o directie buna?
  1. RE: Economia Romaniei
  Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:56)

  Viitorul Romaniei este legat inseparabil de Uniunea Europeana. Prin politica de coeziune si de reducere a decalajelor dintre regiunile de dezvoltare, Romania este astazi o tara net beneficiara.
  Dupa dezastrul in absorbtia fondurilor europene din perioada guvernarilor Emil Boc, Romania se apropie de o rata de absorbtie de 50%. Iarasi, suntem departe de o situatie ideala, insa, masurile implementate au vizat mai degraba restaurarea si repararea unui sistem ineficient si corupt.
  Romania va trebui sa treaca de la o absorbtie cantitativa la una calitativa, proces legat de o crestere a capacitatii administrative a institutiilor de a gestiona proiecte mari, finantate din mai multe fonduri, prin abordarea multi-fond. Da, Romania se indreapta intr-o directie buna cu o crestere economica estimata de unele institute europene de 3,4% in 2015 si de 3,6% in 2016, in timp ce, anul trecut, companiile romanesti au inregistrat cele mai bune performante din ultimii 4 ani.
  Raspunde
  2. RE: Economia Romaniei
  Ana-Claudia Tapardel, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:39)

  Romania, odata cu integrarea in UE, ca membru cu drepturi depline se afla intr-o relatie de interdependenta cu piata europeana. Ce inseamna asta: principala sursa pentru cresterea noastra economica o reprezinta schimburile comerciale cu partenerii nostri economici din UE. Daca ne uitam in lista statelor principale cu care noi sustinem relatii solide economice ne dam seama ca investitorii si pietele de desfacere pentru produsele noastre, industriale, agricole, tehnice si nu numai fac parte din UE. Nu spun ca trebuie sa ne oprim aici, orice alte piete atragatoare si ofertante pentru noi sunt de interes, dar o colaborare buna in interiorul UE nu are cum sa ne faca rau.

  Ca sa va raspund simplu la intrebare: da, eu cred ca Romania se indreapta intr-o directie foarte buna din punct de vedere economic de la intrarea in UE. Cu exceptia anilor de austeritate pe care i-am suportat nu atat din cauza decidentilor europeni cat din cauza Guvernului Boc, restul anilor au fost de crestere, sustenabila, de avans economic si de dezvoltare rapida.

  Trebuie sa continuam sa fim cei care dau standardul cresterii economice in Europa, asa cum am fost pe locul 2 in UE la crestere economica in 2013, trebuie sa continuam intr-un ritm alert de dezvoltare economica.
  Raspunde
  Raspunde
  3. Somajul in Dolj
  Andreea Dascalu (28 Noiembrie 2014 12:26)

  Cum arata strategia de dezvoltare la nivelul judetului Dolj, tinand cont ca rata somajului este foarte mare??
  Raspunde
  4. Guvern si taxe
  Andreea Dascalu (28 Noiembrie 2014 12:26)

  O eroare a Guvernului poate scumpi apa calda si caldura cu aproape 40%. Cum a aparut aceasta eroare si ce consecinta va avea daca se va aplica aceasta masura?
  Raspunde
  5. Gazele rusesti si Romania
  Mihnea Socol (28 Noiembrie 2014 12:25)

  Mihnea Socol (Craiova): Intrebare pentru dl. Marinescu: Ce trebuie sa faca Romania sa nu mai fie dependenta de gazul rusesc?
  Raspunde
  6. Intrebare dna Tapardel
  Mihnea Socol (28 Noiembrie 2014 12:24)

  Mihnea Socol (Craiova): Intrebare pentru dna. Tapardel: Cum ajutati tinerii sa aiba un loc de munca pentru meseriile vocationale? Ne puteti da un exemplu?
  1. RE: Intrebare dna Tapardel
  Ana-Claudia Tapardel, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:44)

  Ca element de context: somajul in randul tinerilor aduna aproximativ 5,2 milioane de someri in Europa. Romania este mult sub nivelul mediu de somaj in segmentul de varsta 18-25 fata de UE, dar inca nu este suficient.

  Voi incepe cu exemplul concret: fiecare elev care intra intr-un progam de invatamant profesional primeste o bursa de 200 de lei lunar si are ocazia ca castige si mai mult prin stagii de practica. A fost una din primele masuri pe care Guvernul Ponta le-a luat in 2012.

  Trebuie ca un lucru sa fie clar: sunt locuri de munca in sectorul vocational. Problema este ca oferta de lucru in acest sector nu este suficient de mare. Meseriile de lacatus, sudor sau tehnician in industrie sunt cautate, meseriile calificate in sectorul HORECA, deci in alimentatie publica sunt la cautare si foarte bine platite.

  Problema noastra este ca nu avem suficienta forta de munca, calificata, in aceste sectoare din doua motive: unii copii sunt indrumati de catre familii sa se indrepte spre alte forme de invatamant, superior, in timp ce altii abandoneaza orice forma de invatamant si sunt prin urmare necalificati si chiar daca muncesc intr-una din meseriile la care va referiti si nu sunt platiti la nivelul de salarizare pe care il merita.

  Solutiile concrete la nivel european decurg natural dintr-un drept fundamental al UE si anume libera circulatie a cetatenilor in interiorul Uniunii.

  O companie din Germania poate, fara nici un fel de probleme, fie sa califice oamenii pentru meserii vocationale la ele in tara, fie sa deschida aici puncte de lucru si sa califice oamenii la locul de munca. Este un exemplu. Altele ar fi o piata de munca interconectata care incurajeaza migratia dar si un interes mai mare de unificare a sistemelor de invatamant profesional la nivelul UE.
  Raspunde
  Raspunde
  2. Republica Moldova, pozitie a UE
  Horia (28 Noiembrie 2014 11:22)

  Ce tip de reac╚Ťie va avea UE dac─â ├«n Republica Moldova, dup─â alegeri, va prinde contur un val separatist ├«n regiunea G─âg─âuzia? Va fi acela╚Öi tip de reac╚Ťie ca ╚Öi ├«n cazul Ucrainei?
  1. RE: Republica Moldova, pozitie a UE
  Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:54)

  Este hazardat sa anticipam sau sa ne pronuntam asupra acestei directii. Proiectul european ii vizeaza pe toti cetatenii si societatea in ansamblu, inclusiv pe cei din regiunea autonoma Gagauzia.
  Cred ca intrebarile si preocuparile isi vor gasi un raspuns mai eficace in sustinerea orientarii proeuropene a Republicii Moldova.
  Raspunde
  Raspunde
  2. alegerile din Republica Moldova
  Cetatean (28 Noiembrie 2014 10:34)

  Cum va influenta rezultatul alegerile don Republica Moldova sansele aderarii? Ce scenariu ar fi cel mai favorabil aderarii si care sunt pericolele, data fiind si suguranta energetica?
  1. RE: alegerile din Republica Moldova
  Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European (MEP) (08 Decembrie 2014 16:55)

  Chiar daca sunt departe de o majoritate confortabila, partidele proeuropene au obtinut o victorie in defavoarea drumului catre est al Republicii Moldova.
  Acum, este de datoria acestor partide sa poarte negocieri serioase care sa duca la formarea unui guvern stabil si eficace in implementarea ambitiosului program de reforme si care sa contribuie mai ales la imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor Republicii Moldova.
  Viitorul guvern va trebui sa asigure derularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana ca o conditie esentiala pentru viitoarea candidatura la aderare.
  Scenariul cel mai favorabil include o agenda de aderare si consolidarea relatiei cu vestul Europei. Uniunea Europeana nu are alta solutie in acest punct decat in reducerea si chiar eliminarea dependentei de energie din Federatia Rusa, principala vulnerabilitate de securitate la ambitiile regimului de la Kremlin.
  Raspunde
  Raspunde
  Cele mai citite articole
  EurActor
  Membrii EurActor
  Parteneri de continut