Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Achizitii publice > Special report EurActiv.com: Proiect jurnalistic expune public frauda din achizitiile publice din Romania: dosareachizitii.hotnews.ro

Special report EurActiv.com: Proiect jurnalistic expune public frauda din achizitiile publice din Romania: dosareachizitii.hotnews.ro

Publicat: 9 Noiembrie 2014 @ 13:32

Special report EurActiv.com: Proiect jurnalistic expune public frauda din achizitiile publice din Romania: dosareachizitii.hotnews.ro
Piata achizitiilor publice din Romania are un volum de 17 miliarde de euro, dar mai mult de 60% din proceduri sunt atacate prin contestatii. Un proiect european al Freedom House Romania, in parteneriat cu EurActiv si HotNews, a evidentiat frauda si neregulile din sistem, si a sugerat cum poate fi imbunatatita situatia actuala. 19.000 de proceduri de achizitii publice au fost demarate anul trecut, conform datelor oficiale, pe platforma dedicata SEAP, e-licitatie.ro. Valoarea totala a acestor contracte a fost de 76,6 miliarde de lei (16,9 miliarde de euro), din datele publicate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in ultimul lor raport anual.

CNSC instrumenteaza cele mai multe contestatii din procedurile de achizitii publice. Prin comparatie, aceasta valoare de 16,9 miliarde de euro reprezinta mai mult decat dublu valorii fondurilor structurale accesate de Romania in ultimii 7 ani.
Piata achizitiilor publice din Romania este caracterizata de un numar mare de probleme si nereguli, fapt partial reflectat in cifrele oficiale. De exemplu, CNSC a dat decizii in peste 60% din cazuri, ceea ce inseamna ca aproape doua treimi din proceduri sunt contestate. Dintre aceste contesattii, aproape 40% vizau proceduri de achizitii publice prin fonduri europene.

Silviu Popa, CNSC, a explicat pentru EurActiv ca numarul mare de contestatii influenteaza perceptia investitorilor privati asupra modului in care guvernul administreaza banul public. Romanii nu sunt "contestatari de serviciu", dar aceste cifre reflecta vulnerabilitatile din sistemul de achizitii publice. Dl. Popa a afirmat ca Romania are un sistem competent de solutionare a contestatiilor, dar o reforma in sistem este necesara.

La solicitarea EurActiv.ro, Bogdan Paul Dobrin, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), a furnizat informatii despre procedura de atribuire a contractelor.

Cele mai frecvente nereguli descoperite de ANRMAP:
Proiectul jurnalistic de watchdog "dosare de achzitii publice", dosareachizitii.hotnews.ro, a fost lansat in aprilie 2014, cu scopul de a creste constientizarea fraudei din achizitiile publice. Inca de la lansare a fost un proiect de succes. Dupa expunerea pe site a posibilelor ilegalitati, cerintelor de calificare restrictive din caietul de sarcini al licitatiei pentru manualele, Ministerul Educatiei s-a vazut nevoit sa scada cuantumul cifrei de afaceri cu de aproape 10 ori.

Platforma a fost lansata ca parte a proiectului "Combaterea criminalitatii in domeniul achizitiilor publice", implementat de Fundatia Freedom House Romania, alaturi de 17 parteneri din Romania, Franta si Germania. Proiectul a fost dezvoltat ca respuns la nevoile autoritatilor publice din Romania de a implementa recomandarile Comisiei Europene in lupta impotriva criminalitatii in procedurile de achizitii publice, cum ar fi cele din Raportul Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) din 8 februarie 2012.

Pana acum au fost acoperite 17 cazuri de frauda si coruptie in achizitiile publice din Romania pe platforma dosareachizitii.hotnews.ro, cinci dintre acestea fiind inchise prin decizii definitive ale instantelor.

Cititi articolul integral pe euractiv.com.

Un raport EurActiv Romania.
Articole legate de acelasi subiect
Liberalii cer urgentarea transpunerii prevederilor directivelor europene privind achizitiile publice, in legislatia nationala | 26 Februarie 2015
Raport de tara Romania 2015: Absorbtia fondurilor UE este afectata inca de frauda in achizitii publice si coruptie | 26 Februarie 2015
Premierul Victor Ponta: Achizitiile publice, "o catastrofa nationala" | 5 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut