Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Achizitii publice > Teodorovici ataca avocatii si specialistii pe tema "garantiei de 100.000 de euro" pentru a contesta licitatii. Comisia Europeana o analizeaza

Teodorovici ataca avocatii si specialistii pe tema "garantiei de 100.000 de euro" pentru a contesta licitatii. Comisia Europeana o analizeaza

Publicat: 8 Noiembrie 2014 @ 11:36

Teodorovici ataca avocatii si specialistii pe tema "garantiei de 100.000 de euro" pentru a contesta licitatii. Comisia Europeana o analizeaza
"Casele de avocatura care sutineau companiile si fundamentau contestatii la procedurile de licitatii ca sport national poate ca sunt aceleasi care contesta la Comisia Europeana aceasta garantie", a declarat vineri, 7 noiembrie, Eugen Teodorovici, la solicitarea EurActiv.ro. Garantia financiara impusa recent celor care doresc sa conteste o licitatie este considerata prea restrictiva si posibil neconstitutionala din punct de vedere al avocatilor si specialistilor in achizitii. Surse apropiate Comisiei Europene au declarat ca exista o problema cu aceasta garantie si ca ea este analizata la Bruxelles.

Guvernul a introdus prin Ordonanta de Urgenta nr.51/2014 pentru cei care doresc sa conteste o procedura de achizitii o garantie de 1% din valoarea estimata a contractului, pana la maximum 100.000 de euro. Avocatii si specialistii in achizitii considera ca restrictioneaza accesul la justitie si, din mai multe puncte de vedere, poate leza anumite drepturi constitutionale.

Intr-o publicatie de specialitate se arata:
"Trecand peste faptul ca parte din masurile adoptate sunt lipsite de rigoarea impusa de normele procedurale, ele par a fi menite sa consolideze eventualele abuzuri pe care autoritatile contractante le savarsesc, mai ales ca obligativitatea depunerii acestei cautiuni subzista chiar si in cazul contestarii documentatiei de atribuire. Ea a fost adoptata in prelungirea intentiei exprimate la nivelul forurilor de decizie de a desfiinta CNSC, intentie nerealizata insa. Principiul constitutional referitor la caracterul gratuit al jurisdictiilor administrative, precum si cele care consacra accesul liber la o instanta au fost incalcate in mod evident, iar masurile adoptate trebuie in cel mai scurt timp suprimate intrucat efectul va fi acela ca ofertantii se vor vedea obligati sa sesizeze in mod direct Comisia Europeana, in conformitate cu dispozitiile art. 258 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene."
Vezi textul original aici

Aceste puncte de vedere au fost sustinute de mai multi avocati si specialisti in achizitii care au dezbatut, cu cateva luni in urma, acest subiect. Vezi dezbaterea VIDEO pe juridice.ro

In plus, chiar presedintele institutiei de resort din domeniu, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, Lorand Lehel BODGAN, a declarat pentru EurActiv ca  "nu s-a facut o analiza daca aceasta garantie si cuantumul ei nu constituie o restrictionare a dreptului la petitie si inclusiv la contestatie. Exista o prevedere in Constitutie conform careia actele administrative-jurisdictionale sunt gratuite si facultative. Chiar daca nu este o taxa, ci o garantie, dar daca pierzi, nu se mai restituie. Curtea Constitutionala va analiza aceste aspecte semnalate si se va pronunta".

In luna august, o casa de avocatura a sesizat Comisia Europeana oficial in problema prevederilor OUG 55/2014. Sesizarea este, in prezent, in analiza Comisiei Europene.

Intrebat de EurActiv.ro cum comenteaza faptul ca profesionistii din domeniu contesta aceasta garantie, Teodorovici a declarat vineri, 7 noiembrie, in coinferinta de presa sustinuta alaturi de Comisarul european Corina Cretu:

"Cine ati spus, profesionisti? Stiti ca in Romania contestarea a devenit un sport national. Casele de avocatura care sutineau companii si fundamentau contestatii pentru companii, ca sport national, la procedurile de licitatii, poate ca sunt aceleasi care contesta garantia la Comisia Europeana. De la CE nu am primit niciun fel de reactie negativa la aceasta masura. Este suficient timpul in care comnpanii chiar si europene veneau in Romania si se luptau intre ele iar noi ca tara stateam cu proiectele blocate pentru un astfel de motiv, cu totul altul decat cel normal pentru care a fost lansata procedura de achizitii. Este o masura pe care o sustinem in continuare si vor fi si alte astfel de masuri astfel incat sa simplificam viata companiilor care liciteaza dar si a autoritatilor. Veti avea in curand exemple de buna practica a licitatiilor care s-au desfasurat in cu totul alt mod si cu respectarea prevederilor europene de achizitii."

In schimb, surse apropiate Comisiei Europene au declarat pentru EurActiv.ro ca reglementarea este analizata. "Avem o problema cu aceasta reglementare. Este mult prea restrictiva. S-a dorit restrictionarea anumitor contestatari dar efectul este restrictionarea tuturor", au spus sursele citate.

Ioana Morovan

Linkuri

Citeste si

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, 7 noiembrie ca problemele cu Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane au fost remediate iar reprezentantii Comisiei Europene s-au declarat "impresionati de ceea ce au gasit ca sistem informatic" si astfel Romania va putea transmite declaratii de cheltuieli care insumeaza peste 600 milioane euro, pana la finalul anului.

"Romania a trimis Comisiei Europene toate Programele Operationale pentru urmatorul cadru financiar si a fost rugamintea noastra catre doamna Comisar, sa fie agreate pana la sfarsitul acestei luni, mai putin cel de infrastructura" a declarat Teodorovici in conferinta comuna cu Comisarului european Corina Cretu. Acesta a mai spus ca primele linii de finantare vor fi lansate pana la sfarsitul anului. Vezi principalele promisiuni pentru numai 2 luni inainte de finalul anului.

Articole legate de acelasi subiect
Liberalii cer urgentarea transpunerii prevederilor directivelor europene privind achizitiile publice, in legislatia nationala | 26 Februarie 2015
Raport de tara Romania 2015: Absorbtia fondurilor UE este afectata inca de frauda in achizitii publice si coruptie | 26 Februarie 2015
Premierul Victor Ponta: Achizitiile publice, "o catastrofa nationala" | 5 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut