Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Afaceri / Taxe > Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii

Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii

Publicat: 4 Noiembrie 2014 @ 15:45

Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii
Mediul privat al Romaniei trece prin schimbari importante de structura, iar schimbarile sunt in "trendul european", daca citim "printre randuri" in statistici, a explicat pentru EurActiv.ro Florin Jianu, ministrul pentru IMM, mediu de afaceri si turism. In acest an, pe locul 2 ca societati nou infiintate (inclusiv persoane fizice autorizate) sunt cele domeniul "activitati profesionale si stiintifice", devansandu-le pe cele din constructii, ceea ce inseamna ca activitatile cu valoare adaugata inalta si inovative castiga teren, evolutia fiind in linie cu strategiile nationale si europene privind intreprinzatorii de dimensiuni mici si mijlocii.

In mod traditional, in ultimii 20 de ani, cu aproximatie, in topul firmelor nou-infiintate din Romania s-au regasit cele din comert (osciland ca procentaj in jurul a 40-50%), fiind urmate de cele de profil industrial (osciland intre 10-16%) si cele din zona de "alte servicii".

Potrivit lui Florin Jianu, anul 2014 a marcat o schimbare radicala, societatile nou infiintate din zona de activitati profesionale, stiintifice si tehnice au intrat direct pe locul 2, cu 11% din totalul de 90.000 fiind devansate numai de catre cele din domeniul comertului, fiind totusi in scadere - ca trend, avand aproximativ 30% din total. Datele includ si categoria PFA (persoane fizice autorizate).

"Acest lucru ne indica o schimbare de paradigma in economia romaneasca. Un procentaj de 11% inseamna aproximativ
10.000 de societati cu activitati profesionale, stiintifice si tehnice, deci in mediul privat creste ponderea managementului bazat pe cunostinte, adica o valoare adaugata mai mare, acest domeniu avand legatura directa cu cercetarea, dezvoltarea si inovarea", a explicat Florin Jianu pentru EurActiv.ro.

Practic, "activitatile profesionale, stiintifice si tehnice" includ zona de IT, sanatate, industriile creative - design, publicitate, fashion, muzica, film.

Schimbarea este importanta si din punct de vedere al profilului intreprinzatorilor. "Aceste companii in mare parte sunt infiintate de persoane cu studii, ceea ce arata si gradul mai ridicat de sofisticare al intreprinzatorilor. Mai este relevant si din punct de vedere al faptului ca sunt afaceri de nisa", a mai spus Jianu.

"Exista si o aliniere la tendintele Uniunii Europene, prin aceste schimbari structurale. Daca ne uitam ce se intampla la nivel european, ca obiective Europa 2020, ca directii de finantare; nu mai au prioritate cele din industria primara de prelucrare ci sunt vizate mai ales initiativele din zona de cercetare dezvoltare, inovare. Eu sunt convins ca si ca urmare a directiilor politicilor publice se intampla lucrul acesta. La nivelul Departamentului pentru IMM exista doua strategii de baza: cea de competitivitate (a Ministerului Economiei) si Strategia Orizont 2020 care este realizata de noi. Aceste strategii au o serie de componente care au legatura in principal cu inovarea: IT-ul, industrii creative. Atunci cand se promoveaza obiective de tipul internationalizarea, sprijinirea inovarii si altele, economia urmeaza aceste trenduri in mod firesc.

Potrivit lui Jianu, prin noua Strategie pentru IMM 2020, care a fost aprobata de curand in Guvern, se urmareste o crestere cu 670.000 a numarului de firme active economic in urmatorii 7 ani si o crestere cu 51% a numarului de IMM-uri active la mia de locuitori. In plus, se vizeaza cresterea cu peste 600.000 a numarului de angajati in IMM-urile active.

Vezi aici - in Monitorul Oficial - Strategia Guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM Orizont 2020
Vezi aici o analiza a sectorului IMM in perioada 1995-2011

Ioana Morovan
Articole legate de acelasi subiect
Reactiile patronatelor din zona IMM pe noul Cod Fiscal: zero impozit timp de 2 ani pentru start-up, nu impozitului fix pentru microintreprinderile fara angajati | 20 Februarie 2015
Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs fictiv euro/leu, iar din 2016 vor fi indexate cu inflatia | 27 Noiembrie 2014
Comisia Europeana: Romania a inregistrat, in 2012, cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE | 23 Octombrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut