Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Afaceri / Taxe > Comisia Europeana: Romania a inregistrat, in 2012, cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE

Comisia Europeana: Romania a inregistrat, in 2012, cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE

Publicat: 23 Octombrie 2014 @ 01:35

Comisia Europeana estimeaza, intr-un studiu publicat joi, ca, in 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii acestei taxe, Romania fiind statul UE cu cel mai mare deficit de incasare a TVA, cu 44% din veniturile preconizate (8,8 miliarde de euro), potrivit Mediafax.

Un studiu al Comisiei Europene privind deficitul de incasare a Taxei pe Valoarea Adaugata arata ca, in 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii acestei taxe. Aceasta suma reprezinta 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre, Cipru nefiind inclus in studiu din cauza lipsei unor date.

Cele mai mici deficite de incasare a TVA au fost inregistrate in Olanda si Finlanda (5% din veniturile preconizate) si Luxemburg (6%).

Cele mai mari deficite de incasare a TVA au fost in Romania (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) si Lituania (36%).

Grecia a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire intre 2011 (9,1 miliarde de euro) si 2012 (6,6 miliarde de euro), dar continua sa fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de incasare a TVA (33%), precizeaza Comisia Europeana.

In Romania, deficitul de incasare a TVA a scazut usor in 2012, la 8,8 miliarde de euro, fata de 8,9 miliarde de euro in 2011, dar in termeni procentuali a ramas la 44% din veniturile preconizate.

In acelasi timp, in 2012 veniturile din TVA au fost de 11,2 miliarde de euro (veniturile preconizate fiind de 20,05 miliarde de euro) fata de 11,4 miliarde de euro (venituri preconizate de 20,3 miliarde de euro) in 2011.

"Deficitul de incasare a TVA este in esenta un indicator al eficacitatii - sau al ineficacitatii - masurilor de asigurare a respectarii legislatiei privind TVA si a masurilor de conformare la legislatia privind TVA, in intreaga UE. Datele prezentate astazi arata ca mai sunt multe de facut. Statele membre nu-si pot permit sa piarda venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie sa creasca presiunea si sa ia masuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, in ceea ce o priveste, se concentreaza in continuare pe reformarea fundamentala a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient si mai greu de fraudat", a declarat Algirdas Semeta, comisarul pentru fiscalitate.

Studiul Comisiei, bazat pe date Eurostat, arata ca deficitul de incasare este provocat de fraude, de falimente si insolvente, de erori statistice, de plati intarziate si de evitarea platii TVA ocolind legislatia, dar fara a o incalca.

CE precizeaza ca statele membre trebuie sa isi reformeze sistemele nationale de impozitare intr-un mod care sa faciliteze conformarea, sa descurajeze evaziunea si evitarea, precum si sa imbunatateasca eficienta colectarii impozitelor. Executivul reaminteste ca oferit orientari clare in acest sens prin intermediul recomandarilor specifice fiecarei tari.
Articole legate de acelasi subiect
Reactiile patronatelor din zona IMM pe noul Cod Fiscal: zero impozit timp de 2 ani pentru start-up, nu impozitului fix pentru microintreprinderile fara angajati | 20 Februarie 2015
Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs fictiv euro/leu, iar din 2016 vor fi indexate cu inflatia | 27 Noiembrie 2014
Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii | 4 Noiembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut