Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Vot favorabil in Parlamentul European pentru Comisia Juncker: 423 pentru

Vot favorabil in Parlamentul European pentru Comisia Juncker: 423 pentru

Publicat: 22 Octombrie 2014 @ 14:02

Comisia Juncker a fost validata miercuri, 22 octombrie, de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Pentru comparatie, prima Comisie Barroso a fost votata in noiembrie 2004 cu 449 voturi la 149 si 82 abtineri. A doua Comisie Barroso a fost aleasa la 9 februarie 2010, cu 488 voturi la 137 si 72 abtineri.corespodnenta de Ioana Morovan

Jean-Claude Juncker, presedintele ales al viitoarei Comisii Europene a sustinut prezentarea finala in plenul Parlamentului European din Strasbourg. Raspuns la critici si sugestii: Regulile fiscale nu vor fi modificate/Comisarul ungar Tibor Navracsics nu va avea atributii pe drepturile cetatenilor/ Dezvoltarea durabila, in coordonarea olandezului Frans Timmermans. Gruparile politice majore si-au anuntat sustinerea, insa euroscepticii si Grupul Verzilor au declarat ca vor vota impotriva echipei propusa de Juncker. Conservatorii si Reformistii (ECR Goup) se vor abtine. Votul final: 423 voturi pentru, 209 impotriva - noul Executiv este validat.

Juncker a subliniat ca a tinut cont de criticile si sugestiile exprimate legat de anumite decizii luate in aceasta perioada. Astfel, a explicat acesta, regulile din Pactul de Stabilitate si Crestere nu vor fi schimbate; comisarul ungar Tibor Navracsics nu va avea atributii in domeniul drepturilor cetatenilor, asocierea sa cu portofoliul propus fiind respinsa de  Comisiile de specialitate ale Parlamentului. In schimb, in locul acestei politici Navracsics a primit si domeniul sport. De asemenea, gestionarea produselor farmaceutice si medicale nu va fi in atributiile DG Internal Market, ci va ramane in subordinea comisarului pentru sanatate. Ca urmare a criticilor venite din zona organizatiilor de mediu, Juncker a mai anuntat ca prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, va avea atributii in domeniul dezvoltarii durabile.

Legat de Parteneriatul Transatlantic (TTIP) acesta a spus ca decizia legata de solutionarea disputelor stat-investitori (controversata clauza ISDS) va fi luata de Frans Timmermans. Totusi, Juncker a declarat ca "nu va permite ca decizia finala in disputele stat-investitori sa fie luata de tribunalele speciale".  Declaratia deja este disputata in randul europarlamentarilor. 


LIVE TEXT

JEAN-CLAUDE JUNCKER, prezentarea finala a echipei de Comisari :

 • Comisia nu este un grup de functionari anonimi, sigur ca acestia trebuie sa asculte de presedintele Comisiei si nu invers, am facut tot posibilul sa am nume cu greutate in echipa
 • 19 fosti ministri si prim-ministri
 • Comisia trebuie sa fie una foarte politica. Am promis o comisie mai eficienta, din nou este o dorinta comuna in mod ecumenic comuna.
 • Am ales sa reorganizez arhitectura Comisiei; am ales sa numesc un prim vp in persoana dlui Timmermans
 • Am citit ca Frans Timmermans va fi mana mea dreapta, sper ca uneori va fi mana mea stanga dar va fi mai dificil.
 • Am cerut celor care au fost prim ministri in trecut sa fie vp ai Comisiei.
 • Am cerut lui Frans Timmermans sa se ocupe de better regulation; este o misiune importanta. Am promis cetatenilor
 • europeni sa facem din Europa o fabrica pentru a se ocupa de marile probleme si nu cele mici de care se pot ocupa mai bine statele membre.
 • Am hotarat sa-i incredintez si misiunea dezvoltarii durabile; nu am putut sa dau curs propunerii Comisiei de mediu ca acest domeniu sa fie vp care se ocupa cu cresterea si investitiile, am ales sa-i aloc dlui Timmermans.
 • Am auzit multe semne de intrebare ref la aceste animale necunoscute care sunt vp comisiei. Toata lumea s-a plans ca sunt prea multi comisari.
 • Am avut de ales intre o organizare revizuita si o faramitare a competentelor. Sau doriti 28 de comisari care sa munceasca in coltul sau ocupandu-se de competente marunte sau doriti comisari care evolueaza sub egida amicala a unui vicepresedinte
 • Marele perdant sunt chiar eu insumi pentru ca am delegat o buna parte a prerogativelor – vicepresedintilor.
 • Avem acelasi nr de comisari femei, a trebuit sa ma lupt cu Guvernele nationale. Totusi, un numar de 9 femei din 28 este ridicol. 
 • Ma deranjeaza iata Luxemburgul nu a numit o femeie, cu siguranta o va face data viitoare. Pe termen scurt nu pot sa fac o schimbare de sex, poate pe termen lung.
 • Am spus ca voi asculta cu mare atentie audierile. Am urmarit cu mare interes cele 29 de audieri.
 • Legat de sugestiile primite privind produsele farmaceutice si medicale – n-AM AVUT ideea ca sanatatea nu este o marfa, am fost sensibil la apelurile lansate de a face ordine in atributiile DG Internal Market si atunci am atribuit aceste comopetente comisarului pentru sanatate.
 • Dosarul cetateniei a revenit Comisarului insarcinat cu afaceri interne si migratie si vor fi impartasite cu Comisarul pe justitie.
 • Pactul de stabilitate. Daca cineva nu a inteles bine, repet, nu ne vom atinge de regulile existente insa aceste structuri de reglementare vor fi abordate cu toata flexibilitatea permisa. Vom face ceea ce ne-a cerut Consiliul European, vom respecta disciplina bugetara dar vom da dovada si de flexibilitate.
 • Ma adresez celor care consiudera ca o politica de economisire stricta va aduce relansare econ si locuri de munca. dar nici deficitul si datoria publica insurmontabila nu vor aduce crestere. Singura, consolidarea bugetara va duce la crestere fara flexibilitatea necesara – ne inselam.
 • Am numit un comisar pentru politica de vecinatate si negocieri de aderare.

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan spune, intr-o postare pe Twitter, ca se asteapta ca voturile pentru sa fie mult peste numarul minim necesar

Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut