Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Granturi / Oportunitati > De ce nu mai luam bani in POSDRU? CE: Romania s-a abtinut sa ne mai ceara fonduri europene, pana la rezolvarea unei probleme

De ce nu mai luam bani in POSDRU? CE: Romania s-a abtinut sa ne mai ceara fonduri europene, pana la rezolvarea unei probleme

Publicat: 22 Septembrie 2014 @ 21:30

Romania s-a abtinut sa mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare de bani europeni in baza cheltuielilor efectuate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pana la clarificarea unor facturi anterioare, au declarat, luni, pentru HotNews.ro, oficiali ai Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene. Astfel explica reprezentantii Comisiei de ce Romania nu a absorbit mai nimic in cadrul POSDRU, anul acesta, pana in prezent.

"Romania trebuie sa asigure concilierea sumelor declarate la Comisia Europeana pentru POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) si ActionWeb (sistemul prin care se asigura interfata intre beneficiarii care deruleaza fonduri UE si Autoritatea de Management POSDRU - n.r.), cu evidente contabile si documente de suport detaliate. Aceasta munca este in stadiul final. Imediat ce munca Autoritatii de Management (AM POSDRU- n.r.) pentru rezolvarea acestei probleme va fi finalizata, Comisia Europeana va verifica acuratetea. Nicio astfel de verificare nu a avut loc pana acum", a precizat, pentru HotNews.ro, DG EMPL.

"Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie", a mentionat executivul comunitar.

In cadrul POSDRU, Romania nu a mai incasat aproape niciun ban european in anul 2014 si nici nu a mai trimis la Bruxelles cereri de fonduri.

Astfel, POSDRU stagneaza de peste 8 luni la incasari de sub 1 miliard de euro, reprezentand o rata de absorbtie de 28,75%.

De precizat ca, la POSDRU, Autoritatea de Management a retras in primavara o cerere de 15 milioane de euro pe care o trimisese la Comisia Europeana, pentru a efectua noi verificari.

In 22 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara, intr-un interviu acordat HotNews.ro si Euractiv.ro, ca MFE reverifica datele istorice privind cheltuielile efectuate cu proiectele din POSDRU si recalibra sistemul informatic de colectare si gestiune a informatiilor, la solicitarea Comisiei Europene.

La randul lor, oficialii de la Bruxelles declarasera, pentru HotNews, ca au facut observatii asupra datelor introduse in sistemul informatic de gestiune a POSDRU.

Intre timp, la POSDRU: Contracte de finantare de peste 160 de milioane de euro semnate luni, inainte de finalizrea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte

Luni, Autoritatea de Management a POSDRU, aflata in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, a semnat contracte de finantare cu bugete de peste 162 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa transmis de MFE.

In cazul apelului "Dezvoltarea Economiei Sociale", este pentru prima data cand se semneaza contracte de finantare inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse, a mentionat sursa citata.

"Am ales sa semnam proiectele care au obtinut 80 de puncte inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse deoarece nu exista nici un motiv real sa asteptam incheierea verificarii tuturor cererilor de finantare. Mai mult, sa semnam cat mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ei", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Conform MFE, luni au fost semnate primele 63 de proiecte evaluate in cadrul apelului "Dezvoltarea Economiei Sociale", acestea avand un buget de aproximativ 82 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 66 milioane de euro.

De asemenea, au fost semnate si patru proiecte finantate in cadrul urmatoarelor apeluri: "Formare profesionala pentru imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii", "Initiative transnationale pentru o piata incluziva a muncii", respectiv "Sanse egale si respect". Aceste patru proiecte au un buget de aproximativ 80 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 74 milioane de euro.

Fondurile europene contractate prin aceste proiecte se ridica la 140 milioane de euro, echivalentul a 4% din fondurile de care dispune Romania prin POS DRU, a mentionat Teodorovici.

Articol semnat de Claudiu Zamfir pentru HotNews.ro (http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-18160031-nu-mai-luam-bani-posdru-romania-abtinut-mai-ceara-fonduri-europene-pana-rezolvarea-unei-probleme.htm)
Articole legate de acelasi subiect
"Antreprenorul lunii"/ Ambasada SUA promoveaza intreprinzatorii romani | 12 Decembrie 2014
14 programe pentru finantarea IMM in anul 2015, cu fonduri de la bugetul de stat | 21 Noiembrie 2014
Comisia Europeana analizeaza 18 proiecte in cadrul "Garantiei pentru tineri", incusiv doua proiecte din Romania | 9 Septembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut