Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Presupusele contacte secrete ale CE cu industria tutunului sunt obiect de ancheta in cadrul UE

Presupusele contacte secrete ale CE cu industria tutunului sunt obiect de ancheta in cadrul UE

Publicat: 3 Iulie 2014 @ 17:45

Presupusele contacte secrete ale CE cu industria tutunului sunt obiect de ancheta in cadrul UE
Ombudsmanul european, Emily O'Reilly, a pornit o investigatie referitoare la acuzatile potrivit carora CE ar fi pus la punct intalniri secrete cu lobbysti din cadrul industriei tutunului, la aproximativ doi ani de la demisia fostului comisar european John Dalli, insarcinat cu problemele legate de sanatate, fortat sa plece din motive similare.

Jose Manuel Barroso a primit ca termen limita data de 30 septembrie 2014 pentru a-i raspunde Ombudsmanului UE cu privire la acuzatiile aduse unor inalti oficiali europeni. Intrebarea pe care Emily O'Reilly i-o adreseaza lui Barroso este daca executivul UE respecta conventia privind controlul tutunului adoptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care reglementeaza influenta industriei tutunului asupra politicii privind sanatatea publica.

Potrivit Art. 5 (3) din conventia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, toti semnatarii acesteia (inclusiv CE) sunt obligati sa publice on-line listele cu toate intrevederile pe care le au cu reprezentanti din industria tutunului, alaturi de minutele acestor intalniri.
Unul din purtatorii de cuvant ai CE a confirmat pentru EurActiv ca Barroso a primit scrisoarea din partea Ombudsmanului dar a refuzat sa faca alte comentarii, declarand ca acesta va raspunde pana la termenul maximum primit.

Citeste scrisoarea adresata de Emily OReilly lui Jose Manuel Barroso

Ombudsmanul a pornit aceasta investigatie in urma unei plangeri primite din partea Corporate Europe Observatory (CEO) - un grup de cercetare cu sediul in Buxelles, al carui scop este expunerea relatiilor dintre institutiile UE si grupurile de interese ale diverselor corporatii. CEO a spus ca a gasit anumite "nepotriviri" in argumentele invocate de Comisie in ceea ce priveste inlaturarea fostului comisar UE pentru sanatate, John Dalli, in cadrul asa-numitului scandal "Dalligate" , referitor la lobby-ul industriei tutunului si codul sau de conduita.

Cercetatorul Olivier Hoedeman, de la CEO, considera ca au fost incalcate nu doar regulile stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii ci si cele ale Natiunilor Unite care specifica in mod clar ca orice intalnire cu reprezentanti ai industriei tutunului trebuie facuta publica tocmai pentru a limita, pe cat posibil, influenta acestora in fata politicii privind sanatatea publica. Asadar, era de asteptat ca o institutie a UE sa  ia mult mai in serios aceste reguli (&) Ne-am folosit de dreptul la libera informare pentru a afla agenda discutiilor intre aceasta industrie si Comisie, afland ca intalnirile care au avut loc au fost de fapt secrete si in cadrul acestora au participat chiar membri ai cabinetului Barroso si secretarul general (&) Intalnirile au avut loc asadar la nivel inalt, participand oficiali importanti care acum ar trebui sa demisioneze, la fel ca in cazul Dalligate a declarant Hoedeman pentru EurActiv.

Citeste articolul integral pe EurActiv.com
Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut