Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Anticoruptie > Monica Macovei cere demisia lui Martin Schulz din PE, acuzandu-l ca a blocat cererea DNA de ridicare a imunitatii fostului europarlamentar Ovidiu Silaghi

Monica Macovei cere demisia lui Martin Schulz din PE, acuzandu-l ca a blocat cererea DNA de ridicare a imunitatii fostului europarlamentar Ovidiu Silaghi

Publicat: 23 Iunie 2014 @ 00:29

Monica Macovei cere demisia lui Martin Schulz din PE, acuzandu-l ca a blocat cererea DNA de ridicare a imunitatii fostului europarlamentar Ovidiu Silaghi
Europarlamentarul Monica Macovei cere demisia lui Martin Schulz atat de la sefia Grupului Socialistilor si Democratilor din PE, cat si din Parlamentul European. Fostul ministru al Justitiei il acuza pe politicianul german ca ar fi blocat cererea Directiei Nationale Anticoruptie de ridicare a imunitatii fostului europarlamentar roman Ovidiu Silaghi, suspectat de fapte de coruptie."Schulz si-a incalcat atributiile de Presedinte al Parlamentului European prin blocarea cererii procurorilor romani", sustine Macovei.

Redam integral comunicatul europarlamentarului Monica Macovei:

Pe 4 septembrie 2013, Ovidiu Silaghi a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. Cu putin timp inainte, Parlamentul Romaniei a primit o cerere de ridicare a imunitatii lui Silaghi, dar nu a decis asupra acestei cereri, pentru ca Ovidiu Silaghi a demisionat imediat si a fost trimis de PNL in Parlamentul European. Cu noul mandat de europarlamentar, Ovidiu Silaghi a primit, de asemenea, o noua imunitate, pe care doar PE i-o putea ridica.

Pe 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA sa ii fie ridicata imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmarit penal pentru acuzatia de trafic de influenta.

Pana la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul presedinte al Parlamentului European (1) nu a anuntat in Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunitatii de deputat a lui Ovidiu Silaghi si trimiterea acesteia la Comisia pentru afaceri juridice (JURI) si (2) nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE. Martin Schulz era obligat sa transmita Comisiei JURI "orice cerere adresata Presedintelui de catre o autoritate competenta a unui stat membru in vederea ridicarii imunitatii unui deputat", potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedura al PE.

Deoarece Martin Schulz nu si-a respectat obligatiile procedurale, Comisia JURI nu a putut elabora, inainte de ultima sa reuniune din 10 aprilie 2014, un raport, iar solicitarea DNA nu a fost votata in Plenul PE, ca si cum aceasta cerere nu a existat niciodata.

Ofiterul de presa al lui Martin Schulz a transmis presei din Romania (vezi Gandul.info), la inceputul lunii iunie 2014, ca Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) "un punct de vedere" si  ca nu ar fi primit vreun raspuns.

Secretariatul Comisiei JURI a precizat insa ca "(1) acest caz nu a fost niciodata anuntat in sesiunea plenara" (de presedintele PE, Martin Schulz, n.n) si, prin urmare, "(2) nu a fost trimis Comisiei JURI" pana la ultima sedinta a JURI din aceasta legislatura. Tot Comisia JURI precizeaza ca "nu ar fi putut lua nicio masura cu privire la cererea de ridicare a imunitatii, intrucat acest caz nu a fost anuntat in Plen, in conformitate cu Regulamentul". Si asta pentru ca socialistul Martin Schulz nu si-a respectat obligatiile de presedintele al Parlamentului European.

I-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisa in luna mai 2014 in care i-am  cerut sa spuna opiniei publice ce a facut cu solicitarea DNA in cazul Silaghi (aici). Nu a raspuns, pentru ca in realitate a tinut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin incalcarea atributiilor de presedinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul roman Ovidiu Silaghi si a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat in Parlamentul European, asa cum procedeaza Ponta si PSD in Parlamentul Romaniei: ii protejeaza pe politicienii corupti de justitie.

In joc este si increderea cetatenilor europeni in Parlamentul European. Este important sa fim rigurosi, integri si sa nu facem exceptii de la reguli, pentru ca altfel nu consolidam increderea cetatenilor europeni in institutiile europene. Martin Schulz a actionat exact invers si a subminat aceasta incredere.

De aceea, consider ca solutiile minime sunt urmatoarele:

(1) Martin Schulz sa demisioneze din functia de presedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor.

(2) Grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European sa il excluda pe Martin Schulz.

(3) Martin Schulz sa demisioneze din Parlamentul European.

In timp ce ancheta DNA a fost blocata in Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a candidat si a dobandit o noua imunitate, in Parlamentul Romaniei.

Si inca ceva: Ovidiu Silaghi a candidat pentru Parlamentul Romaniei din partea socialistilor, a Partidului Social Democrat, in care a intrat dupa ce si-a dat demisia din Partidul National Liberal chiar la inceputul campaniei electorale din Romania. Las opinia publica sa decida daca traseismul lui Silaghi de la liberali la socialisti a avut vreo legatura cu "tinerea la sertar" de catre socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunitatii pentru fapte de coruptie si blocarea anchetei in Romania, pentru acuzatii de coruptie, a lui Ovidiu Silaghi. de A.N.
Articole legate de acelasi subiect
Stiri interne: Elena Udrea a fost arestata pentru 30 de zile | 11 Februarie 2015
Stiri interne: Deputatii au votat cererea de arestare preventiva pentru Elena Udrea in dosarele "Gala Bute" si "Microsoft"/ Fostul ministru ar putea fi arestat | 9 Februarie 2015
Raportul MCV remarca progresele Romaniei in justitie si lupta anticoruptie/ VIDEO Explicatiile Angelei Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene | 28 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut