Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Dosar de candidat > Rezolutie a Parlamentului European: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeana

Rezolutie a Parlamentului European: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeana

Publicat: 17 Aprilie 2014 @ 23:40

Republica Moldova, Georgia si Ucraina au dreptul de a adera la UE, cu respectarea conditiilor pentru statutul de tara membra, a decis, joi, PE, aproband, totodata, propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a acordurilor de asociere cu Chisinau si Tbilisi imediat dupa semnare, potrivit unei rezolutii adoptate de Parlamentul European.

In rezolutie se stipuleaza dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea in Uniunea Europeana, transmite Mediafax.

Astfel, rezolutia "reaminteste faptul ca acordurile de asociere cu Ucraina si cu alte tari din Parteneriatul Estic nu constituie obiectivul final al relatiilor acestora cu UE" si subliniaza ca, "in conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeana, Georgia, Moldova si Ucraina - la fel ca orice alt stat european - au perspective europene si pot cere sa devina membre ale Uniunii, cu conditia sa adere la principiile democratiei, sa respecte libertatile fundamentale, drepturile omului si drepturile minoritatilor si sa garanteze statul de drept".

Europarlamentarii invita Consiliul sa semneze acordurile de asociere si acordurile de liber schimb aprofundat si cuprinzator dintre UE si Republica Moldova si Georgia, exprimandu-si, in acelasi timp, aprobarea in legatura cu propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordurilor de Asociere UE-Moldova si UE-Georgia imediat dupa semnarea acestora.

Totodata, PE indeamna Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene sa reduca procedurile de notificare ulterioare semnarii acordurilor de asociere, astfel incat aplicarea provizorie a acestora sa aiba loc cat mai curand posibil dupa semnare. In cazul indeplinirii tuturor cerintelor si al semnarii ulterioare a acordurilor de asociere, eurodeputatii cer sa fie ratificate in intregime, in cel mai scurt timp posibil, acordurile cu cele doua tari, inainte de finalul actualului mandat al Comisiei. In plus, ei solicita sa se aloce R. Moldova si Georgiei asistenta financiara suplimentara necesara.

In ceea ce priveste instabilitatea din regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova, membrii PE considera ca cererea din 18 martie a Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezinta "un pas periculos si iresponsabil", reafirmandu-si sprijinul deplin pentru integritatea teritoriala a R. Moldova. In acest sens, PE invita toate partile sa reia urgent dialogul, in cadrul formatului 5+2.

Aceste declaratii politice ale Parlamentului European au fost introduse in rezolutia referitoare la presiunea exercitata de Rusia asupra tarilor din Parteneriatul Estic. "Este inca un pas spre perspectiva europeana a tarii noastre, ceea ce inseamna ca Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidata la aderare. Tara noastra este pregatita sa ceara acest drept", a declarat premierul moldovean, Iurie Leanca, dupa adoptarea acestui text.

Liderul Guvernului de la Chisinau a avut o discutie la telefon cu Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si cu eurodeputata Monica Macovei, presedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova, carora le-a multumit pentru sprijinul in adoptarea rezolutiei. "Ma simt mandru pentru tara mea! E o zi de bucurie pentru toti cetatenii Republicii Moldova, eforturile facute in drumul nostru spre Uniunea Europeana dau roade! Astazi, Parlamentul European a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a fi membru al Uniunii Europene", a comentat, pe Facebook, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat de la Chisinau.

Ministerul Afacerilor Externe a salutat, intr-un comunicat de presa, faptul ca rezolutia afirma ca acordurile de asociere nu constituie "obiectivul final" al relatiilor dintre statele Parteneriatului Estic si UE. MAE "sustine activ angajamentul reiterat in rezolutia Parlamentului European privind semnarea Acordurilor de Asociere si de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator cu Republica Moldova si Georgia si aplicarea provizorie a acestora imediat dupa semnare". Totodata, Ministerul Afacerilor Externe saluta apelul lansat de PE pentru desfasurarea si finalizarea procesului de ratificare a acordurilor cu cele doua state inainte de incheierea mandatului actualei Comisii Europene.
Articole legate de acelasi subiect
Parlamentul European ratifica Acordul de Asociere UE-Ucraina | 16 Septembrie 2014
CE: Romania nu indeplineste toate criteriile pentru aderarea la zona euro. Urmatoarea evaluare, peste 2 ani | 5 Iunie 2014
Presedintele Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pune conditii pentru a sustine aderarea la zona euro in 2019, consens larg si termene clare | 6 Mai 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut