Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Afaceri / Taxe > Eurobarometru: Procent mare de angajati platiti la negru in Romania - 7%. Media Uniunii Europene este de 3%

Eurobarometru: Procent mare de angajati platiti la negru in Romania - 7%. Media Uniunii Europene este de 3%

Publicat: 24 Martie 2014 @ 21:01

Romania are un procent ridicat de angajati cu "remuneratie partiala in plic", 7 la suta, fata de media Uniunii Europene, care este de trei la suta, cel mai mare procent - 11 la suta - fiind inregistrat in Letonia, potrivit Eurobarometrului publicat luni.

Aproximativ unul din zece europeni (11 la suta) admite ca, in anul precedent, a cumparat bunuri sau servicii care implica munca la negru, in timp ce patru la suta recunosc ca ei insisi au fost platiti "la negru", in schimbul unei munci fara forme legale. In plus, unul din 30 (3 la suta) a fost platit partial in numerar de catre angajatorul sau - "remuneratie in plic", conform aceluiasi Eurobarometru, publicat de reprezentanta Comisiei Europene in Bucuresti.

"Acestea sunt cateva dintre constatarile unui sondaj Eurobarometru, care arata ca munca la negru continua sa fie larg raspandita in Europa, desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta", precizeaza CE, intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Potrivit Eurobarometrului, Romania face parte dintre statele membre cu procent ridicat de "angajati cu remuneratie in plic", fiind inregistrat un procent mult mai mare decat media inregistrata in UE.

Astfel, sapte la suta dintre romani au recunoscut ca primesc o parte din remuneratie "in plic", fata de media UE de trei la suta.

"Cel mai ridicat procent este in Letonia - 11 la suta -, insa aceasta este tara in care a fost inregistrata si cea mai importanta descrestere a numarului acestor angajati (16 la suta)", se mai arata in sondajul publicat luni.

Conform Eurobarometrului efectuat in cele 28 de state membre, 60 la suta dintre respondeti indica faptul ca preturile mai mici au reprezentat principalul motiv pentru achizitionarea de bunuri sau servicii care implica munca "la negru", iar 22 la suta mentioneaza ca au facut-o ca favoruri pentru prieteni.

Totodata, jumatate dintre cei care au recunoscut ca au lucrat la negru au mentionat avantajele pentru ambele parti ca fiind principalele motive pentru care au acceptat acest lucru, 21 la suta au invocat dificultatea de a gasi un loc de munca cu forme legale, 16 la suta - perceptia ca impozitele sunt prea mari, iar 15 la suta - absenta altor venituri.

"Europenii cheltuie o suma anuala medie in valoare de 200 euro pe bunuri sau servicii care implica munca la negru, in timp ce suma anuala medie castigata de cei care lucreaza la negru este de 300 euro. Reparatiile si renovarile locuintelor (29 la suta), reparatiile auto (22 la suta), curatenia locuintelor (15 la suta) si produsele alimentare (12 la suta) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru. Europenii lucreaza la negru cel mai mult in urmatoarele sectoare: reparatii si renovari ale locuintelor (19 la suta), gradinarit (14 la suta), curatenie (13 la suta) si ingrijirea copiilor mici (12 la suta)", se mai arata in sondaj.

Tarile care inregistreaza cel mai mare procent de angajati la negru (11 la suta) sunt Letonia, Olanda si Estonia, initiatorii sondajului precizand ca exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile privind semnificatia muncii la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.

Comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, a subliniat ca efectele muncii la negru nu implica doar faptul ca lucratorii sunt expusi la conditii de munca periculoase si la castiguri mai mici, ci si faptul ca ea priveaza guvernele de venituri si submineaza sistemele de protectie sociala.

"Este necesar ca statele membre sa puna in aplicare politici pentru a descuraja munca la negru sau pentru a incuraja transformarea ei in munca cu forme legale si sa conlucreze mai indeaproape pentru a combate acest flagel. Acesta este motivul pentru care, in luna aprilie, Comisia Europeana va propune lansarea unei platforme europene pentru prevenirea si descurajarea muncii la negru, care ar imbunatati cooperarea intre inspectoratele de munca si organismele responsabile de asigurarea respectarii legislatiei din intreaga Europa", a declarat comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

La realizarea Eurobarometrului, au fost intervievati 26.563 de respondenti din diverse grupuri sociale si demografice.
de I.B.
Articole legate de acelasi subiect
Reactiile patronatelor din zona IMM pe noul Cod Fiscal: zero impozit timp de 2 ani pentru start-up, nu impozitului fix pentru microintreprinderile fara angajati | 20 Februarie 2015
Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs fictiv euro/leu, iar din 2016 vor fi indexate cu inflatia | 27 Noiembrie 2014
Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii | 4 Noiembrie 2014


COMENTARII


1. O completare a tabloului sumbru
Cec Onteaza (25 Martie 2014 08:43)

Asta este plata la gri - minim pe economie si restul, cat are nevoie omul sa traiasca decent, la plic - statul jupoaie cat poate, evita impozitarea firmelor de partid, nu are ce impzita la firmele de stat(ineficiente, monopoliste, capushate) sau transferul marilor transnationale, care practic dau de lucru cu salarii mici unui numar enorm de romani.
Raspunde
2. Daca ar fi angajati nu pot fi platiti la negru.
ionita (25 Martie 2014 01:44)

Cind sunt angajati au trecut pe cartea de munca,au contract ,in acest caz, nu pot fi platiti la negru !!!cit figureaza in state de plata
doar .
contabilitate dubla poate caza hotiilor !!!, si mai mult in mina decit pe statul de plata, poate ,dar cum ramine cu sursa banilor ???.
Fara carte de munca au platit prima data bancile,ca si zilieri sau ca si perioada de proba,primele hotii au fost in banci.
Impozitul trebuie pus pe fondul de salarii ,atita timp cit nu se impoziteaza progresiv venitul.
1. RE: Daca ar fi angajati nu pot fi platiti la negru.
Angelica (25 Martie 2014 10:36)

Stimabile,
Este zona gri a economiei, sotul meu este de 15 ani angajat cu un salariu minim pe cartea de munca si diferenta la negru in plic, premiile tot la plic. Da , firma are venituri la negru-logic.Deci evaziune. Si crede-ma , e o firma locala dar are muuulti bani! Sotul va avea o pensie ...o sa-l intretin eu! Investitorii straini nu procedeaza asa, nici multinationalele, dar baronii sau patronii locali , chiar daca firmele lor au crescut enorm de la infiintare , tot nu au evoluat in mentalitate manageriala si nu-i intereseaza contributiile la stat. Cunosc cazul...dar tot injura daca invatatoarea sau politistul sau medicul nu au resurse sau ...Sigur statul e hot si prot administrat dar eu cat sunt pe pamant trebuie sa-mi indeplinesc datoriile si constiinta. Dumnezeu vede...
Raspunde
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut