Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > EurActiv.PR > Legislatie si politici > Raport al Comisiei Europene: Romania se afla printre cele mai slabe tari din Uniunea Europeana la cercetare si inovare - Topul statelor UE in materie de inovare

Raport al Comisiei Europene: Romania se afla printre cele mai slabe tari din Uniunea Europeana la cercetare si inovare - Topul statelor UE in materie de inovare

Publicat: 5 Martie 2014 @ 03:43

Suedia este pe primul loc in Uniunea Europeana la inovare si cercetare, cu cele mai mari investitii in acest domeniu, a anuntat Comisia Europeana. Ea este urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, se arata in raportul tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014. Romania se numara printre cei mai slabi inovatori, fiind pe locul al treilea din coada clasamentului. Pozitii mai slabe decat Romania inregistreaza doar Letonia si Bulgaria. Comisia Europeana avertizeaza ca Romania inregistreaza "performante foarte slabe" in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business.
Vezi in articol topul tarilor UE in materie de inovare


de Raluca Pantazi

Comisia Europeana a publicat rezultatele Tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014 si ale Tabloului de bord privind inovarea regionala 2014. Potrivit raportului executivului european, la nivel regional decalajul in domeniul inovarii se mareste, performantele din acest sector scazand in aproape o cincime intre regiunile UE.

In clasamentul general in interiorul UE, Suedia ocupa in continuare primul loc, urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, cele patru tari care investesc cel mai mult in cercetare si inovare, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat remis HotNews.ro. Tarile in care situatia s-a imbunatatit cel mai mult sunt Portugalia, Estonia si Letonia. Comisia precizeaza ca majorarea cheltuielilor publice pentru cercetare si dezvoltare a fost contrabalansata de scaderea investitiilor cu capital de risc si a investitiilor in intreprinderi axate pe inovare de alt tip decat cea dedicata cercetarii si dezvoltarii.

Romania, alaturi de Bulgaria si Letonia, face parte din categoria "inovatorilor modesti", avand o performanta in materie de inovare semnificativ mai scazuta decat media UE. In Romania - performanta inovarii a crescut pana in 2009, moment din care a fluctuat.

Romania performeaza mult sub media UE la aproape toti indicatorii, precizeaza CE, care avertizeaza ca se inregistreaza "performante foarte slabe" in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business. Pe de alta parte, Romania performeaza similar mediei UE in ce priveste noii absolventi ai studiilor de doctorat.

Topul statelor membre ale UE in materie de inovare


Sursa: ec.europa.eu

Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2014 plaseaza statele membre in patru grupe de performanta diferite:

Tarile cele mai inovatoare au rezultate bune si vizibil deasupra mediei UE in toate domeniile: de la sistemele de educatie superioara si de cercetare, trecand prin activitati comerciale inovatoare si active de natura intelectuala, pana la inovarea in cadrul IMM-urilor si efectele economice ale acesteia, ceea ce reflecta sisteme nationale de cercetare si inovare echilibrate, potrivit CE.

Pe continentul european, Elvetia isi confirma pozitia de lider global in domeniul inovarii, depasind continuu performantele tuturor statelor membre ale UE, precizeaza Comisia Europeana. La nivel international, Coreea de Sud, SUA si Japonia depasesc nivelul de performanta al UE in materie de inovare. Daca decalajul in raport cu SUA si Japonia s-a redus la jumatate in ultimii ani, decalajul fata de Coreea de Sud a crescut, se mai arata in raport.

Executivul european precizeaza ca Uniunea Europeana continua sa stea mai bine in domeniul inovarii decat Australia, Canada si tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), cu exceptia Chinei, care recupereaza rapid din diferenta.

Tabloul de bord al Uniunii inovarii 2014 se bazeaza pe 25 de indicatori diferiti, grupati in trei categorii principale:
Vezi toti indicatorii pe baza carora este construit clasamentul si performantele UE

Sursa: Europa.eu

La capitolele Sisteme de cercetare si Business innovation cea mai performanta tara este Danemarca, iar cel mai putin performante state sunt Letonia si Romania.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat ca "generalizarea inovarii la intreaga Europa ramane o prioritate, daca se doreste atingerea obiectivului nostru de politica industriala ca, pana in 2020, cel putin 20% din PIB-ul UE sa fie generat de industria producatoare. Mai multe investitii ale intreprinderilor, o cerere mai puternica de solutii inovatoare europene si mai putine obstacole in calea exploatarii comerciale a inovatiilor sunt esentiale pentru crestere. Avem nevoie de mai multe intreprinderi inovatoare si de un cadru favorabil cresterii pentru a aduce asigura tranzitia cu succes a inovatiilor inspre piata".

Maire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat ca "cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pentru urmatorii sapte ani, noul program de cercetare si inovare Orizont 2020 ne va ajuta sa mentinem aceasta dinamica. Este nevoie sa crestem acum investitiile in inovare in intreaga UE, pentru ca, pana in 2020, sa ne atingem obiectivul".

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala si urbana, sustine ca "trebuie sa transformam ideile bune din Europa in intreprinderi profitabile, care sa creeze locuri de munca si sa genereze o crestere durabila. Noul buget al UE si politica regionala reformata ofera o sansa unica de stimulare a inovarii. Din cadrul fondurilor structurale si de investitii europene (ESI), peste 100 de miliarde EUR vor fi directionati spre cercetare si inovare, precum si spre cresterea domeniului digital, spre intreprinderile mici si mijlocii si spre dezvoltarea surselor de energie ecologice si eficiente".

"Tabloul de bord de astazi arata ca, desi unele regiuni demonstreaza un puternic elan, disparitatile continua sa existe. Noua politica regionala se ocupa tocmai de aceasta situatie: fiecare dintre cele 274 de regiuni ale Europei va trebui sa-si elaboreze o strategie de specializare inteligenta, care va include inovarea. Regiunile vor trebui sa-si puna in valoare atuurile economice si sa caute metode inovatoare de a face fata concurentei globale", a continuat Johannes Hahn.

Citeste si:

Articole legate de acelasi subiect
Dosar: Egalitatea de sanse - un subiect de prima importanta in UE | 8 Aprilie 2008
Responsabilitatea sociala va avea propriul standard ISO | 25 Septembrie 2007
Dosar: Copilul fata in fata cu tehnologia mobila | 10 Iulie 2007


COMENTARII


1. Proiecte de inovatie
Alberto Rodrigues (06 Martie 2014 10:09)

Sunt Alberto Rodriguies specialist in stinta digitala cu aplicatie in economia ,protectie digitale ale afacerilor si a imaginelor publice

voi reveni cu un alt comentariul si voi prezenta o serie de proiecte de inovare pe care le detin si care poate ajuta atat Romania cat si UE sa rezolve o serie de probleme cu care se confrunta
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut