Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Dosar de candidat > VIDEO - Decizie istorica: Parlamentul European a votat ridicarea vizelor Schengen pentru cetatenii Republicii Moldova

VIDEO - Decizie istorica: Parlamentul European a votat ridicarea vizelor Schengen pentru cetatenii Republicii Moldova

Publicat: 26 Februarie 2014 @ 18:13

Download fisiere:

     

EurActiv.ro preia video principalele momente din dezbaterea si votul din Parlamentul European cu privire la acordul PE asupra ridicarii vizelor Schengen pentru Republica Moldova. Cetatenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de vize sa calatoreasca in spatiul Schengen, conform unei propuneri legislative supuse votului Parlamentului, agreate deja informal cu Consiliul. UPDATE Ministerul Afacerilor Externe saluta votul Parlamentului European

 

Comunicatul oficial: Parlamentul a aprobat ridicarea vizelor pentru cetatenii moldoveni

Cetatenii moldoveni vor putea curand calatori in spatiul Schengen fara vize, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlament joi, agreate deja informal cu Consiliul.

Moldova este prima tara din Parteneriatul Estic care a indeplinit toate cerintele pentru ridicarea vizelor, conform Planului de Actiune pentru Liberalizarea Vizelor. Regulamentul privind vizele din 2001 contine lista statelor non-UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in spatiul Schengen ("lista negativa") si a celor ai caror cetateni nu au nevoie de vize ("lista pozitiva"). Revizuirea prezenta transfera Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva.

Moldovenii care au pasapoarte biometrice (cu un cip care contine imaginea faciala si amprentele detinatorului) vor putea calatori in spatiul Schengen pentru perioade intre 90 si 180 de zile. "Astazi este o zi importanta nu numai pentru politica de vize a UE in general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericita ca Parlamentul a aprobat cu o majoritate atat de mare decizia de a ridica vizele pentru cetatenii Republicii Moldova", a spus Tanja Fajon (S&D, SL).

"Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relatia cu UE si una dintre masurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri. Moldova deschide un nou capitol. Guvernul trebuie sa isi continue drumul european, iar eu salut eforturile viitoare care vor fi facute in acest sens", a adaugat ea.

Ce urmeaza
Dupa aprobarea Parlamentului, Consiliul ar urma sa aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai tarziu in luna aprilie, dupa verificarea legala a textelor in toate limbile."Regimul liberalizarii vizelor pentru cetatenii moldoveni ar putea sa fie aplicabil chiar inainte de vara", a spus Fajon. Cetatenii moldoveni beneficiaza deja de un acord de facilitare a vizelor cu UE, in vigoare din ianuarie 2008 (a actualizare intrand in vigoare din iulie 2013). Conform datelor Comisiei Europene, numarul cererilor de viza de scurta sedere in Schengen depuse de cetatenii moldoveni a ramas constant in ultimii trei ani (osciland intre 50 000 si 55 000). Multi cetateni moldoveni au deja pasaport romanesc. Moldova a ridicat vizele pentru cetatenii UE la 1 ianuarie 2007.

Discursuri ale euro-parlamentarilor romani din cadrul dezbaterii care a avut loc in aceasta dimineata, in Parlamentul European - Strasbourg

VIDEO Discurs in cadrul dezbaterii al Euro-parlamentarului Marian-Jean Marinescu, raportor al grupului PPE pentru acest dosar: Coalitia pro-europeana de la Chinisau a rezistat presiunilor


(pe scurt din discursul dlui Marinescu):
Video Euro-parlamentarul Ioan Enciu, grupul parlamentar S&D: "UE transmite un semnal puternic vecinitatii sale estice"Renatte Weber (ALDE): "Liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova - un pas normal!"

Eurodeputata PNL Renate Weber a sustinut, in plenul Parlamentului European, ca liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova este un pas normal, care ar recunoaste eforturile de reforma ale institutiilor si ale cetatenilor moldoveni, in vederea integrarii europene si care ar dovedi, in mod practic, angajamentul Uniunii Europene de a intari legaturile cu aceasta tara.

"Politica de vize a Uniunii Europene reprezinta un rezultat imediat si concret al parteneriatelor pe care le construim si al angajamentelor reciproce pe care le semnam cu tari terte. Este important sa ne tinem promisiunile privind tarile cu care avem un astfel de angajament, iar Republica Moldova este una dintre aceste tari" - a spus eurodeputata PNL Renate Weber in aceasta dimineata, in timpul unei dezbateri in plen pe marginea a doua rapoarte privind "Politica UE in materie de vize".

Renate Weber a reamintit faptul ca, "in ultimele luni, Moldova a fost expusa la presiuni multiple si la o serie de sanctiuni, in special provenind din Rusia":
"Aceste actiuni au fost menite sa sporeasca tensiunile din societatea moldoveneasca si au avut un impact negativ asupra economiei, cu scopul de a descuraja angajamentul tarii fata de integrarea europeana. Cu toate acestea, guvernul si poporul Moldovei nu si-au redus eforturile de promovare a valorilor europene. Hotararea lor de a pune in aplicare reforme dure si dificile a ramas ferma, si au facut o alegere clara spre integrarea europeana".

"Liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova nu este altceva decat un pas normal, dovedind astfel - cu aceasta realizare extrem de tangibila! - angajamentul Uniunii de a intari legaturile cu tara lor! Haideti sa dovedim ca suntem mai mult decat o Europa de cuvinte si promisiuni - suntem o Europa de actiune!"

Informatia pe scurt

Moldovenii care au un pasaport biometric (cu un chip care contine imaginea faciala si amprentele detinatorului) vor putea calatori in spatiul Schengen pe durate cuprinse intre 90 si 180 de zile.

Vot: joi, 27 februarie 2014

Procedura: codecizie (procedura legislativa ordinara), acord la prima lectura

Live Video: Vizionati Live Video sedinta din data de 27 februarie in direct de la sediul Parlamentului European din Strasbourg la unul din urmatoarele link-uri:

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?date=27-02-2014

http://www.europarl.europa.eu/sed/video.do?vl=ro

Procedura de codecizie

Procedura de codecizie este o procedura legislativa, instituita prin Tratatul de la Maastricht, pentru adoptarea in comun de catre Parlamentul European si Consiliu a actelor legislative. Tratatul de la Amsterdam si Tratatul de la Nisa au adaptat procedura si i-au extins utilizarea.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de Tratatul de la Lisabona consta in extinderea codeciziei la peste 80 de domenii de politica, transformand-o astfel in principala practica decizionala a Uniunii Europene, cunoscuta sub denumirea de procedura legislativa ordinara (articolul 289 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene).

Prima lectura:

Comisia prezinta propunerea legislativa Consiliului si Parlamentului European. Ambele institutii desfasoara prima lectura - fara a le fi impuse termene - , iar in cazul in care Consiliul aproba pozitia PE in prima lectura, actul legislativ este adoptat.

Mai multe informatii:

-      Despre dosar: <http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2013/0415(COD)>

-       Comunicat de presa dupa votul in comisia parlamentara (12.2.2014):
en. <http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140210IPR35505/html/Civil-Liberties-MEPs-give-green-light-to-visa-free-travel-for-Moldovan-citizens>

Legaturi externe - Textele adoptate vor fi disponibile aici (27.02.2014): <http://www.europarl.europa.eu/plenary/ro/texts-adopted.html>
 Inregistrarea dezbaterii (26.02.2014):
<http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date>

Despre raportor - Tanja Fajon (S&D, SL) Etapele procedurii legislative:
<http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date>
Articole legate de acelasi subiect
Parlamentul European ratifica Acordul de Asociere UE-Ucraina | 16 Septembrie 2014
CE: Romania nu indeplineste toate criteriile pentru aderarea la zona euro. Urmatoarea evaluare, peste 2 ani | 5 Iunie 2014
Presedintele Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pune conditii pentru a sustine aderarea la zona euro in 2019, consens larg si termene clare | 6 Mai 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut