Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > VIDEO SUMMITUL DE LA VILNIUS: FELICITARI, MOLDOVA si GEORGIA! Moldova si Georgia au semnat primele documente pentru Acordul de Asociere la UE; Zi istorica pentru cele doua tari - momentul Zero al Asocierii la Uniunea Europena. Fara Ucraina

VIDEO SUMMITUL DE LA VILNIUS: FELICITARI, MOLDOVA si GEORGIA! Moldova si Georgia au semnat primele documente pentru Acordul de Asociere la UE; Zi istorica pentru cele doua tari - momentul Zero al Asocierii la Uniunea Europena. Fara Ucraina

Publicat: 28 Noiembrie 2013 @ 19:18

VIDEO SUMMITUL DE LA VILNIUS: FELICITARI, MOLDOVA si GEORGIA! Moldova si Georgia au semnat primele documente pentru Acordul de Asociere la UE; Zi istorica pentru cele doua tari - momentul Zero al Asocierii la Uniunea Europena. Fara Ucraina

Iurie Leanca, primul-ministru Republicii Moldova a semnat actele pentru demararea semnarii Acordului de Asociere la Uniunea Europeana - ora 09.45, ora Bucurestiului. Felicitari, Moldova!


Click aici pentru LIVE VIDEO SUMMITUL VILNIUS


Dalia Grybauskaite, presedinta Lituaniei, a declarat la inceputul zilei a doua a summitului ca Moldova si Georgia vor semna acordul de asociere in toamna anului viitor. Presedintele Ucrainei - a mai spus aceasta - nu este pregatit sa mearga mai departe, in acest moment. Pana la finalizarea discutiilor, raman de urmarit temele majore care domina reuniunea. Summitul se desfasoara in zilele de 28-29 noiembrie in capitala Lituaniei, tara care detine Presedintia Uniunii Europene in aceasta perioada.Iurie Leanca, primul-ministru Republicii Moldova a semnat actele pentru demararea semnarii Acordului de Asociere la Uniunea Europeana - ora 09.45, ora Bucurestiului. Felicitari, Moldova!LIVE VIDEO SUMMITUL VILNIUSLinkul oficial al summitul

Foto istorice:
Semnarea de catre Georgia, vineri, 29 noiembrie 2013
MAE roman saluta parafarea Acordurilor de Asociere Moldova-Ue, Georgia - UE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Romaniei saluta parafarea, vineri, 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor, dintre Republica Moldova, respectiv Georgia, si Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta un moment esential in angajarea celor doua state pe un traseu european ireversibil.

MAE isi exprima convingerea ca in perioada imediat urmatoare vor fi parcurse cu celeritate toate procedurile necesare, astfel incat semnarea Acordului de Asociere, insotit de Acordul Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb, dintre Republica Moldova, respectiv Georgia, si Uniunea Europeana, sa aiba loc cat mai curand posibil, in 2014, pe durata mandatului actualei Comisii Europene. (sursa: MAE)

[n.r. jargon diplomatic: Parafarea desemneaza momentul zero, acceptul de catre tari si UE sa fie inceput procesul de asociere. Semnarea efectiva a Acordului de Asociere la Uniunea Europeana este prevazuta si pregatita pentru anul viitor]UCRAINA

Parerea unui expert politic din Ucraina: este necesar un compromis intre Europa si Rusia

Singura desire a Ucrainei este cautarea unui compromise pentru a isi cordon pozitia tat cu Europa, cat si cu Federatia rusa, scrie expertul politic ucrainean, Yuriy Kochevenko, pentru EurActiv.com. Intriga cu privire la semnarea Acordului de Asociere intre Ucraina si UE. Guvernul ucrainiean si-a anuantat decizia de a suspenda semnarea Acordului de Asociere data fiind necesitatea de a reduce riscurile economice pentru tara, in special data fiind pozitia Rusiei. In acelasi timp, intr-o declaratie televizata, presedintele Viktor Ianukovici le-a spus compatriotilor ca "nimic nu va forta Ucraina sa se intoarca din drumul intgrarii in UE".
HotNews.md: Moldova - Presedintele Parlamentului - "Republica Moldova este pregatita pentru a merge mai departe in atingerea scopului sau final – integrarea economica si asocierea politica cu Uniunea Europeana”

Presedintele Parlamentului Igor Corman a vorbit joi, 28 noiembrie 2013, la Vilnius despre evolutiile inregistrate de Republica Moldova pe calea integrarii in UE si implementarea agendei europene in perioada urmatoare. Speakerul a fost unul dintre principalii vorbitori in cadrul Reuniunii presedintilor de comisii parlamentare de politica externa ai statelor Uniunii Europene si ai Forului Parlamentar pentru Democratie, desfasurata in contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

„Noi intelegem ca Politica Europeana de Vecinatate este una evolutiva. Astazi, Republica Moldova este pregatita pentru a merge mai departe in atingerea scopului sau final – integrarea economica si asocierea politica cu Uniunea Europeana”, sunt cuvintele cu care Igor Corman si-a inceput pledoaria la Vilnius.

Corman a mentionat faptul ca odata cu parafarea Acordului de Asociere, vom determina cu mai multa precizie urmatoarele etape pe care trebuie sa le depasim in drumul spre un parteneriat economic si politic mai strans cu UE.

„Integrarea europeana este un proces continuu, nu doar un rezultat. Cunoastem faptul ca va fi nevoie de un efort mai mare din partea Parlamentului si a institutiilor din sectorul public si privat pentru integrarea economica si asocierea politica deplina si, intr-un final, aderarea la Uniunea Europeana”, a relevat Igor Corman.

In finalul alocutiunii sale, Speakerul s-a referit la asteptarile cetatenilor Republicii Moldova in procesul de integrare europeana si a mentionat necesitatea de a lua in considerare impactul integrarii asupra crearii locurilor de munca si a cresterii economice. „in acest proces, este esential sa se recunoasca patrimoniul cultural si national special al Moldovei si sa se tina cont de acestea in cadrul viitoarelor discutii cu privire la perspectiva europeana a tarii”, a relevat Igor Corman.

Igor Corman si-a incheiat vizita la Vilnius, urmand sa participe in seara zilei de astazi la Consiliul Adunarii Interparlamentare a CSI, dupa care se va intalni cu omologul sau rus, Serghei Nariskin.

Autor: Moldova.ORGLiderii europeni au fost intampinati vineri, 29 noiembrie, de presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si de presedintele Comisiei Europene,  Jose Manuel Barroso.
Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut