Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Dosar de candidat > Uniunea Europeana exprima "dezamagire" dupa decizia Ucrainei de renuntare la acordul de asociere

Uniunea Europeana exprima "dezamagire" dupa decizia Ucrainei de renuntare la acordul de asociere

Publicat: 21 Noiembrie 2013 @ 23:01

Uniunea Europeana a exprimat "dezamagire" in legatura cu decizia Ucrainei de a renunta la acordul de asociere, reiterand convingerea ca "viitorul" acestei tari consta intr-o "relatie puternica cu UE". "Este o dezamagire, nu doar pentru UE, ci si pentru poporul ucrainean", a declarat, potrivit AFP, Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. Acordul de asociere propus Ucrainei de Uniunea Europeana a fost ingropat joi, la o saptamana inainte de semnarea sa prevazuta a avea loc la Vilnius, dupa ce Kievul a renuntat, pentru a "relansa relatiile economice cu Rusia".

"Acordul de la Vilnius nu va fi semnat (...) Misiunea noastra se incheie", a declarat agentiei poloneze de presa PAP fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski, emisar european aflat in capitala ucraineana alaturi de fostul sef al Parlamentului European Pat Cox, intr-o ultima tentativa de a debloca situatia.

Un pic mai devreme, premierul ucrainean Mykola Azarov semnase un decret care ordona "suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE".

Aceasta decizie neasteptata a Kievului, un esec pentru UE si un succes al diplomatiei ruse, a fost adoptata pentru a "asigura securitatea nationala, pentru a relansa relatiile economice cu Rusia si pentru a pregati piata interna pentru relatii de la egal la egal cu UE", isi justificase decizia Azarov, care in ziua precedenta avusese o intalnire tte--tte cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.

De asemenea, Ucraina propune Moscovei si Bruxellesului crearea unei comisii tripartite asupra Comertului si "relansarea dialogului activ cu Rusia si alti membri ai Uniunii Vamale" conduse de rusi.

Acest decret vine dupa ce Parlamentul ucrainean a respins joi toate proiectele de lege care permit transferul in strainatate, pentru ingrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoshenko, cerute de Uniunea Europeana inaintea semnarii unui acord de asociere.

Simultan cu acest anunt, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a asigurat, la Viena, ca tara sa va continua sa lucreze pentru integrarea europeana, in ciuda suspendarii pregatirii acordului de asociere.

Ucraina "va continua sa lucreze pe aceasta cale, calea integrarii in UE", a spus acesta, aflat intr-o vizita oficiala in Austria.

"Desigur, exista dificultati pe acest drum", a recunoscut seful statului, intr-o conferinta de presa dupa o discutie cu omologul sau austriac, Heinz Fischer.

"Avem nevoie sa examinam aceste probleme pentru a vedea daca pot fi rezolvate sau evitate", a adaugat el.

R.M., I.B.
Articole legate de acelasi subiect
Parlamentul European ratifica Acordul de Asociere UE-Ucraina | 16 Septembrie 2014
CE: Romania nu indeplineste toate criteriile pentru aderarea la zona euro. Urmatoarea evaluare, peste 2 ani | 5 Iunie 2014
Presedintele Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pune conditii pentru a sustine aderarea la zona euro in 2019, consens larg si termene clare | 6 Mai 2014


COMENTARII


1. intelepciunea Ucrainei
elenaapostol (24 Noiembrie 2013 13:46)

Autoritatile Ucrainei au dat dovada de MareIntelepciune pt ca s-au oprit la marginea prapastiei in care cad majoritatea celor ce accepta sa imtre in UE. UCRAINA a luat cea mai inteleapta declzie de a colabora cu Rusia pt ca va avea numai foloase. UCRAINA a invatat din greseala altor state ,care dupa ce au inttat in UE s-au RUINAT pe toate planurile (economic, socal , financiar, etc) ,au ajuns piata de desfacere pt bpgati.,si-au pirdut cetatenii, crema inteligentei a fost preluata gratuit de bogati , au ajuns DATOARE pe veci entitatilor bancare mpndiale , etc,etc, mai pe scurt mai mult au pierdut decit au cistigat !!! FELICITARI Ucraina !!!
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut