Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Fonduri structurale > Fonduri UE 2014-2020: Miza unei afaceri de 500 de milioane de euro - cadastrul

Fonduri UE 2014-2020: Miza unei afaceri de 500 de milioane de euro - cadastrul

Publicat: 2 Octombrie 2013 @ 00:39

Guvernul Romaniei s-a conformat criticilor Comisiei Europene referitoare la realizarea Cadastrului rural pe fonduri europene, mutand finantarea sa de la banii din Fondul Social European la cei din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, ar putea prelua direct gestiunea finantarii cadastrului, in detrimentul sefului sau de partid si de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea, miza fiind un proiect de 500 de milioane de euro, arata o analiza HotNews.ro.

 Teodorovici a confirmat partial informatiile, insa a negat ca ii va lua lui Dragnea managementul realizarii cadastrului.

Conform noului draft al Acordului de parteneriat pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020, Romania intentioneaza sa realizeze cadastrul pentru zona rurala, un proiect de 500 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Documentul, datat septembrie 2013, obtinut de HotNews.ro, este un text intermediar, care va fi modificat pana la transmiterea sa oficiala la Comisia Europeana. Noul draft de Acord de parteneriat 2014-2020 releva ca Ministerul Fondurilor Europene, care coordoneaza redactarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, se conformeaza astfel criticilor Serviciilor Comisiei Europene.

In luna iulie 2013, oficialii de la Bruxelles au criticat MFE pentru faptul ca a inclus in mod dezechilibrat finantarea cadastrului in Fondul Social European (FSE). Mai exact, in draftul precedent privind Acordul de parteneriat, din mai 2013, transmis de MFE la Bruxelles, cadastrul era finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational pentru Capacitate Administrativa, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Functionarii Comisiei au catalogat propunerea de finantare drept "dezechilibrata".

Ce ministru va prelua proiectul de 500 de milioane de euro

Conformandu-se criticilor Comisiei Europene, Ministerul Fondurilor a mutat finantarea cadastrului la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), insa, potrivit draftului intermediar de Acord de parteneriat, banii din FEDR vor fi atrasi pentru Cadastrul romanesc prin Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT).

In arhitectura institutionala a absorbtiei fondurilor UE pentru Romania, POAT este si va fi gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, condus de Teodorvici. Draftul 2014-2020 mentioneaza aparte drept "nevoie de dezvoltare" "dezvolatrea cadastrului si a cartii funciare".

"Sprijinul dezvoltarii unui sistem national cadastral, pentru a asigura certitudinea titlurilor, promovarea reformei funciare si o comasare eficienta a terenurilor, in sprijinul scopurilor de dezvoltare ale Romaniei" - astfel descrie MFE prioritatea de finantare a cadastrului pe fonduri UE, in draftul de Acord de parteneriat. Cel care ar pierde dintro astfel de mutare ar fi seful lui Eugen Teodorovici pe linie de Guvern si partid, ministrul Dezvoltarii si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, vicepremier si presedinte executiv al PSD.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a confirmat mutarea cadastrului de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, insa a sustinut ca nu prin Programul Operational Sectorial Asistenta Tehnica se va face absorbtia banilor europeni pentru cadastru. "Am facut ceea ce ne-a cerut Comisia Europeana, am trecut cadastrul de la Fondul Social la Dezvoltare Regionala", a afirmat Teodorovici.

"Nu ne incarcam noi cu cadastrul. Nu va fi finantat prin programul de Asistenta Tehnica, ci prin programele pentru administratie", a mai spus, insa, ministrul Fondurilor Europene. Astfel, cadastrul ar putea fi trimis la finantare prin Programul Operational Regional, gestionat tot de Liviu Dragnea.

Pe langa implicatiile politice, o problema cu realizarea cadastrului din Programul Operational Asistenta Tehnica ar putea fi finantarea disponibila redusa. In prezent, POAT are la dispozitie in total 170 de milioane de euro in perioada de programare 2007-2013, insa in ciclul financiar urmator suma ar putea creste, avand in vedere ca alocarea totala pentru Romania s-a majorat.

Totusi, finantarea necesara cadastrului rural este estimat in prezent la 500 de milioane de euro sara, iar in conditiile unei capacitati reduse de finantare prin POAT ar putea cauza mari probleme si celorlalte programe operationale. Aceasta pentru sustinerea cadastrului prin Programul de Asistenta Tehnica ar risca sa lase fara finantare proiectele necesare sprijinului tehnic si platii personalului implicat in absorbtia fondurilor UE si pentru celelelalte programe operationale. Acest impediment ar putea fi, insa, atenuat prin finantarea timpurie a cadastrului si din fondurile UE din actualul exercitiu financiar, care vor mai putea fi absorbite pana cel tarziu la finalul anului 2015.

Cadastrul - o veche afacere de 500 de milioane de euro

Cadastrul general al Romaniei - un proiect de 500 de milioane de euro - a fost invocat in Guvern inca din 2011, in guverarea Boc, de catre Elena Udrea, care era atunci ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

In perioada aceea, premierul Boc tocmai ii daduse lui Udrea, la ministerul ei, Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) care se afla la Ministerul ADministratiei si Internelor.

Elena Udrea ar fi vrut realizarea cadastrului intr-un parteneriat public-privat, in care partenerul privat sa vina cu toti banii. Proiectul nu s-a mai realizat, in conditiile in care oricum sistemul parteneriatului public-privat era practic inaplicabil.

Ideea cadastrului a fost preluata mai departe de Guvernul Ponta, insa guvernarea USL a optat pentru fondurile europene. ü╩E un lucru bun ce a vrut sa faca doamna Udrea. Il facem noi acum si anume, in zona rurala unde oamenii nu au bani sa-si faca cadastru, am pus in programul 2014-2020 circa 500 de milioane de euro ca sa cadastram practic tot teritoriul rural, iar in zona urbana, acolo unde sunt alte venituri si in general e vorba de firme de investitii imobiliare, intr-un parteneriat, nu se privatizeaza, ci vine o firma privata, prin licitatie publica, face cadastru acolo unde nu s-a facut si din taxa pe care o incaseaza statul o parte plateste datoria la firma respectiva. Deci era o idee buna ce a avut doamna Udrea, o facem acum mai bine pentru ca o facem prin licitatie, prin procedura deschisaü╩, spunea premierul Victor Ponta, in iulie 2013, la RTV.

In paralel, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS) a demarat proiectul unui parteneriat public-privat pentru realizarea cadastrului numai in mediul urban. Acest proiect este estimat la 47 milioane euro, avand dimensiuni mult mai mici decat cel pentru mediul rural.

Sursa: HotNews.ro.

Articole legate de acelasi subiect
Lansarea finantarilor prin noul Program Operational Competitivitate, cel mai devreme in martie | 12 Februarie 2015
EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv "Garantia pentru tineret" a Uniunii Europene | 2 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut