Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Alegerile din Germania - impact asupra Romaniei - opinii - Emil Stoica, analist economic, Londra

Alegerile din Germania - impact asupra Romaniei - opinii - Emil Stoica, analist economic, Londra

Publicat: 12 Septembrie 2013 @ 10:35

Alegerile din Germania - impact asupra Romaniei - opinii - Emil Stoica, analist economic, Londra
Alegerile legislative din Germania, programate pe 22 septembrie, au impact asupra proiectului european si, implicit, asupra statelor membre. Ce impact vor avea asupra Romaniei? EurActiv.ro a cerut cateva opinii atat asupr aimpactului economic, precum si asupra impactului cu privire la statul de drept.

foto: Bundestagul german - sala de sedinte 

Context


SPD-ul lui Steinbruck pluseaza doua procente, atingand 25%, scrie Handelsblatt.Uniunea CDU/CSU atinge 40%, (plus 1%), in timp ce liberalii (FDP) pierd un punct, ajungand la 5% si  riscand, daca se mentine trendul, sa nu atinga pragul parlamentar, scrie HotNews.ro. Detalii - aici

Germania, cu o populatie de aproximativ 82 milioane, si-a vazut crescuta influenta in Uniunea Europeana in mod semnificativ intrucat a mangeriat furtuna economica poate mai bine decat altii, scrie EurActiv.com (detalii aici). Revenindu-si din recesiunea din 2008, tara a evitat o cadere la inceputul anului 2013, iar in prezent economia Germaniei este in crestere - v. indicatorii economici.


"Impact important asupra UE" - Opinie Emil Stoica, analist economic (Londra)


- v. si blogul emilstoica.ro

"In conditii normale, castigatorul alegerilor din Germania, indiferent cine este el, are un impact important asupra Uniunii Europene. In conditiile crizei economice actuale cand stabilitatea Uniunii este pusa la indoiala, rezultatul din Germania va fi istoric.
 
Nu numai ca economia Germaniei este mult mai puternica fata de alte tari mari din UE (Franta, Italia, Marea Britanie), insa structura ei extrem de competitiva cu excedent comercial de 200 de miliarde de euro pe an ii transforma pe liderii Germaniei in liderii de facto ai Uniunii Europene. Datorita experientei istorice insa, liderii Germaniei evita asumarea rolului politic, generand blocaje in cadrul Uniunii Europene, in special in zona euro.
 
Din punctul de vedere al Romaniei, cu o economie mica si deschisa aflata la marginea Uniunii, este esential ca Uniunea Europeana sa prospere. Romania are nevoie de succesul Uniunii Europene, atat economic, dar si politic daca este sa ne gandim la sansele Republicii Moldova de a deveni membra si la sansele Ucrainei de a deveni membra a clubului.
 
Intrebarea care se pune este: care sunt politicile ce vor ajuta la intarirea proiectului european?

Criza economica din Europa a generat doua tipuri de miscari:

1) de dreapta in tarile nordice si mai prospere care incep sa ceara vehement mai multe puteri pentru statele nationale (cu unele partide cerand chiar iesirea din UE) si

2) de stanga in tarile sudice care cer mai multa solidaritate, adica bani de la tarile nordice. Miscarile de stanga din zona de sud par a fi pierdut argumentul iar tari precum Portugalia, Spania, Italia si chiar Grecia implementeaza programe serioase de imbunatatire a competitivitatii economice, programe sprijinite de Germania dnei. Merkel. De exemplu, Spania a inregistrat pentru prima data in 40 de ani un excedent comercial lunile trecute, iar economia Portugaliei a avut in trimestrul 2 cea mai mare crestere din Uniunea Europeana.
 
Pana acum pozitia Romaniei a fost de sprijin pentru masurile de crestere a competitivitatii si, in ciuda schimbarii de guvern, a continuat pe aceasta linie. Asadar, argumentul economic pare a fi castigat de dna. Merkel.
 
In plus, partidul crestin-democrat al dnei. Merkel pare sa accepte mai degraba cereri de repatriere de puteri de la Bruxelles catre statele membre, mai ales in domenii sociale, asa cum cere Marea Britanie sau partide de dreapta din alte tari. Cred ca premierul Cameron al Marii Britanii va reusi sa-si mentina tara in interiorul UE daca dna. Merkel va ramane la putere.
 
In concluzie, cred ca Romania ar iesi mai castigata cu dna Merkel, Uniunea Europeana mai prospera; ceea ce imi doresc este un leadership mai curajos la nivel european al dnei Merkel.

Linkuri utile
Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut