Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Sondaje > Eurobarometru 2013: Romanii raman optimisti in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene, dar doar 8% cred ca situatia economica a tarii este buna

Eurobarometru 2013: Romanii raman optimisti in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene, dar doar 8% cred ca situatia economica a tarii este buna

Publicat: 23 Iulie 2013 @ 20:42

Romania ramane printre cele mai optimiste tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar, situandu-se pe locul 6 (62% opinii optimiste), in timp ce statele cele mai pesimiste sunt, fara nicio surpriza, cele care au beneficiat de planuri internationale de sustinere - Grecia, Cipru si Portugalia.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat marti, cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane in ceea ce priveste viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii  (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) si polonezii (63%), urmati de romani.

In noua tari, majoritatea populatiei este pesimista in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar, procentele cele mai ridicate intalnindu-se in Portugalia (67%), Cipru (69%) si Grecia (69%).

In schimb, peste doua treimi dintre europeni cred ca vocea lor nu conteaza in UE (67%). Acesta este cel mai ridicat nivel din toamna lui 2004, cand a fost pusa intrebarea pentru prima data. Proportia creste continuu din primavara lui 2009.

Aceasta opinie este larg raspandita in Grecia (89%) si Cipru (89%). Procente foarte mari se inregistreaza in Portugalia (81%), Italia (78%) si Spania. In Romania, 71% dintre locuitori nu cred ca vocea lor este ascultata in UE.

Perceptia situatiei economice nationale ramane stabila, raspunsurile pozitive situandu-se la un nivel foarte redus. Astfel, doar 26% dintre europeni considera ca situatia economiei lor nationale este "foarte buna" sau "mai degraba buna".

Aceasta stabilitate la nivelul UE mascheaza insa evolutii frapante in cele doua tendinte la nivel national, noteaza Eurostat.

Astfel, perceptia situatiei actuale a economiei la nivel national variaza foarte mult intre statele membre. In Suedia, Germania si Luxemburg trei sferturi dintre persoanele interogate sau mai mult considera ca situatia economica a tarii lor este buna, in timp ce in sase state membre mai putin de 5% dintre persoanele interogate sunt de acord cu aceasta afirmatie, dupa ce Greciei si Spaniei li s-au adaugat Portugalia, Bulgaria si Cipru.

In alte patru state membre, mai putin de 10% dintre persoanele interogate considera ca situatia economica a tarii lor este buna: Romania (8%), Irlanda si Italia (7%) si Franta (6%).

Somajul isi continua ascensiunea ca principal subiect de preocupare al europenilor la nivel national: dupa o crestere de 3 puncte, el este evocat de peste jumatate dintre europeni. Urmeaza alte trei subiecte de preocupare, care au mai pierdut insa din teren: situatia economica (33%, -4), cresterea preturilor (20%, -4) si datoria publica (15%, -2). La fel ca in toamna lui 2012, celelalte subiecte de preocupare sunt mentionate de mai putin de un european din opt si sunt foarte stabile (1 punct procentual ca variatie, maxim), cu exceptia imigratiei, in crestere de 2 puncte, la 10%.

In Romania, persoanele interogate considera ca subiectele economice reprezinta principalele mize cu care se confrunta tara. Astfel, cele mai importante probleme carora Romania trebuie sa le faca fata in prezent sunt situatia economica (44%), cresterea preturilor/inflatie (35%) si somajul (33%).

Sondajul a fost efectuat in perioada 10 - 26 mai in fiecare dintre cele 28 de state membre (Croatia a aderat oficial la 1 iulie, dar a fost inclusa in sondaj).
de R.M.
Articole legate de acelasi subiect
Eurobarometru: Romanii, printre europenii care merg zilnic cel mai putin cu autoturismul | 6 Ianuarie 2015
Romanii, cei mai expusi din UE sa-si piarda locurile de munca din cauza automatizarii activitatilor | 23 Iulie 2014
Aproape 60% dintre europeni nu mai au incredere in UE. Romania si Estonia, pe primele locuri in topul increderii | 13 Mai 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut