Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Achizitii publice > Curtea Suprema din Germania cere instantelor inferioare pedepse mai severe pentru frauda in achizitii

Curtea Suprema din Germania cere instantelor inferioare pedepse mai severe pentru frauda in achizitii

Publicat: 5 Iulie 2013 @ 16:40

Curtea Suprema din Germania cere instantelor inferioare pedepse mai severe pentru frauda in achizitii
Judecatorul german specializat in infractiuni economice, Oliver ALDEA (foto), a vorbit in cadrul seminarului privind achizitiile publice organizat de Freedom House Romania la Suior despre pericolul de a desconsidera fraudele economice in temeiul conceptiei ca "sunt doar bani, nimeni nu a avut de suferit. Doar statul." Jurisdictia germana manageriaza cauzele de frauda cu fonduri europene, domnul Aldea mentionand ca, adeseori, curtile germane condamna inculpatii la 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Sursa foto: pagina proiectului -http://freedomhouse.ro/ISEC/index.php

O cauza a aplicarii acestei pedepse este reprezentata de  faptul ca "judecatorii nu considera infractiunile economice ca fiind foarte periculoase, asa cum sunt vazute spre exemplu violurile sau jafurile, sau alte infractiuni", a adaugat Oliver Aldea.

O alta cauza identificata ar fi intarzierile in pregatirea si judecarea proceselor: procedurile de achizitii publice fiind complicate, procurorii au nevoie de timp in construirea cazului, curtile au nevoie de timp pentru a incheia un proces. Urmarea este ca aceste intarzieri duc la diminuarea pedepsei, asa cum este stipulat in Declaratia Europeana a Drepturilor Omului, ajungandu-se, astfel, la pedeapsa cu suspendare.

In acest context, Curtea Suprema Germana a reactionat, considerand ca pedepsele date de curtile inferioare sunt prea blande si incurajeaza pedepse mai severe, a completat domnul Aldea.

Astfel Curtea Suprema Germana a venit cu noi propuneri de orientari in jurisdictia germana: daca o infractiune economica aduce prejudicii in valoare mai mare de 1 milion euro, in mod normal, pedeapsa nu ar trebui sa fie una cu suspendare.

Sinteza - Seminarul din 12-14 iunie 2013 (Comunicatul Freedom House Romania)
 
In perioada 12-14 iunie 2013, s-a desfasurat la Suior, judetul Maramures, cel de-al doilea seminar al proiectului dedicat combaterii criminalitatii din domeniul achizitiilor publice. Temele abordate au fost prezentate si in cadrul primului seminar, cu mentiunea ca, de aceasta data, speakerii au adaptat prezentarile la nevoile participantilor, prin prisma experientei anterioare. Astfel, pe langa rezolvarea spetelor din domeniul dreptului administrativ, participantii au primit spre rezolvare pe grupe si spete din domeniul dreptului penal.

Printre cele mai dezbatute subiecte la acest seminar se numara:
- Oportunitatea achizitiei publice, in ce masura serveste aceasta cu adevarat comunitatii;
- Modul de calcul al prejudiciului;
- Problematica circumstantelor imprevizibile;
- Incheierea de acte aditionale;

Seminarul a fost moderat de Sorin Fusea - presedintele Asociatiei Nationale a Specialistilor in Achizitii (ANSA).

Prezentarile au fost sustinute de catre:
- Silviu Cristian POPA - presedinte complet, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC)
- Mihai FENTZEL - inspector de integritate, Agentia Nationala de Integritate (ANI)
- Ecaterina Milica DOBROTA - specialist, ANSA
- Oliver ALDEA, judecator Landgericht Kassel, Germania
- Diana UNGUREANU - judecator, trainer Institutul National al Magistraturii (INM)
- Constantin PREOTEASA - comisar sef, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR)
- Marius BULANCEA, consilier al Procurorului Sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)
- Teodor Florin CUCIUREANU - sef serviciu specialisti, DNA
- comisar-sef Margarit MARINESCU si subcomisar Adrian PASCU ü- DNA
- Camelia BIRDIZAU, expert, Autoritatea Nationala a Specialistilor in Achizitii (ANRMAP)
- Corina NEAGA - specialist ANSA

Silviu Popa, presedinte complet, membru colegiu in cadrul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, a deschis acest al doilea seminar si a facut o introducere in materie, prezentand contextul achizitiilor publice, termenii de referinta si actorii implicati in acest proces. Domnul Popa a adaugat ca in procesul de atribuire a contractelor, criteriul de atribuire ü"pretul cel mai scazutü" este cel care poate stimula abuzul.

Dezbaterile au adus in discutie problematica stabilirii prejudiciului, dezbatuta si in cadrul primului seminar: comisarul-sef al DNA, Margarit Marinescu, a mentionat ca DNA foloseste instantele specializate pe care le are in calcularea prejudiciului, apeleaza la specialistii in domeniu. Pe de alta parte, autoritatea contractanta va fi cea mai in masura sa stabileasca prejudiciul. De asemenea, comisarul sef al IGPR, Constantin Preoteasa, a mentionat ca de cele mai multe ori, in derularea anchetelor, trebuie sa se porneasca de la autoritatea contractanta.

De asemenea, dna Dobrota, specialist ANSA, a adus in discutie problematica circumstantelor imprevizibile in implementarea contractului: pe de o parte, participantii au admis ca pot exista circumstante care intr-adevar nu pot fi prevazute, iar pe de alta parte, in cazul intarzierii realizarii unor lucrari, pot fi aplicate penalitati, conform clauzelor contractului (nu inseamna, neaparat, ca exista prejudiciu).

Dl comisar-sef Preoteasa a atras atentia asupra realizarii actele aditionale in cadrul contractelor: simplul fapt ca a fost incheiat un act aditional nu reprezinta o infractiune, ci poate consitui un semnal de alarma: daca procedura va fi investigata in timp real, pot fi facute anumite legaturi si se poate ajunge la sursa problemei.

Oliver Aldea, judecatorul german specializat in infractiuni economice, a vorbit despre pericolul de a desconsidera fraudele economice in temeiul conceptiei ca ü"Sunt doar baniü", nu a fost nimeni prejudiciat, nu este nimeni care sa se planga, doar statul. Intrebat care este durata procedurilor judiciare pana la finalizare, dl judecator a mentionat ca, in Germania, media este de sase luni.

Conform formularelor de feedback, participantii au apreciat abordarea multiinstitutionala a proiectului, solutionarea spetelor pe grupuri, interactivitatea, abundenta informatiilor si a dezbaterilor. Seminarul si intregul proiect au fost apreciate ca fiind bine-venite si foarte utile pentru activitatea viitoare din acest domeniu.

Seminarul a fost cel de-al doilea din seria celor 14 menite sa aduca in discutie si sa dezbata problematica achizitiilor publice din Romania.

Sursa : www.freedomhouse.ro/isec

Articole legate de acelasi subiect
Liberalii cer urgentarea transpunerii prevederilor directivelor europene privind achizitiile publice, in legislatia nationala | 26 Februarie 2015
Raport de tara Romania 2015: Absorbtia fondurilor UE este afectata inca de frauda in achizitii publice si coruptie | 26 Februarie 2015
Premierul Victor Ponta: Achizitiile publice, "o catastrofa nationala" | 5 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut