Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Achizitii publice > Noi modificari la legislatia achizitiilor publice / Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, propune eliminarea criteriului "pretul cel mai scazut"

Noi modificari la legislatia achizitiilor publice / Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, propune eliminarea criteriului "pretul cel mai scazut"

Publicat: 19 Aprilie 2013 @ 15:45

O noua propunere de modificari care vizeaza criteriile de selectie a ofertelor aste anuntata de Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta a detaliat pentru EurActiv.ro: ofertele tehnice sa fie analizate inaintea deschiderii ofertelor financiare impreuna cu eliminarea criteriului "pretul cel mai scazut". In interviul acordat, Teodorovici a mai spus ca a fost aprobata o Hotarare de Guvern care vizeaza un mecanism de verificare anticipata a conflictelor de interese. Vezi declaratiile VIDEO ale ministrului.

Propunerile Ministrului legate de modificarea criteriilor de selectie a ofertelor:

"Am spus, si deja este transmisa propunerea catre ANRMAP, sa fie inclusa in proiectul de Hotarare de norme la OUG 34/2006: intai sa se analizeze oferta tehnica fara a sti cat este bugetul  evanlueaza tehnic toate ofertele fara sa stie care este pretul. Dupa ce se face aceasta evaluare, vedem cine a ramas, iar dupa ce s-a inchis acest proces se deschid ofertele financiare. Mai mult, am spus, ca vrem sa schimbam aceasta idee cu "cel mai mic pret". Daca prima etapa este in felul acesta si apoi vine pretul cel mai mic, problema este numai pe jumatate rezolvata. Dar criteriul de selectie va fi tehnico-economic, iar ponderea mai mare va fi catre tehnic, nu catre financiar. Iar aceste doua masuri imbinate vor da exact ceea ce asteptam de foarte mult timp. Nu vor mai fi oferte mici la preturi de dumping care sa ia proiectele si sa le lase apoi la jumatatea drumului, n-o sa mai avem evaluatori care sa se teama sa dea afara ofertele cu pretul cel mai mic. Este deja proiect de Hotarare de Guvern."

Noutati legate de verificarea conflictelor de interese

O Hotarare de Guvern aprobata in aceasta saptamana initiaza un mecanism de verificare ex-ante (anticipata, n.r.) a conflictelor de interese in cazul procedurilor de achizitie publica. Potrivit actului normativ, verificarile vor fi realizate de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), din cadrul Ministerului Finantelor Publice, cu rol de observator la procedurile de achizitii. Eugen Teodorovici a spus ca pentru aceste verificari UCVAP va folosi baze de date de la ONRC, de la Ministerul de Interne; si ca forma finala a acestui mecanism va fi transmisa si Comisiei Europene.
"Odata implementat acest mecanism speram sa deblocam si Programul Operational Regional pana la final de luna", a mai spus Ministrul, in cadrul interviului acordat EurActiv.ro.
Acest mecanism ar urma sa functioneze (ca etapa intermediara) pana cand va fi finalizat sistemul electronic pentru verificarea conflictelor de interese, proiect ce va fi dezvoltat si implementat de catre Agentia Nationala de Integritate.

Ioana Morovan 

Articole legate de acelasi subiect
Liberalii cer urgentarea transpunerii prevederilor directivelor europene privind achizitiile publice, in legislatia nationala | 26 Februarie 2015
Raport de tara Romania 2015: Absorbtia fondurilor UE este afectata inca de frauda in achizitii publice si coruptie | 26 Februarie 2015
Premierul Victor Ponta: Achizitiile publice, "o catastrofa nationala" | 5 Februarie 2015


COMENTARII


1. ...si introducerea criteriului...
virus (19 Aprilie 2013 18:01)

...pretul cel mai mare. Asa ar fi multumiti regii asfaltarilor, sponsori importanti ai partidelor ( indiferent de culoare)
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut