Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Fonduri structurale > Cine mai solicita fonduri UE in urmatorii ani? Coalitia ONG-urilor cu proiecte POSDRU: "Putini beneficiari vor supravietui acestui program". Directorul programului, Cristian Ababei: "Niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare"

Cine mai solicita fonduri UE in urmatorii ani? Coalitia ONG-urilor cu proiecte POSDRU: "Putini beneficiari vor supravietui acestui program". Directorul programului, Cristian Ababei: "Niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare"

Publicat: 14 Februarie 2013 @ 12:53

Problemele beneficiarilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) par fara sfarsit. Nici nu mai este o stire ca platile sunt intarziate cu zeci, chiar sute de zile, ne-am obisnuit sa auzim asta. Mai mult, la o saptamana dupa ce oficialii au anuntat victoriosi deblocarea programului, nu se simte nicio imbunatatire la nivelul organizatiilor care asteapta rambursari. Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management, a declarat pentru HotNews.ro ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocarea programului si ca odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013 se vor achita toate cererile de plata restante.

Ioana Morovan

Managerul unei organizatii cu un proiect in domeniul educatiei, care nu a dorit sa isi faca numele public, a povestit pentru EurActiv.ro cum a ajuns aproape in faliment din cauza intarzierilor platilor pe proiect. Spre exemplu, o cerere de rambursare depusa in luna iulie a primit aprobarea oficiala de plata in luna octombrie. Banii insa nu au fost primiti pana in prezent. Fiind vorba de un proiect amplu, pentru a compensa intarzierile si a continua activitatile, s-a imprumutat personal cu peste un milion de lei. Desi a asigurat in acest fel o parte consistenta de fonduri, nu a reusit insa si sa plateasca taxele si impozitele pe salariile celor angajati in proiect. Si cum fiscului nu ii pasa de motivele intarzierilor, i s-au poprit conturile curente ale organizatiei.

Nu este nimic nou, multi beneficiari se confrunta cu probleme similare, asa cum EurActiv.ro, HotNews.ro si alte publicatii au aratat in numeroase randuri, spre exemplu declaratiile beneficiarilor citate aici: Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si "dau camasa" de pe ei pentru finalizarea proiectelor

Dar, fiindca a fost anuntata de curand deblocarea programului, HotNews.ro a solicitat Autoritatii de Management POSDRU si Ministerului Fondurilor Europene urmatoarele informatii:

"In urma cu o saptamana ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat deblocarea oficiala a POSDRU. In schimb, beneficiarii care asteapta rambursari de luni de zile primesc in continuare aceleasi raspunsuri de la AM si OI, si anume ca nu se stie cand vor primi platile. Va rugam sa ne spuneti de ce nu au demarat inca platile, in conditiile deblocarii programului, cand vor incepe platile catre beneficiari si ce suma va fi alocata."

Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management POSDRU (AMPOSDRU) a raspuns: "AMPOSDRU doreste sa sublinieze faptul ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare. Blocarea fondurilor nu are impact direct asupra beneficiarilor, ci asupra statului membru care are obligatia de a achita cererile de rambursare de la bugetul de stat. Pana la finalul anului trecut, AMPOSDRU a achitat integral toate cererile cu bun de plata pana la 21.09.2012 si, odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013, se vor achita toate cererile de plata restante, urmand ca acesti bani sa fie recuperati prin rambursarile de la Comisia Europeana."

Pe de alta parte, Ministerul Fondurilor Europene nu a transmis niciun raspuns la solicitare.

Flavia Preda, reprezentant al Coalitiei "ONG-uri pentru fonduri structurale" a comentat: "Sigur, la finalul anului trecut autoritatile romane au efectuat o serie de plati dintre cele datorate, la presiunea beficiarilor si a Comisiei Europene. Este, de altfel, datoria statului roman sa avanseze banii necesari implementarii proiectelor, indiferent de discutiile pe care le are mai departe, la nivel de Comisie despre suspendari ale platilor. Pana la urma, contractul pe care beneficiarul il semneaza este cu autoriatea de management din statul membru, nu cu CE.

Intrebarea pe care o ridicam in acest moment este legata de raportul dintre cererile de rambursare platite de AM POS DRU si, deci, validate in sistem si restul cererilor de rambursare care se afla pe traseul birocratic al verificarilor la Organismele intermediare si la insasi autoritatea de management. Vom descoperi ca in fapt cererile onorate in ultimele 3 luni de autoritati sunt mult prea putine in comparatie cu cele care sunt plimbate de luni de zile.

Cand vorbim de datorii, trebuie sa luam in calcul data la care a fost depusa cererea de rambursare, nu momentul validarii acesteia. Contractul de finantare mentioneaza faptul ca autoritatea este obligata sa faca verificarile necesare si sa efectueze plata in cel mult 30 de zile de la data de data depunerii cererii de rambursare."

  • Urmatorul cadru financiar: cu sau fara beneficiari?

Un semnal pozitiv exista: deblocarea platilor pentru POSDRU la nivelul Comisiei Europene.

Purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Ocuparea fortei de munca si politici sociale, Laszlo Andor, a raspuns pentrui HotNews.ro: "In urma rezultatelor pozitive ale misiunii de audit de la finalul lunii ianuarie, Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) a putut intrerupe procedura de suspendare. Platile pentru cheltuielile verificate in baza vechilor proceduri vor fi efectuate si vor include o corectie de 25%. Cheltuielile selectate in baza vechilor proceduri si verificate pe noile proceduri vor include, de asemenea, o corectie financiara care va fi determinata de autoritatile romane si vor fi verificate de catre auditorii DG EMPL inainte de rambursare. Autoritatile romane ar trebui sa continue eforturile pentru a se asigura ca schimbarile pozitive sun aplicate in mod consistent, in toate etapele, pentru a asigura o functionare fara sincope a programului."

Am adauga noi: si autoritatile ar trebui sa invete din toate problemele acestui program pentru a crea un sistem si un cadrul de proceduri optim, pentru urmatorul cadru financiar. Materialul didactic este atat de amplu incat viitorul POSDRU, pentru perioada 2014-2020, ar trebui sa functioneze perfect.

Intrebarea este: cati solicitanti de fonduri europene vor mai exista? "Guvernul ar trebui sa se intrebe cine va mai aplica pentru urmatoarele linii de finantare care se vor deschide pana la finalul acestei perioade de programare. Cel putin pe POS DRU, numarul celor care vor supravietui proiectelor aflate in implementare este redus", spune Flavia Preda.

Un pas inainte s-ar putea face daca experienta beneficiarilor si sugestiile acestora ar fi luate in mod real in considerare in elaborarea documentelor pentru urmatorul cadru financiar care sunt in lucru, in aceasta perioada, la nivel national.

 

Articole legate de acelasi subiect
Lansarea finantarilor prin noul Program Operational Competitivitate, cel mai devreme in martie | 12 Februarie 2015
EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv "Garantia pentru tineret" a Uniunii Europene | 2 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 Ianuarie 2015


COMENTARII


1. POSDRU
profesor (16 Februarie 2013 10:29)

"Strategia" responsabililor naionali POSDRU consta in:
- adaugarea unor noi reguli de raportare, reguli inventate si care socheaza chiar si expertii UE (am avut o discutie la Bruxelles si nimeni nu intelege cum este posibil sa se schimbe regulile in timpul jocului ca la noi)
- programarea platilor nu reflecta datele de depunere, in toamna "Bunul de plata" de la OI a fost amanat tocmai ca sa iasa in fata unele proiecte "intarziate". Un exemplu ar fi Univ Spiru Haret care a depus cerereain august si a primit "Bun de plata" rapid pentru a primi fondurile in decembrie
- actele aditionale pentru plata TVA sunt nesemnata de mai mult de un an
- intervalul de plati pentru programul in curs este prelungit pana in 2016 dar nu apare nici un call nou care sa dea snsa utilizarii fondurilor din exercitiul 2007 - 2013
- OI si AM nu au mai organizat un training macar pentru Instructiunile 62 - 65 de o buna bucata de vreme (mai mult de un an), problema este ca ei au dat drumul la Instrctiuni care nu pot fi puse in practica si nimeni nu le poate explica
- Bugetul de stat este aprobat (nici nu era nevoie date fiind contractele existente deja) si nu se misca nimic, Ministerul de Finante nu da nici un semn, conturile AM sunt goale
- afirmatie ca "beneficiarii nu sunt afectati" este de un cinism fara margini mai ales ca exista obligatia virarii contributiilor fara sa se stie daca rambursarile se vor face sau nu!
Raspunde
2. Ipocrizia oficialilor AMPOSDRU
Hurubean Alina (15 Februarie 2013 12:49)

Daca Directorul AMPOSDRU inca mai poate face o declaratie atat de ipocrita de genul celei de mai sus, cum ca "nici un beneficiar nu a fost afectat de blocarea" (POSDRU), in conditiile in care multe organizatii sunt in faliment din acest motiv, iar increderea in gestionarea fondurilor europene de catre autoritatile romane este grav afectata, inseamna ca nu avem nici o sansa de imbunatatire a mecanismului pentru urmatorul exercitiu financiar 2014-2020. Autoritatile romane nu fac greseli, nu isi recunosc niciodata greselile si nu sunt dispuse sa invete nimic din toate acestea. Cu asa conducatori/manageri vom face mereu doi pasi inainte si trei inapoi.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut