Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out






RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Fonduri structurale > Tinta de absorbtie a fondurilor europene pentru 2013 - 6,5 miliarde euro. Misiune imposibila?

Tinta de absorbtie a fondurilor europene pentru 2013 - 6,5 miliarde euro. Misiune imposibila?

Publicat: 28 Ianuarie 2013 @ 13:57

Executia bugetului general consolidat, pentru anul 2012 arata ca au fost facute cheltuieli de 13,2 miliarde lei (aproximativ 3 miliarde euro) pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (fonduri structurale + fonduri agricultura). Documentele oficiale mai arata ca a fost evitata dezangajarea, adica pierderea definitiva a unor fonduri (deci tinta de "cheltuieli" a fost atinsa, in mare parte, insa nu este clar daca integral sau "aproape" integral). In acelasi timp, aflam ca sumele cheltuite pentru 2013 trebuie sa atinga 6,5 miliarde euro - fonduri care, daca nu sunt "absorbite", se pierd definitiv din finantarea UE - asadar misiune ultra-dificila, ca sa nu spunem "imposibila", pentru Ministerul Fondurilor Europene.

Ioana Morovan

Din documentele oficiale publicate in ultima saptamana mai aflam ca, per ansamblu, Romania are sold pozitiv pe relatia cu UE, de aproape 1,2 miliarde euro si in anul 2012 - o scurta analiza EurActiv.ro/HotNews.ro.

Incasarile de la Uniunea Europeana - in contul platilor efectuate si prefinantare - au fost de circa 7,9 miliarde lei, cu 30,6% mai ridicate decat in 2011, arata documentul de sinteza al Executiei bugetuluil general consolidat ( pe perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2012).

Cheltuielile aferente proiectelor cu finantare nerambursabila au fost de 13,2 miliarde lei, cu 22,5% mai mari decat in 2011. "Tinta" de fonduri cheltuite "cu documente in regula" pentru 2012, a fost de circa 2,5 miliarde euro numai pentru fondurile structurale (potrivit Cadrului Strategic National de Referinta - vezi pagina 6 din document) iar fondurile care nu sunt incluse aici urmau sa fie pierdute definitiv, conform regulamentelor UE.

Din documentul publicat de Ministerul Finantelor Publice saptamana trecuta, "Raport de buget 2013", intelegem ca problema a fost rezolvata si fondurile aflate in pericol, estimate anterior la 200-300 milioane euro, ar fi fost salvate. "In luna decembrie 2012, ca urmare a acceptarii de catre autoritatile romane a unor corectii financiare forfetare propuse de Comisia Europeana pentru acele programe la care s-au inregistrat deficiente in verificarea procedurilor de achizitie publica, s-a evitat dezangajarea (pierderea definitiva) unor fonduri din alocarea 2007-2013 pentru Romania", arata documentul citat. Nu este clar daca pentru toate sumele prevazute sau numai o parte dintre acestea.

In orice caz, eforturile sustinute de a reusi efectuarea unor cheltuieli (prin care se intelege cereri de rambursare pe proiecte verificate, decontate de la bugetul de stat si transmise mai departe pentru decont la Comisia Europeana) de stat de pana la 2,5 miliarde euro in 2012 (numai pe fonduri structurale) ne spune cat de greu va fi sa fie atinsa "tinta" de absorbtie de circa 6,5 miiliarde euro la finalul lui 2013. Practic, mai mult decat dublul sumei "angajate" in 2012.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, are asadar o misiune ultra-dificila, aproape imposibila. Miza acestor cheltuieli o reprezinta pierderea definitiva a sumelor care nu sunt "prinse" in acest target. O spune chiar documentul oficial citat anterior: "Eforturile autoritatilor romane in 2013 se concentreaza pe reluarea platilor de la Comisie pe toate programele operationale si accelerarea ritmului de implementare ca urmare a unor planuri de actiune eficiente pentru remedierea tuturor deficientelor in functionarea sistemelor de management si control. In aceste conditii, pragul de dezangajare automata de fonduri la sfarsitul anului 2013 (ca urmare a aplicarii de catre Comisia Europeana a regulii n+3/n+2), care este in prezent de 6,5 miliarde euro, poate fi depasit".

Deocamdata, nu exista semnale ca absorbtia, pe fondurile structurale, a inceput sa creasca semnificativ.

Mentionam ca Ministrul Eugen Teodorovici nu a putut fi contactat luni, 28 ianuarie, pana la ora publicarii materialului pentru explicatii suplimentare.

Vestea buna pentru cetatenii Romaniei, desi deseori dezinformati pe acest subiect, este ca per ansamblu, in relatia cu Uniunea Europeana, tara noastra este beneficiar net. Datele oficiale arata ca in ultimii ani, inclusiv in 2012, soldul contributie la bugetul UE versus sume incasate este unul pozitiv, mai exact "pe plus" cu circa 1,2 miliarde euro: "Inca din primul an de la aderare, Romania a fost beneficiar net in relatia financiara cu UE, inregistrand un sold pozitiv de 426,27 mil. euro in 2007, 1.346,56 mil. euro in 2008, 1.530,73 euro in 2009, 1.099,37 mil. euro in 2010, 1.287,33 mil. euro in 2011 si 1.258,11 mil. euro la 30.11.2012."

Articole legate de acelasi subiect
Lansarea finantarilor prin noul Program Operational Competitivitate, cel mai devreme in martie | 12 Februarie 2015
EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv "Garantia pentru tineret" a Uniunii Europene | 2 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 Ianuarie 2015


COMENTARII


1. SAL
Dragota Ion Cornel (19 Februarie 2013 12:23)

Cum sa absorbim atatia bani cand nici macar nu poti depune cerere pentru fonduri europene?
Raspunde
2. Absorbtie fonduri europene !!!
ionita (28 Ianuarie 2013 17:12)

Ca sa absorbi 6,5 miliarde euro in 2013 ar fi trebuit deja depuse si in curs de aprobare toate documentatiile proiectelor despre care vorbim.Nici un proiect mare nu se termina intr-un an ,asa ca esalonarea unor sume din alte proiecte incepute deja trebuia sa se cunoasca ,care-i valoarea ?
Ce domenii sunt vizate pentru noi proiecte ?
Cit este cota de participare romaneasca ?,sunt deja aceste sume contractate cu bancile ?
Din cite stiu nici un privat facut peste noapte mare propietar nu are angajat un proiect major de absorbtie ,rtetul e apa de ploaie si vorbe-n vint,gargara politica !!!!!!!!.
Raspunde
3. Propunere pentru o retea nationala de apa potabila
abel (28 Ianuarie 2013 15:02)

Am putea folosi o parte din fonduri pentru a realiza o retea nationala de apa potabila, fara nitrati, care sa ajunga in toate locuintele din Romania, in toate satele Romaniei.
Am putea investi mai mult in cercetare, inclusiv cercetarea medicala si productia de medicamente pe care sa le vindem si in afara si in productia unor prototipuri rezultate din cercetare.
Am putea investi mai multi bani in educatie, in prevenirea abandonului scolar prin acordarea de facilitati copiilor din familii sarace : masa calda la scoala, rechizite, haine...S-ar putea acorda mai multe burse sociale pentru elevi si studenti...
Am putea investi mai mult si in cabinetele medicale prapadite, din sate uitate de toti...
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut