Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Fonduri structurale > Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si "dau camasa" de pe ei pentru finalizarea proiectelor

Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si "dau camasa" de pe ei pentru finalizarea proiectelor

Publicat: 22 Noiembrie 2012 @ 14:21

Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si "dau camasa" de pe ei pentru finalizarea proiectelor
ONG-urile cu proiecte POS DRU se plang, din nou, ca asteapta de luni de zile decontarea cheltuielilor. "Am venit cu bani de acasa pentru a finaliza proiectul. Am facut credit personal, am amanetat bunuri proprii. Organizatia are 150.000 de lei penalitati la fisc", a declarat Ionel Scripcariu, presedintele Asociatiei Inter Concordia. In privinta POS DRU, Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca s-au facut deja plati de 50 milioane euro de la bugetul de stat. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri a spus ca firmele mari au avut si ele numeroase probleme cu Programul Cresterea Competitivitatii Economice si ca managerii sunt decisi sa nu mai apeleze niciodata la finantare europeana. Ca sa ilustreze protestul, beneficiarii si-au dat camasa de pe ei la propriu in fata Ministerului de Finante.

Ioana Morovan

Ionel Scripcariu de la Organizatia Inter Concordia a explicat ca proiectul strategic de 5 milioane de euro pe care l-a coordonat s-a incheiat in luna iulie si cu toate acestea rambursarea cheltuielilor se situeaza la un nivel de mai putin de 20% din total. Acesta a spus ca a fost nevoit sa contracteze imprumuturi personale si asteapta rambursarile pentru a le plati. El intentioneaza sa actioneze autoritatile in instanta pentru intarzieri.
Proiectul a vizat desfasurarea de cursuri antreprenoriale pentru somerii din mediul rural, in trei regiuni din Romania si, potrivit acestuia, toti indicatorii au fost atinsi.

Liliana Bibac, presedintele Organizatiei Salvati Copiii declara, la randul sau, ca verificarile cererilor de plata pentru proiectul pe care il deruleaza - "Centre de reintegrare scolara si prevenirea abandonului scolar pentru copii din 32 de judete" - au durat 500 de zile si ca restantele se ridica la circa 1.200.000 de euro. Aceasta a spus ca sunt afectati circa 7.000 de copii din grupul tinta care ar fi putut beneficia de centrele initiate prin proiect.

Companiile mari cu proiecte pe Programul Cresterea Competitivitatii Economice, reprezentate de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, au fost si ele afectate de intarzierea platilor.
Acesta a declarat ca Guvernul ar putea gasi resurse pentru platile catre beneficiari, atata vreme cat s-au gasit bani, spre exemplu, pentru un ajutor de stat de 35 de milioane de euro catre compania Pirelli.
Potrivit acestuia, Pirelli este o companie de aceeasi talie cu Dacia sau alte firme romanesti de mari dimensiuni cu proiecte de milioane de euro pe fonduri europene.

Un document al Coalitiei "ONG-uri pentru Fonduri Structurale" publicat joi, 22 noiembrie arata ca peste 1500 de proiecte cu finantare europeana inregistreaza intarzieri la plata, cu risc de faliment pentru peste 3000 de organizatii si companii (vezi documentul atasat). Beneficiarii nemultumiti au incercat sa atraga atentia autoritatilor printr-un gest simbolic: si-au dat "camasa de pe ei" in fata Ministerului de Finante.

Situatia platilor

Guvernul s-a angajat, in luna septembrie, sa transfere 475 milioane lei catre Autoritatea de Management POS DRU. Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a aratat ca din 8 octombrie au inceput platile interne, de la bugetul de stat, catre beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizata o suma totala de 209 milioane de lei.

"Speram ca suma respectiva sa creasca in perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (...) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate pana in luna iunie si care sunt in curs de procesare in prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program", a afirmat Orban, citat de Mediafax.

Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene a declarat pentru HotNews.ro ca pana in prezent au fost facute plati de circa 50 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru POS DRU.
Articole legate de acelasi subiect
Lansarea finantarilor prin noul Program Operational Competitivitate, cel mai devreme in martie | 12 Februarie 2015
EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv "Garantia pentru tineret" a Uniunii Europene | 2 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 Ianuarie 2015


COMENTARII


1. subventiile pt cursuri
ADAM DORINA (14 Aprilie 2013 23:59)

cind primim subventiile pt cursurile absolvite in 22 martie 2012?si septembrie?
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut