Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Socio-politic > Europarlamentarul roman Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul Nastase si cere demisia ministrului Ioan Rus

Europarlamentarul roman Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul Nastase si cere demisia ministrului Ioan Rus

Publicat: 22 Iunie 2012 @ 21:45

Europarlamentarul roman Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul Nastase si cere demisia ministrului Ioan Rus
Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul fostului premier Adrian Nastase, de la "negocierea" unui regim preferential de a ajunge la inchisoare pana la vizitele primite la spital, si cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Gestul ministrului Administratiei si Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Nastase si de a negocia cu acesta un regim preferential de a ajunge la inchisoare este inacceptabil. Si asa ramane, chiar daca ministrul ar promite public ca va telefona tuturor condamnatilor la pedepse cu inchisoare de azi incolo ca sa-i intrebe cum vor sa fie dusi la penitenciar", sustine Monica Macovei, intr-o declaratie remisa, vineri, agentiei MEDIAFAX.

Ea adreseaza o serie de intrebari, sustinand ca raspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.

"De ce un ministru al Guvernului Romaniei l-a sunat pe Adrian Nastase sa-i ofere o varianta preferentiala de a merge in arest ca sa-si ispaseasca pedeaspa stabilita in unanimitate de un complet de cinci judecatori de la cea mai inalta instanta de judecata? Pe cati condamnati penali ii suna ministrul de Interne sa-i intrebe cum prefera sa ajunga in arest? Cu geamuri fumurii? Fara catuse? Din garaj sau pe usa din fata?", arata Macovei.

Monica Macovei mentioneaza o declaratie a ministrului Ioan Rus, conform caruia Adrian Nastase a inceput deja executarea pedepsei de doi ani inchisoare, avand calitatea de detinut.

"Dansul este detinut. In acest moment isi ispaseste prima zi de pedeapsa... Paza o asigura Ministerul de Interne in acest moment", a spus Rus, conform presei.

"Prin urmare, fiecare zi petrecuta in Spitalul de Urgenta Floreasca se scade din pedeapsa pe care trebuie, potrivit deciziei judecatorilor, sa o execute in penitenciar", mentioneaza Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei mentioneaza ca, odata inceputa executarea pedepsei, Adrian Nastase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform carora persoanele private de libertate pot fi vizitate de sot sau de sotie ori de rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimtamantul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitata si de alte persoane, cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere. Durata vizitei este de la 30 de minute pana la 2 ore, in functie de numarul solicitarilor de acordare a vizitelor si de spatiile existente.

Persoanele private de libertate pot beneficia in cursul unei zile de o singura vizita. Arestatii preventiv si persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit inca regimul de executare a pedepsei beneficiaza de 4 vizite/luna;

Persoanele private de libertate internate in spitale din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de detinere si cu avizul medicului in a caror supraveghere se afla, in prezenta unui lucrator al sectorului vizita din cadrul penitenciarului.

Macovei adauga ca "ministrul Ioan Rus trebuie sa explice de ce tolereaza incalcarea legii si de ce ii asigura detinutului Nastase un regim privilegiat".

"Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Nastase de catre membrii PSD, alti politicieni sau persoane care nu erau rude ale detinutului? Trebuie publicate cererile de vizita si aprobarile. Au fost toate aceste persoane supuse controlului, asa cum prevede legea executarii pedepselor? Au fost mai mult de o vizita pe zi si 4 pe luna? Daca da, de ce s-a incalcat legea si cine va raspunde pentru asta? Cine a stabilit ca, dupa interventia chirurgicala, condamnatul Adrian Nastase nu poate fi incarcerat si tratat in spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorita inclusiv medicului Serban Bradisteanu, fost senator PSD si inculpat si el de DNA?", sunt intrebari pe care le adreseaza Macovei.

Ea arata ca toate vizitele (altele decat cele ale avocatului sau familiei) pe care le primeste detinutul Adrian Nastase fara aprobarea directorului locului de detinere sunt ilegale.

"Singura atitudine corecta, dupa raspunsurile pe care o tara intreaga le asteapta, este demisia ministrului Rus", incheie Monica Macovei.

Articole legate de acelasi subiect
Traian Basescu, despre sefia SRI: O numire gresita. A fost un soc anuntarea axei Bucuresti-Berlin-Washington | 25 Februarie 2015
Sefia SRI: Presedintele Iohannis il propune pe Eduard Hellvig in fruntea Serviciilor | 19 Februarie 2015
Reuniunea Eurogrupului a luat sfarsit dupa ce Grecia a refuzat sa prelungeasca pachetul actual de asistenta financiara | 17 Februarie 2015


COMENTARII


1. Monica Macovei
FairPlay (24 Iunie 2012 00:20)

O talibana care aplica cu strictete principiul Fiat justitia, et pereat mundus.

Totusi am o curiozitate: unde scrie in fisa postului de ministru de interne ca raspunde personal de respectarea regimului de detentie al unui detinut?
Raspunde
2. DREPTATE
romanica (23 Iunie 2012 19:57)

Ce pretentii avem sa fim respectati atata timp cand in societatea romana sunt oameni favorizati si oameni normali - "fara valoare" in acceptiunea LOR.
Trebuie ca sa se inceapa odata distrugerea acestor diferente!Trebuie sa stea in puscarii toti cei care fura indiferent din ce partid provine sau nu, cei ce incalca legea! fara sa scorneasca boli, afectiuni inexistente pana la decizia justitiei, accidente mai mult sau mai putin stupide....inscenari puerile ca si cum numai anumite persoane au drepturi iar altii.....sunt doar niste prosti care trebuie sa inghita mereu pe inaltimile lor .....DREPTATE, in fata legii toti trebuie sa fie EGALI
Raspunde
3. Arestare
jean (23 Iunie 2012 15:54)

Monica ar trebui arestata pt.instigare si propagare in masa a urii, a neomeniei si ajutorarea aproapelui. Se vede ca a fost un supus procuror PCR-ist,indoctrinat.
Raspunde
4. Treziti-va nu mai visati
dezamagitul (23 Iunie 2012 14:09)

Despre ce justitie vorbiti ca eu nu am auzit de asa ceva pe la noi in acesta tara poate va referiti la Europa vestica ?
Si ce aveti doamna cu omul el face ce stie si ce a facut pana acum .Credeti ca da doi bani pe democratie ,justitie sau alte baliverne :corectitudine sau bun simt , pentru ei nu exista decat proprile interese de grup , indiferent daca s-au certat vreodata , ei sunt statul si democratia si justitia .
Vazand primele actiuni de cand a fost numit ministru de interne am zis uita ca uite se poate si altfel , I-a amenitat pe cumparatorii de voturi si navetistii electorali si ati vazut cum s-au linistit , nu a mai fost ca in alti ani cand toti se vaitau ca niste babe dar nu luau nici o masura .Si ce daca l-a sunat pe puscarias sa i-l intrebe cum vrea sa fie arestat si dus la mititica cu televiziunile , cu masina de lux. , avem in sfarsit un ministru care se gandeste la om(nastase) si este si vizionar pe deasupra ca a trimis salvarea din timp .
Ma astept ca de acum incolo pe orice cetatean care se simte rau sa il astepte salvarea la scara finca rus-ul o sa prevada toate. Si asta nu este tot acest domn face parte din gruparea de la Cluj care ne-a vrut binele si ne-a amanetat viitorul integii tari , fiindca de viitorul lor nu au avut timp de au ales un primar preistoric ca funar atatea mandate .
Doamne da binele fiecaruia dupa cum le-a facut bine la alti .
Raspunde
5. o voce limpede!
Dr Marutza (23 Iunie 2012 10:34)

Bravo, Dna Macovei! Se vede ca dl Rus interpreteaza legea dupa ureche, ca lautarii! In toata valmaseala asta se vede clar cat pret pun USL-istii pe respectarea legii in toate domeniile: se fura (ca plagiatul tot furt este!), se minte, se calca bunul simt cu picioarele(in vorba si fapta!). Nu le pasa de opinia publica din tara si-i doare-n cot de ce zice strainatatea. Asta au "ales" romanii! Mare tristete, mare! Si revolta!
Raspunde
6. Nastase regim preferential
mirica (23 Iunie 2012 09:56)

Are dreptate doamna Macovei. Si eu mi-am pus aceleasi intrebari din primul moment. Demersul dumneaei trebuie sustinut de partidele din opozitie si de societatea civila. Astia de la USL au impresia ca pot face ce vor ei, ca legea e pentru fraieri.
Aceste probleme trebuie ridicate de doamna Macovei si in forurile europene. Trebuie facut un lobby puternic acolo, pentru ca sa fie trasi de urechi.
Raspunde
7. normalitate
katy (23 Iunie 2012 09:41)

intr-o lume normala asa ar trebui, dar mai avem de asteptat.Au trecut atatia ani pana cand justitia sa dea semne de normaliate.Acum trebuie sa mai asteptam o gramada de ani pana cand se curata clasa politica si vom avea si noi politicieni normali, nu baroni locali cu mentalitati comuniste de genul : noua ni se cuvine totul, legea o facem noi pentru altii, noi suntem deasupra ei.Si reusesc acest lucru foarte simplu : mai dau 10 lei la pensie, un ajutor social in plus si si-au asigurat masa de manevra pentru ca ceilalti, cei activi sunt perfect indiferenti la ce se intampla.Fiica mea care lucreaza la o firma privata nici nu stia cine este Nicusor Dan, a trebuit sa insist eu sa mearga sa-l voteze !
Raspunde
8. Cita ura
miguel (23 Iunie 2012 09:11)

pe femeia asta. Ii doresc sa nu ajunga in situatia lui Nastase. Sau in situatia in care sa ajunga la Bradisteanu si ala sa-si decline brusc competenta.
Raspunde
9. vai de ... nostru!!
ioanis (23 Iunie 2012 08:13)

oare nu va era clar scopul loviturii parlamentare din aprilie!
penalii au bagat banutul sa scape de bulau!!
scopul lor suprem este evitarea bulaului si a confiscarii a ceea ce au ciordit!
i-au prostit din nou pe fraieri, au furat la locale cat au putut si acum isi pun tunurile pe ce a mai ramas in calea lor: DNA, ICCCJ,CSM,si mai ales Basescu.


cat despre mamaligki...lasa-i sa vegeteze in nsomnul cel de moarte....schimbati imnul ca s-a dovedit inutil!
1. RE: vai de ... nostru!!
adi (26 Iunie 2012 13:01)

Cu USL la guvernare, nimic nu ne mai mira....
Parca am fi intr-o telenovela. E clar ca Nastase vrea sa scape de inchisoare si nu mai stiu toti prietenii lui de la USL cum sa faca sa il scoata de acolo....Multumim USL, cu voi la guvernare, parca ne intoarcem in primii ani ai guvernarii Iliescu, cand tara a fost practic jefuita si de respectarea legii nu mai vorbesc...
Raspunde
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut