Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Reorganizare administrativ-teritoriala: Romania va fi impartita in opt judete

Reorganizare administrativ-teritoriala: Romania va fi impartita in opt judete

Publicat: 11 Iunie 2011 @ 00:44

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie sa se produca in etape si a propus partidelor politice ca aceasta sa se finalizeze pana la alegerile din 2012. Potrivit unor surse din PDL, cele opt judete ar urma sa fie trasate dupa conturul actualelor regiuni de dezoltare si ar putea sa se numeasca Moldova de Nord, Moldova de Sud, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, Centru si Bucuresti, potrivit HotNews.ro. Numele judetelor inca nu sunt stabilite oficial.

Capitalele noilor judete, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei vor fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti, a mai declarat Oltean.

Seful statului a adaugat ca exista "puncte de vedere comune putere - opozitie" pe acest subiect si spera intr-un "dialog care sa ne duca la o pozitie comuna".

Miza o reprezinta cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014, sumele reprezentand plata viitoarelor lucrari de infrastructura, a retelelor de canalizare si drumurilor judetene, relateaza Mediafax.

Conditie de baza impusa de Bruxelles, trasarea unor regiuni cu statut juridic a fost amanata pana acum din motive cat se poate de pragmatice. Reorganizarea judetelor insemana automat si disparitia consiliilor judetene, in timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce inseamna sute de posturi din administratie pierdute si diminuarea influentei actualilor sefi de consilii judetene.

Traian Basescu a sustinut ca afirmatiile privind costurile care vor afecta cetateanul la reorganizarea administrativa reprezinta "o minciuna publica". El a aratat ca, de fapt, functionarea aparatului de stat pe actuala organizare a tarii presupune "costuri uriase".

"Fac un apel ca acest subiect sa nu fie tratat din interese politice, pentru protejarea intereselor politice, cum ar fi invocarea costurilor. Nu isi va schimba nimeni imediat buletinul si pasaportul? De ce sa nu schimbi buletinul cand iti expira? La masini se pot schimba actele in termen de 5 ani sau la vanzarea acestora", a spus Basescu.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anuntat ca guvernul isi va asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete, potrivit HotNews.ro

"Credem ca o tara cu opt judete pe cele opt regiuni de dezvoltare economica ce sunt deja consacrate, chiar daca ele nu au personalitate juridica, va reusi ca, in perioada 2012-2013-2014, cand Romania mai are inca zece miliarde de euro de absorbit de la UE, sa ridice gradul de absortie a fondurilor, sa creasca calitatea strategiilor si a lucrarilor de dezvoltare zonala si regionala. E un proiect extrem de ambitios si care, daca intr-adevar se va realiza si actuala majoritate se va plia pe el si-l va sustine, va produce o modificare de fond in viata de zi cu zi a Romaniei", a spus Oltean.

Intrebat de ce nu s-a facut niciun referendum sau macar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor, Oltean a raspuns ca acestea sunt "artificii" in masura sa blocheze sau sa amane reforma.

C. Ciociltan


Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015


COMENTARII


1. DENUMIREA NOILOR JUDETE ╬N ROMANIA
m boulder (12 Iunie 2011 22:33)

NU POT EXISTA 2 JUDETE CU ACEESI DENUMIRE ; MOLDOVA DE N, SI MOLDOVA DE S! AVEM O SINGURA MOLDOVA ASA CUM AVEM O SINGURA MUNTENIE, SAU OLTENIE.IAR JUDETUL CU NUMELE DE ”CENTRU” ESTE RIDICOL! NU SA SA GASIT UN NUME??? SAU NE ESTE TEAMA DE CINEVA!! SAI SPUNEM ; TRANSILVANIA, DACA TOT TINEM CONT DE REGIUNI! ╬N NICI UN CAZ ” JUDETUL CENTRU”??
Raspunde
2. reorganizarea administrativ-teritoriala
adrian (12 Iunie 2011 12:05)

daca principalele motive pentru care se doreste a fi realizat acest proiect sunt cele prezentate de catre initiatori, atunci vor avea sustinerea unui procent majoritar in ceea ce priveste populatia, dar daca la mijloc sunt doar interese politice va trebui sa ne impotrivim cu totii acestui proiect trecand peste lucrurile bune pe care le-ar putea aduce. deci intrebarea este: va mai credeti in stare sa convingeti cetatenii ca aveti doar intentii bune si ca incercati sa faceti ceva pentru ei?
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut