Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Educatie & Cariera > Training > Proiectul "EU si EUropa": Fii cetatean european!

Proiectul "EU si EUropa": Fii cetatean european!

Publicat: 20 Mai 2011 @ 19:13

Organizatia studenteasca AEGEE Bucuresti doreste sa informeze elevii liceului dumneavoastra despre cum sa sparga barierele mentale si sa depaseasca Europa. Acest proiect este realizat cu sprijinul Association des États Généraux des Étudiants de l'Europe (AEGEE) si Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales (AIESEC) Tallinn.

AEGEE este una dintre cele mai mari asociatii studentesti interdisciplinare din Europa; este reprezentata de 17.000 studenti, care activeaza in 234 orase universitare, in 43 de tari in toata Europa. AEGEE este o organizatie non-profit, nu este legata de niciun partid politic. Toate proiectele si activitatile se bazeaza pe munca in mod voluntar a membrilor sai.

Comunicat AEGEE

Ce inseamna EU si EUropa?

         Proiectul are menirea de a incuraja participarea liceenilor la proiectele europene si de a gandi la nivel european. Sansa de a fi cetateni activi, de a obtine satisfactie dupa proiecte bine facute, frumusetea de a fi voluntar - noi toti le-am experimentat. Acum vrem sa-l impartasim cu elevii de liceu, prin intermediul unor ateliere de lucru interactive. Dorim sa imbogatim cunostintele lor despre Europa, despre valorile europene, apoi sa ii motivam sa ia masuri pentru a face ceva pentru scolile lor, societatile lor si sa ii  mentinem informati despre toate posibilitatile pe care Europa le poate oferi.

        Acest proiect a fost castigatorul Concursului European de Tineret Charlemagne. Concursul a recompensat proiectele care promoveaza un sens comun al identitatii europene si a intelegerii in randul tinerilor.
www.youropeneedsyou.com

Acum, EU si EUropa a ajuns la a treia editie, care doreste sa duca mai departe activitatile care l-au consacrat. Cu o echipa noua, idei noi, EU si Europa promite sa depaseasca asteptarile din primele douI editii.

Proiectul nostru, „Fii cetItean european! ”

Primul ciclu al proiectului nostru s-a numit „Oportunitati pentru tineri in Europa” si le-a aratat elevilor de liceu ca exista la fel de multe oportunitati in Europa, cate exista si in Romania. Acesta a fost un prim pas, un program-pilot al workshop-ului nostru.

Al doilea ciclu  a fost un proiect mai ambitios, in sensul ca a avut loc in douI licee si s-a finalizat printr-un concurs AEGEE, numit QUEST-iunea Bucuresti. S-a numit „Advanced in Europe, Proficient beyond” si a incercat sI rIspundI la intrebarea cum poate Europa sI ajute tIrile in curs de dezvoltare.

Cel de-al treilea ciclu isi propune sI sprijine dezvoltarea simtului civic al tinerilor, prin intelegerea si integrarea conceptelor legate de Cetatenia Europeana in activitItile de zi cu zi.

Desfasurator proiect „Fii cetItean european!”

TIMP 100 de minute
     13.30
Prezentare AEGEE (echipa) si prezentare a proiectului european YOUrope needs YOU!3
(2 minute)
Fimulet   AEGEE:
http://www.youtube.com/watch?v=hkeJn2z8BhQ&feature=related
      (40 sec)
YOUrope needs YOU!3:     
 http://www.youtube.com/watch?v=pqQiEgZX2JE
(2’30 sec)
13. 35 Prezentarea subiectului nostru si a ceea ce vom discuta in cadrul workshopului
prezentare in Powerpoint
impIrtim bilete pentru cIlItoria in care urmeazI sI pornim impreunI
13.40 Ice-breaking game: Human Knot: ne strangem in cerc (ca intr-o imbratisare) si prindem o mana libera. Singura regula: o mana apartine unei persoane, cealalta a unei alte persoane. Apoi incercam sa ne „descurcam” fara sa rupem lantul.
13.45 Debate cu liceeni: ce inteleg ei prin a fi roman. Care sunt realizIrile cu care se mandresc cI sunt romani? Dar cele cu care nu se mandresc?
Se vor grupa in 4 echipe si fiecare va oferi 10 rIspunsuri( 5 pozitive si 5 negative).
Intre timp, noi vom desena doi omuleti pe tablI, romanul bun si romanul mai putin bun, iar la finalul exercitiului vom avea o imagine a lor, alcItuitI din post-urile cu rIspunsurile primite.
13.55 Mai importante sunt insI realizIrile lor, si pentru a intelege mai bine, le va vorbi un membru AEGEE si sI le impIrtIseascI din experienta lor, despre ceea ce au fIcut ei panI acum, atat pe plan local, cat si european.

14.05 – Pauza

14.10 Informatii despre Uniunea EuropeanI, ce este aceasta, ce inseamnI sI fi cetItean european, ce drepturi si libertIti avem?

14.15 Brainstorming: Valori europene (5 min)
Joc: la masa europeanI sunt asezati cetIteni europeni, cate unul din fiecare stat membru. Toti sunt egali in drepturi, dar diferiti din multe puncte de vedere. Ce anume ii diferentiazI si pe ce se bazeazI relatiile dintre ei?
14.30 Debate: Care este rolul tinerilor in promovarea acestor valori si cum pot face acest lucru?
- Le povestim putin despre cum facem noi asta, tinerii din AEGEE, si apoi vedem ce cred ei.

14. 40 – Pauza


14. 45 La ce ne ajutI pe noi sI fim cetIteni europeni? Afirmatii pro/contra + argumentarea opiniei.
Exercitiu de creatie/Concurs: Cum aratI un cetItean european dacI ar fi sI il desenIm? Dar lumea in care acesta trIieste?
Elevii vor forma 4 echipe si vor realiza un desen cu ceea ce au inteles cI inseamnI sI fi cetItean european. Echipa care va reusi sI surprindI aspectele esentiale ale acestui mod de viatI va primi un premiu.
15.05 Evaluare: bagaj si cos de gunoi: trebuie sa notele pe post-it-uri de diferite culori ce le-a placut si ce nu; lucrurile bune se pun in bagaj, lucrurile rele la cosul de gunoi. Bagajul simbolizeaza ceea ce ar dori sa ia cu ei (informatia pe care au pastrat-o din workshop) si cosul de gunoi se refera la tot ceea ce vor sa arunce, sa uite. (10 minute
+ timp pentru intrebari aproximativ 5 minute)

La ce ne ajutI pe noi sI fim cetIteni europeni? Afirmatii pro/contra + argumentarea opiniei. Exercitiu de creatie/Concurs: Cum aratI un cetItean european dacI ar fi sI il desenIm? Dar lumea in care acesta trIieste?Elevii vor forma 4 echipe si vor realiza un desen cu ceea ce au inteles cI inseamnI sI fi cetItean european. Echipa care va reusi sI surprindI aspectele esentiale ale acestui mod de viatI va primi un premiu. Evaluare: bagaj si cos de gunoi: trebuie sa notele pe post-it-uri de diferite culori ce le-a placut si ce nu; lucrurile bune se pun in bagaj, lucrurile rele la cosul de gunoi. Bagajul simbolizeaza ceea ce ar dori sa ia cu ei (informatia pe care au pastrat-o din workshop) si cosul de gunoi se refera la tot ceea ce vor sa arunce, sa uite. (10 minute + timp pentru intrebari aproximativ 5 minute)

END 15:15

Articole legate de acelasi subiect
HotNews.ro: Meditatiile - o industrie de miliarde de euro in Europa. In Romania, parintii dau 300 milioane de euro anual pe cursuri suplimentare - Analiza a Comisiei Europene | 7 Iunie 2011
Anunt: Curs evaluator proiecte, autorizat CNFPA | 10 Mai 2011
Proiect pilot de educatie financiara in colegiile tehnice si cu profil economic din Bucuresti | 27 Noiembrie 2010
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut