Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > VIDEO Raport Amnesty International: Cetatenii romi, inca discriminati in Romania

VIDEO Raport Amnesty International: Cetatenii romi, inca discriminati in Romania

Publicat: 13 Mai 2011 @ 13:43

VIDEO Raport Amnesty International: Cetatenii romi, inca discriminati in Romania
Amnesty International a publicat vineri, raportul anual pe 2010 privind situatia drepturilor omului in lume. Trei pagini sunt consacrate Romaniei, toate pe o singura tema: problema romilor. "Victime ale stereotipurilor rasiste, romii au fost in continuare in 2010 tinta unor discriminari in materie de acces la invatamant, locuinte sau locuri de munca", se arata in deschiderea capitolului despre Romania.

"Mai multi inalti oficiali guvernamentali au facut din nou comentarii rasiste si discriminatorii", arata raportul Amnesty International. Theodor Baconschi este citat in raport: "ministru roman de Externe, care a facut legatura intre criminalitate si comunitatea roma", dar si interventia din Slovenia a presedintelui roman, ocazie cu care "Traian Basescu nu a ezitat sa-i califice pe romi drept delincventi, oameni greu de integrat si nedoritori sa munceasca".

Amnesty scrie despre cazuri precise de discriminare intalnite la Miercurea Ciuc, in cartierul Craica din Baia Mare si pe strada Coastei din Cluj. Thamar Bourand este responsabila pentru regiunea Europa la Amnesty International: "Suntem foarte activi in privinta chestiunii rromilor din Romania. In mod particular, ne ocupam de o tabara din Miercurea Ciuc, unde situatia este deplorabila.

Chestiunea romilor este insa una europeana, nu numai in Europa de est exista aceasta problema. Suntem deci convinsi ca exista grave incalcari ale drepturilor omului, ale rromilor in particular, in toate aceste tari, printre care, fireste, se afla si Romania. In domeniul libertatilor in general Romania a facut progrese, avem contacte in aceasta tara, cu populatia, dar si cu autoritatile. In alte tari, aceste facilitati nu exista, deci Romania nu este deloc un caz disperat, e o tara cu care dimpotriva, putem colabora".

Un alt subiect care a atras atentia Amnesty International a fost totusi polemica legata de combaterea terorismului: "In ciuda unor noi elemente care tind sa demonstreze ca Romania a participat la programul de "restituiri" si detentii secrete pus pe picioare de CIA, Guvernul de la Bucuresti continua sa nege orice implicare in aceasta afacere".

Raportul Amnesty International remarca situatia din Slovacia, unde discriminarile persista (in particular se evoca sterilizarea fortata a unor femei din aceasta etnie).

Magda Barascu

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014


COMENTARII


1. Imparatul e gol!! Mai lasati poloiticaly correctul, caci o sa ne distruga....
Adevarul gol golut (13 Mai 2011 15:27)

"Traian Basescu nu a ezitat sa-i califice pe romi drept delicventi, oameni greu de integrat si nedoritori sa munceasca".
Asa, si? Unde a gresit? N-au acces la educatie?! TOCMAI ca AU! Alearga profesorii dupa ei sa ii duca la scoala, asta cei de la Amnesty stiu??
Ca-s lenesi si nu vor sa munceasca? Pai e asa, asa e si filozofia lor de viata. Cei de la Amnesty nu ii vad stand pe la colturi si cersind, barbati si femei in toata firea, foarte capabili de munca? Nu le vad copiii cersind in orice colt? Cine ii trimite acolo? Nu parintii? Te pomenesti ca scolile frate!
Cu regret, dar cei de la Amnesty nu sunt f seriosi. Daca ar fi, atunci ar privi lucrurile asa cum sunt si nu ar mai sari ca arsi atunci cand cineva, chiar Basescu, are curajul sa le spuna lucrurilor pe nume. Daca ai ochelari de cal si nu vezi problemele reale, nu ai sa le rezolvi nici intr-o mie de ani!
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut