Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Kosovo si groaza. Un reportaj El Pais despre traficul cu organe prelevate de la prizonierii sarbi

Kosovo si groaza. Un reportaj El Pais despre traficul cu organe prelevate de la prizonierii sarbi

Publicat: 15 Aprilie 2011 @ 13:48

Kosovo si groaza. Un reportaj El Pais despre traficul cu organe prelevate de la prizonierii sarbi
In lumina palida a amiezii, centrul orasului Fushe-Kruje din inima Albania este plin de oameni. Strada principala, cu cladirile sale nou construite, cu magazine de rochii de mireasa si clinici stomatologice moderne reprezinta noul in Albania. Fushe-Kruje a avut momentul sau de glorie, in 2007, cand a primit vizita neasteptata a presedintelui Statelor Unite, George W. Bush. Acum este din nou subiect de stiri din cauza unui raport al Consiliul Europei care arata ca acest colt de Albanie se afla centrul unei afaceri monstruoase: traficul cu organe prelevate de la prizonierii sarbi la terminarea razboiului din Kosovo, isi incepe El Pais reportajul despre un subiect controversat al carui final nu se intrevede prea curand.

Consiliul Europei si fostul procuror Carla del Ponte acuza gherilele din Kosovo ca sunt responsabile de trafic de organe prelevate de la prizonieri sarbi. Premierul kosovar este acuzat ca a stiut si tolerat actiunile retelei. In Albania, la celalalt capat al retelei, presupusul centrul de afaceri implicat in scandal neaga totul. Serbia cere cu insistenta un proces.

In lumina palida a amiezii, centrul orasului Fushe-KrujŰ din inima Albania este plin de oameni. Adolescentii ies din grupul scolar din zona, oameni stau pe terasele cafenelelor, cativa tineri asteapta la statia locala de politie, o cladire dezafectata, ca sa-si ia pasaportul. Orasul, locuit de peste 25.000 de oameni, situat in mijlocul campiei (Fushe inseamana campuri in albaneza), dateaza din secolul al cincisprezecelea si l-a dat pe eroul national al Albaniei, George Kastrioti Skanderberg.

Strada principala, cu cladirile sale nou construite, cu magazine de rochii de mireasa, clinici stomatologice moderne, magazine de flori si cafenele, reprezinta noul in Albania. Dar in spatele fatadelor luminoase se afla cladiri precare din timpul epocii comuniste.

Fushe-KrujŰ a avut momentul sau de glorie in 2007, cand a primit vizita neasteptata a presedintelui Statelor Unite, George W. Bush. Acum este din nou subiect de stiri din cauza unui raport al Consiliul Europei care arata ca in acest colt de Albanie greu de de definit se afla centrul unei afaceri monstruoase: traficul cu organe prelevate de la prizonierii sarbi care ar fi avut loc intre 1999 si 2000, la terminarea razboiului din Kosovo. Un conflict care a cauzat circa 11.000 de morti, 1.600 de disparuti, si sfarsitul Iugoslaviei, visul comunist al maresalului Tito.

Ucisi cu un glont in cap inainte de prelevare

Autorul raportului, senatorul elvetian Dick Marty, asigura ca firele acestui complot macabru duc la lideri al Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA) care au condus lupta pentru independenta regiunii. Si Hashim Thaci, fost lider al KLA si ulterior premier al Kosovo, este cosiderat artizanul sistemului prin care organele prizonierilor sarbi ucisi, cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, erau ulterior traficate. Thaci a negat cu vehementa acuzatiile.

Reteaua controla totul: transportul de prizonieri peste granita cu Albania, adaposturi necontrolabile care au ridicat suspiciuni in randul populatiei, echipa de medici mercenari, soferii si garzile care asigurau contactele necesare pe plan international.

Undeva, in labirintul de drumuri si murdarie care inconjoara Fushe, intre terenuri agricole, a fost clinica secreta in care, potrivit raportului, avea loc extragerea organelor vitale de la prizonierii sarbi, care erau adusi in viata si ucisi inainte de prelevare cu un glont in cap atunci cand clientul strain era gata de transplant. Nimeni nu stie cat de multe victime au cazut prada acestui complot, dar estimarile sunt intre 100 si 300 de persoane.

Cat costa un rinichi sau o inima?

Alegerea lui Fushe-KrujŰ ca centru pentru aceste operatiuni nu a fost accidentala. Distanta pana la aeroportul din Tirana (Rinas) se parcurge in cincisprezece minute. Presedintele si Procurorul adjunct al Procurorului pentru crime de razboi din Serbia, Bruno Vekaric, sustine ca organele pregatite pentru comercializare erau duse cu elicopterul la Rinas. Acolo urmau sa fie puse pe un zbor catre Istanbul. "Prizonierului ii erau luati rinichii, inima, tot ce era util pentru trafic. Avem lista de preturi in marci germane.. O inima costa 80.000 de marci, un rinichi, pe jumatate", a declarat Vekaric.

Scandalul provocat de aceste afirmatii au socat intreaga lume si au fortat EULEX (organismul european responsabil de infaptuire a justictei si pentru securitate in Kosovo) pentru a deschide o ancheta preliminara.

Fostul procuror al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), Carla Del Ponte, a dezvaluit o parte a dovezilor care indica existenta acestui tip de comert oribil. Dovezile au fost cuprinse intr-un raport secret elaborat de catre oficiali ai Organizatiei Natiunilor Unite si trimis la TPI  in noiembrie 2003, pe cand Del Ponte era procuror.

Documentul, ce cuprinde circa treizeci de pagini, din care s-au scurs informatii in presa, cuprindea marturii, scrise in limba engleza, de catre opt fosti luptatori de gherila din Armata de Eliberare care spun ca au participat la afacerea cu traficul de organe. Acestia ar fi ajutat la transportul, inmormantarea, transferul de organe si transportul acestora de la aeroportul din Tirana la Istanbul.

Serbia a cerut Tribunalului Penal International sa deschida o ancheta asupra oficialilor misiunii ONU in Kosovo, pe care ii acuza ca au ascuns probe in scandalul traficului de organe, scrie cotidianul Blic. Ministrul sarb insarcinat cu cooperarea cu tribunalul pentru fosta Iugoslavie, Rasim Ljajici, a adresat o scrisoare procurorului Serge Brammertz, in care ii cere sa-l ancheteze pe Soren Jessen Petersen, seful misiunii ONU in Kosovo in perioada 2004 - 2006.

Si jurnalistii britanici de la The Guardian au scris pe larg despre acest caz in decembrie anul trecut. Medicii din Kosovo acuzati de transplanturi ilegale au fost prezentati tribunalului.

La tribunalul din Pristina a inceput astazi procesul legat de transplanturile ilegale din Kosovo. Procurorul UE, Jonathan Ratel a sustinut ca organele erau recoltate ilegal de la victime si transplantate unor pacienti bogati. Vinovata de intreaga operatiune este clinica Medicus care a vandut rinichi catre pacientii din Rusia, Turcia, Canada, Germania, Polonia sau Israel.

Pretul unui rinichi ajungea pana la 90.000 euro. In boxa acuzatilor s-au gasit Dr. Lutfi Dervishi, medic urolog care ar fi planuit intreaga operatiune, un fost secretar de stat in probleme de sanatate acuzat de abuz in functie pentru acordarea licentei false catre Medicus, dar si numerosi medici respectati si cunoscuti. Intre acuzatii absenti (cautati de Interpol) figureaza evreul Moshe Harel care se ocupa de gasirea cumparatorilor si Yusuf Sonmez, cel mai cautat traficant de organe din toata lumea, scrie The Guardian.

Kosovo si-a dobandit independenta in 2008, dar cateva cari din Uniunea Europeana, printre care si Romania nu recunosc existenta acestui stat.

de Ionut Baias

Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015


COMENTARII


1. Geneza
Leone (17 Aprilie 2011 01:14)

Vai de capul lor. "Bun" inceput. Sper sa nu facem vreodata greseala sa ii recunoastem pe acesti criminali ca stat.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut